joi, 14 iulie 2022

Despre rugăciune...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


" - Gheronda, am citit în Scara că atunci când vrem să ne rugăm trebuie să ne îmbrăcăm cu îmbrăcămintea care se potriveste să o poarte cineva atunci când va vrea să se înfătiseze înaintea împăratului.

 Care este această îmbrăcăminte? 

- Să te zdrobesti pe sineti înaintea lui Dumnezeu si să ceri iertare cu smerenie pentru greselile tale. Să spui: ,,Am gresit, Dumnezeul meu, sunt nerecunoscătoare. Te-am mâhnit. Iartă-mă!". Dar să o spui cu zdrobire lăuntrică, nu numai la suprafată.  Aceasta este îmbrăcămintea care se potriveste să o porti atunci când vorbesti cu Dumnezeu. Dacă nu merge înainte această mărturisire este ca si cum I-ai spune lui Dumnezeu: 

"Ce faci? Ce mai este nou?". 

Dacă trebuie să-i cerem iertare omului căruia i-am gresit, , cu atât mai mult trebuie să-I cerem iertare lui Dumnezeu pentru gresalele noastre zilnice! 
- Adică în fiecare zi să ne gândim ce gresale am făcut? 
- Da. Să ceri iertare lui Dumnezeu pentru 
greşalele pe care le-ai făcut ziua, apoi să te gândeşti la păcătoşenia ta în general. În felul acesta te smereşti. 

Apoi începi cu cererile pe care le ai. Eu încep rugăciunea cu: „Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului"! O spun de câteva ori în soaptă si apoi continui cu „Doamne Iisuse". Mai demult L-am tot rugat pe Dumnezeu să mă învete să mă rog. Si iată că am văzut în vedenie un copil de saptesprezece ani rugându-se. O, m-a topit! Felul în care plângea şi se ruga m-a cutremurat. 

A început cu mărturisirea: „Sunt nerecunoscător, neîndreptat ... ". Apoi spunea: „Dumnezeul meu, asa cum sunt acum, în această stare, cum mă voi putea îndrepta 
dacă nu mă vei ajuta Tu?", după care începea cererile. 
- Gheronda, de multe ori, în vremea rugăciunii, 
mă apasă amintirea păcatelor mele si nu-mi pot aduna mintea. 

- Am spus să ne cercetăm pe noi însine si să ne mărturisim păcatele noastre înainte de a începe rugăciunea, iar nu în vremea rugăciunii. Aceasta nu este autocritică, ci convorbire cu tangalachi. Înainte de rugăciune ne gândim ce nu merge bine cu noi însine, ne îndreptăm mintea în acea directie, reglăm înăltătorul si apoi... foc!"

Sfântul Paisie Aghioritul,"Cuvinte duhovnicești" VI , Despre rugăciune

ECCLEZIASTUL …

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".




- Capitolul 12 -

1. Adu-ti aminte de Ziditorul tau in zilele tineretii tale, inainte ca sa vina zilele de restriste si sa se apropie anii despre care vei zice: "N-am nici o placere de ei ..."
2. Inainte ca sa se intunece soarele si lumina si luna si stelele si ca norii sa mai vina dupa ploaie;
3. Atunci este vremea cand strajerii casei tremura si oamenii cei tari se incovoaie la pamant si cele ce macina nu mai lucreaza, caci sunt putine la numar si privitoarele de la ferestre se intuneca;
4. Si se inchid portile care dau spre ulita si se domoleste huruitul morii si te scoli la ciripitul de dimineata al pasarii si se potolesc toate cantaretele;
5. Si te temi sa mai urci colina si spaimele pandesc in cale si capul se face alb ca floarea de migdal si lacusta sprintena se face grea si toti mugurii s-au deschis, fiindca omul merge la locasul sau de veci si bocitoarele dau tarcoale pe ulita;
6. Mai inainte ca sa se rupa funia de argint si sa se sparga vasul de aur si sa se strice ulciorul la izvor si sa se sfarame roata fantanii,
7. Si ca pulberea sa se intoarca in pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu, Care l-a dat.
8. Desertaciunea desertaciunilor, a zis Ecclesiastul, toate sunt desertaciuni!
9. Si pe langa ca Ecclesiastul a fost un intelept, el a mai invatat pe popor cunostinta si a cercetat si a privit cu luare aminte si a cules multe pilde.
10. Ecclesiastul s-a straduit sa gaseasca sfaturi folositoare si indrumari adevarate si sa le scrie intocmai.
11. Cuvintele celor intelepti sunt ca boldurile de imboldit dobitoacele si ca niste cuie infipte si ascutite si sunt date de un Pastor.
12. Si peste toate acestea, fiul meu, sa fii cu luare aminte: scrisul de carti este fara sfarsit, iar invatatura multa este oboseala pentru trup.
13. Iata pe scurt; tot ceea ce ai auzit aceasta este: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui! Acesta este lucru cuvenit fiecarui om.
14. Caci Dumnezeu va judeca toate faptele ascunse, fie bune, fie rele.

🙏 Har, pace, smerenie, blandete, rabdare, iubire si macar o picatura din intelepciunea lui Solomon, sa-ti dea Dumnezeu!
                                                                                                                                       Preot Ioan 🔔.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA