joi, 29 septembrie 2022

.CUVANT DE INVATATURA DESPRE HAR

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"


Bucuria mea, de foarte multe ori cand iti trimit o binecuvantare, scriu asa: "Har si pace sufletului tau!" HARUL, este folosit si ca formula de salutare, alaturi de MILA si PACE, la inceputul si sfarsitul epistolelor (Romani 1:7; 16:20...). Ce este Harul? HARUL, este expresia dragostei lui Dumnezeu fata de oameni, este intr-un fel, "dragostea lui Dumnezeu care se revarsa in inimile noastre prin Duhul Sfant, Cel da noua" (Romani 5:5). HARUL, este lucrare sau energie, dar si putere a Duhului Sfant, care poate sa se imprime noi "chipul lui Hristos" (Galateni 4:19), deci, este si un dar gratuit de la Dumnezeu, care indrepteaza: "Fiindca in Har sunteti mantuiti, prin credinta si aceasta nu este de la voi; este darul lui Dumnezeu" (Efeseni 2:5). HARUL, este prima lucrare in actul mantuirii, la care se adauga neaparat, CREDINTA si FAPTELE BUNE din partea omului. Fara Harul din Sfintele Taine, care se savarsesc doar in Sfanta Biserica Crestin Ortodoxa, nimeni nu se poate mantui. Daca nu toti se mantuiesc, asta este pentru ca, unii refuza harul sau il lasa nelucrator, neconlucrand cu el, sau, chiar il pierd. Astfel, ei "au cazut din Har" (Galateni 5:4), fiindca, cu Harul se lucreaza de catre fiecare, mantuirea sufletului, "cu frică și cu cutremur" (Filipeni 2:12). Sa stii ca exista si Har desavarsit, in care nadajduim si care se va da la aratarea Domnului Iisus Hristos, la Parusia Judecatii, la intrarea in slava vesnica (1 Petru 1:13). HAR, MILA si PACE, sufletului tau, de la Iisus Hristos, Mantuitorul nostru, Dumnezeu.
                                                                                                                                  Preot Ioan .

LAMPA INTELEPCIUNII ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

               

Bucuria mea, si acum spre seara, ca hrana duhovniceasca pentru sufletul tau, iti trimit cu ajutorul lui Dumnezeu, cateva cuvinte minunate ale Sfantului Parinte, Nicolae Velimirovici: “Timpul este “pasarea” care te impodobeste cu “penele” sale pestrite, dar care va si veni sa smulga cele ale sale. Daca te vei lega cu sufletul prea mult de “pene”, timpul va smulge impreuna cu penele si sufletul. O, cat de urata va fi atunci goliciunea ta! Natura intreaga se aseamana unui pian mare, in care fapturile sunt, de fapt, clape. Orice clapa ar atinge omul, poate auzi ecoul sufletului sau! NU TE INCREDE IN FERICIRE! Cand ai BOGATIE, cugeta cum sa rabzi cu vrednicie SARACIA. Cand esti FERICIT, cugeta cum sa rabzi cu vrednicie NEFERICIREA. Cand te lauda oamenii (slava desarta), cugeta cum sa rabzi cu vrednicie defaimarile lor. Si, toată viata ta, cugeta cum sa mori cu vrednicie. Nu te mandri cu intelepciunea. Nici cu altuia, fiindca, nu este a ta. Nici cu a ta, fiindca, daca te mandresti cu ea inseamna ca nu ai intelepciune indeajuns. Nici-o lampa de gaz nu arde pana ce nu i se pune gaz. Toate lampile pot fi umplute, dar lampa intelepciunii, niciodata!”

Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvanteaza, lumineaza fata Ta peste noi si ne miluieste!”

                                                                                                            Preot Ioan .


LIPSA SMERENIEI este CAUZA MULTOR TULBURARI SUFLETESTI ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

                

   🙏 Bucuria mea, Sfantul Parinte, Paisie Olaru, ne sfatuieste asa: ,"Primul folos al rugaciunii este pacea sufletului si multumirea duhovniceasca. Oriunde esti, vei fi linistit; orice faci, vei fi multumit, stiind ca toate sunt randuite de la Domnul. Cand este cineva în pace, vorbeste BLAND, INTELEPT si LINISTIT, iar cand nu are pace in suflet, este TULBURAT, CU CHIPUL AGITATsi VORBESTE FARA CUGERARE si CU PACAT.
 Mare dar, este pacea si multumirea sufleteasca! Sa le cerem permanent de la Dumnezeu in rugaciunile noastre." Iar Monahul, Moise Aghioritul, zice asa:" Lipsa smereniei este cauza multor tulburari. Omul smerit stie sa rabde, sa cedeze, sa-si pastreze nadejdea. Smerenia nu are nimic de-a face cu nefericirea, nu provoaca milă, nu este o atitudine lipsita de demnitate, injositoare. Smerenia este o virtute plina de sens; ingaduie, indura, tace, lasa loc maniei. Smerenia este putere si nu slabiciune." Si iata smerenie la Sfantul Parinte, Paisie Aghioritul:" Cand fac rugaciune pentru ploaie si vad chiar si un nor pe cer (desi nu slobozeste ploaie), slavesc pe Dumnezeu ca a aratat macar si un nor, dar totusi constiinta ma mustra ca inlauntrul meu există multi nori, care alunga norii lui Dumnezeu. Daca cerem cu smerenie mila lui Dumnezeu, El va ajuta. Rugaciunea celui smerit aduna nori atunci cand este seceta. Si intotdeauna sa ne rugam ca ploaia ce-o va slobozi Dumnezeu sa aiba si putere duhovniceasca, astfel incat ea sa stinga focul patimilor pe care diavolul cel rau l-a aprins in lume ca sa arda sufletele."

   🙏 Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze bucuria mea, in toata ziua de astazi si in tot lucrul tau. Amin si Aliluia! 

                                                                                                                  Preot Ioan 🔔.

Gresala părintilor

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Cea mai mare greseala o fac unii parinti care nu-i invata pe copii sfintele rugaciuni. Multi copii destul de mari nu stiu nici rugaciunea "Tatal nostru. Stiu fel de fel de poezii, de povestiri destul de lungi, dar aceasta rugaciune nu i-a invatat nimeni. De multe ori am intrebat cate un copil daca stie "Tatal nostru si mi-a raspuns ca nu stie. De unde sa stie bietul copil, daca nici mama lui nu stie. Nu mai cunoaste lumea pe Tatal nostru Cel Ceresc, nu mai cunoaste lumea pe Tatal care ne hraneste, ne indulceste, ne lumineaza si ne incalzeste incat avem atatea bunatati si atatea daruri. Atat intuneric se afla in lume caci multi nu mai vad aceste bunatati care ne vin de la Dumnezeu, de la Tatal Ceresc si nu vor sa-I multumeasca pentru ele. 
       Mi-amintesc de o povestire foarte dureroasa a unui batran ramas vaduv cu un copil. Acest copil ajunsese si el la varsta de 40 de ani si inca nu cunostea pe tatal lui. Copilul era bolnav mintal, nu judeca, iar sarmanul tata l-a ingrijit cu multa dragoste; el ii dadea sa manance, el il spala, il imbraca, il ingrijea, ca un adevarat tata. Dar in schimb acest copil nu i-a zis niciodata tata. "Mi se rupe inima  spunea bietul om  cand ma gandesc ca atatia ani au trecut si el nu stie cine sunt eu; nu ma cunoaste, nu mi-a zis si nu-mi zice niciodata tata. 
       Asa este si cu lumea aceasta, lumea noastra de astazi, copii, tineri, batrani nu cunosc dragostea Tatalui Ceresc. Tatal Ceresc ingrijeste cu dragostea lui de tata, caci toti suntem copiii Lui, toti consumam aerul, apa si toate bunatatile Lui. Dar cei mai multi nu vor sa inteleaga, sa-I aduca multumiri, nu vor sa-L recunoasca de tata pe Dumnezeul cel Ceresc si Creatorul nostru. Iata minte bolnava, bolnava de tot! De ce oare se intampla acest lucru grozav?! Pentru ca multi au mintea bolnava cu pacate ingramadite, pacate de la parinti, pacate adaugate si de ei, faradelegi de care am vorbit pana acum. 
       Cum sa mai aiba mintea curata si nervii la locul lor cand le urla in cap toate aparatele si televizorul ore si nopti intregi?! De unde sa mai stea nervii la locul lor si mintea curata? De aceea au ajuns si ei sa bataie mereu din cap si din picioare, ca epilepticii cei indraciti si nu se vor vindeca pana cand nu vor parasi aceste focare de infectie, acesti idoli periculosi. 
       Cei care aveti copii sa observati la ei simptomele acestor boli; ii veti vedea scuturand din cap si din picioare, ii veti vedea ca nu vor sa vina la biserica, ca nu le place sa se roage, sa citeasca carti sfinte, ca nu sufera candela si icoana in casa; sa stiti ca acestia sunt indraciti, stapaniti de duhurile necurate ca fiica femeii canaanence de care ne-a vorbit Sfanta Evanghelie.

PENTRU CEI CE IAU LUCRURI GĂSITE PE JOS

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Un om din satul Valea-Glodului era bun gospodar şi cu nume bun între toţi oamenii. El iubea dreptatea şi adevărul şi era vestit pentru asta. Dar iată că o ispită îi pune în cale o nenorocire. O femeie vrăjitoare a fost chemată de o altă femeie să facă în aşa fel încât să o scape de boala pe care o avea, că-i va da orice va cere. Căci a fost pe la doctori, pe la preoţi, dar nimic nu folosea. Şi atunci îi spune altcineva cum să facă şi va scăpa. Vrăjitoarea i-a cerut să-i dea baticul ei cel mai frumos. Iar ea i l-a dat. Vrăjitoarea l-a luat acasă, a făcut ce a ştiut ea şi i l-a adus înapoi ca să-l poarte câteva zile, apoi iar l-a luat vrăjitoarea şi a făcut ce a făcut şi apoi l-a dus de dimineaţă pe o cărare pe care mergeau oamenii la oraş. Şi l-a lăsat pe cărare. Trecând pe cărare un om, vede pe jos acel batic, s-a uitat să vadă cine l-a pierdut, dar, nevăzând pe nimeni, l-a luat şi l-a băgă în traistă şi s-a dus mai departe. Vrăjitoarea, se făcea a culege ceva de pe jos, până ce ajunse omul lângă ea. Se luă la vorbă cu ea, fără să ştie cine este şi cu ce scop îi ieşise în cale. Şi din vorbă, a aflat de unde este, cum îl cheamă, câţi copii are şi cum o cheamă pe soţia sa. Vrăjitoarea rămase mai în urmă, zicând că nu poate merge. Întorcându-se omul acasă, i-a dat baticul soţiei şi ea de bucurie l-a pus pe cap, deşi i se spusese că este găsit. Chiar în noaptea aceea o luă o boală neaşteptată încât a fost să moară, de nu interveneau cu multe rugăciuni şi au dus baticul la locul unde îl găsise soţul ei, după care s-a însănătoşit. De atunci învăţă minte omul, să nu mai ia nimic, orice ar fi găsit.
Că lucrul străin în casă este spin /iar în gură tot pelin.


(Pr. Ilarion Argatu, "Pilde si intamplari adevarate",pag.166)

.SMERENIE, SMERENIE, SMERENIE, SMERENIE...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"

Bucuria mea, se spune ca un batran s-a rugat Lui Dumnezeu, intrebandu-L ce fapte sa mai faca pentru mantuirea sa. Si i s-a aratat ingerul si i-a zis: “Te mantuiesti, daca cugeti asa: “NIMIC NU SUNT, NIMIC NU POT, NIMIC NU AM”. 
Aceste cuvinte, formeaza un singur cuvant: SMERENIA. Si cine se smereste, cauta sa fuga de tulburari. In viata de obste, de tulburari nu poti fugi, dar poti sa tii gura inchisa si sa zici: "Iisuse, Iisuse, iarta-ma, Iisuse!", si sa raspunzi numai strictul necesar, doar atat cat este nevoie." Omule, “ce ai, pe care sa nu-l fi primit? Iar daca l-ai primit, de ce te falesti, ca si cum nu l-ai fi primit?”(Corinteni 4:7). Asadar, cu ce sa te mandresti?
 Nu esti pictat in nici-o icoana din Sfintele Biserici Ortodoxe, nu esti trecut in calendar cu cruce rosie, si deci, trebuie sa te smeresti! Bogatia ta, oricand poate trece in mainile altcuiva, frumusetea ta, este ca floarea ierbii, virtutile tale, sunt lucrul lui Dumnezeu... Fiul lui Dumnezeu S-a smerit pentru tine, iar tu te mandresti? Fiul lui Dumnezeu a luat pentru tine chip de rob, iar tu cauti stapanire? Fiul lui Dumnezeu a trait in saracie, iar tu alergi dupa bogatie? Fiul lui Dumnezeu a rabdat ocari, batjocuri si tu nu rabzi cand esti vinovat si nevinovat? Fiul lui Dumnezeu S-a rugat pentru cei care L-au rastignit: “Parinte, iarta-le lor!”, iar tu te manii si cauti sa te razbuni? 
Asadar, omule ia aminte la inceputul si la sfarsitul tau si smereste-te: “Pamant esti si in pamant te vei intoarce” (Facerea 3:19). 

                                                                                                                 Amin si Aliluia!
                                                                                                                     Preot Ioan .


Manastirea Celic-Dere, ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Bucurii duhovnicești din pelerinajul Dobrogean:

Manastirea Celic-Dere, situata in partea de nord a Dobrogei, este unul dintre cele mai importante centre de spiritualitate dintre Dunare si Marea Neagra. Numele manastirii este luat de la paraul Celic-Dere (nume turcesc, in romana insemnand "paraiasul de otel", aici fiind gasite arme din trecutul indepartat.
Minunile zilelor noastre: Icoana Mântuitorului de la Celic Dere se curăță singură! E mare făcătoare de minuni și însănătoșește sufletul oricărui creștin!
Icoana Mântuitorului a fost adusă la Celic Dere de un soldat rus pe vremea războiului ruso-turc din anii 1806 – 1812. Era neagră complet, nu se distingea nimic pe suprafaţa ei.
Ati vazut vreodata o icoana in care sa fie zugravit un chip cu ochii abia intredeschisi? Este asezata spre inchinare in biserica Paraclis a manastirii. Mai este numita si „Icoana care se curata singura” deoarece, desi in trecut era in totalitate innegrita, in timp chipul Mantuitorului s-a luminat in mare parte.
Acel soldat i-a spus părintelui rus că atunci când va vrea Dumnezeu, icoana se va curăţa. Au trecut multe generaţii. Părintele a lăsat icoana la maicile din Celic împreună cu spusele soldatului, iar fiecare maică a trasmis la ucenica ei ce se va întâmpla“, explică maica Irina, ghidul sfântului lăcaş.
Ochii închiși ai Mântuitorului
Cele spuse de soldat s-au adeverit, iar maicile au fost martorele tăcute ale minunii: în timp, pe suprafaţa neagră, a început să apară treptat chipul lui Isus Hristos. La despărţirea de grupul de călugări din care făcea parte şi părintele rus, ostaşul i-a atenţionat: „Prin ea se va săvârşi o mare minune“.
Nimeni nu ştie ce va urma să se petreacă. Un lucru este sigur însă: tot ceea ce a spus el, s-a adeverit. Este o icoană rară pentru că puţine sunt cele în care Mântuitorul apare cu ochii închişi. „Nu se simte când se curăţă. Nu se ştie de când datează. Că se va curăţa, se ştie de la acel soldat. Dar când se va termina, nimeni nu ştie. Semnul că cele spuse de soldat sunt reale este că din nimic a apărut chipul Mântuitorului. Se mai spune că la sfârşit, când va fi curăţată complet, i se vor deschide ochii“, mai spune maica Irina.
Manastirea este situata la 25 de kilometri sud-vest de Tulcea si 12 kilometri vest de localitatea Cataloi aflata pe soseaua Tulcea-Constanta, in Comuna Frecatei. Autobuzele din Tulcea-Cataloi-Telita au statie chiar in fata Manastirii Celic-Dere.
De la Manastirea Cocos se poate veni cu autobuzele de Niculitel-Tulcea pana la intersectia Telita si de aici la dreapta 7 kilometri (drum asfaltat) pana la statia Celic-Dere (total 22 kilometri). Pe acelasi traseu cu 4 kilometri inainte de intersectia Telita vedem in stanga soselei Manastirea Saon.
Din statia autobuzelor pentru Manastirea Celic-Dere pana la biserica acesteia se parcurge 0,5 kilometri. La intrarea in incinta trecem pe langa cladirea din dreapta cu etaj, construita in 1919, la parterul careia din 1954 este paraclisul, iar in stanga intrarii cladirea staretiei si a catorva chilii.
In incinta mai sunt si alte cladiri pentru chilii, una dintre acestea fiind in fata bisericii mari. Alte cladiri sunt in afara incintei, in spatele cladirii cu paraclis. In incinta mare a manastirii sunt parcuri cu iarba, flori, arbusti si arbori, precum si alei betonate pentru circulatie, prevazute cu banci pentru odihna.
De la intrarea in incinta mergem urcand usor pe o alee inierbata marginita de arbori coniferi, circa 150 de metri, urcam apoi o scara de beton de 30 trepte pana ajungem in fata bisericii, dupa care urcam inca 24 trepte de beton ca sa ajungem in pridvorul bisericii. Acest urcus ne face sa intelegem ca biserica este construita pe un deal mai inalt decat restul incintei.
Asupra anului infiintarii Manastirii Celic Dere exista, pe de o parte, precizarea "Marelui Dictionar Geografic al Romaniei", conform careia asezamantul a fost fondat de "arhiereul" Athanasie Lisivencof la anul 1835, pe de alta parte, marturia arhimandritului Roman Sorescu, care fixeaza fondarea manastirii "cam la 1840" de catre calugari romani si doi calugari rusi intorsi de la Sfantul Munte Athos, arhimandritul Athanasie Lisavenco si schimonahul Paisie.
Dintre acestea, cea mai intalnita este cea conform careia, in secolul al XVIII-lea, calugari ardeleni veniti din Muntele Athos se stabilesc in aceasta poienita, vatra monahala si construiesc o bisericuta din barne de lemn si lut, situata pe locul unde azi este cimitirul.
Athanasie Lisavenco ar fi oprit pe femei in manastirea intemeiata, iar pentru barbati a construit o bisericuta si cateva chilii la vreo doi kilometri mai la vale, infiintand o a doua manastire, Celicul Mic sau Celicul de Jos.
Distrusa de incendiu, arhimandritul Athanasie Lisavenco (considerat ctitorul manastirii, 1800-1880 si ale carui oseminte se gasesc intr-o mica racla foarte frumos argintata, asezata pe dreapta in paraclis) si Dosotei Crihana construiesc, intre anii 1841 si 1844, o bisericuta cu chilii in forma de patrulater, pe valea paraiasului Celic-Dere, azi fiind pe acel loc o troita care arata ca aici a fost biserica.
In anul 1845 manastirea de calugari Celic Dere s-a transformat in manastire de maici (maicile au fost aduse din Basarabia), monahii fiind stramutati langa balta Saon unde isi construiesc o bisericuta si cateva chilii - viitoarea Manastire Saon. Dupa 60 de ani, constructia s-a degradat datorita infiltratiilor si inundatiilor.
Dupa propria sa declaratie, facuta la 3 septembrie 1857, in fata Consistoriului duhovnicesc din Ismail, Athanasie Lisavenco, lipovean de origine, s-a nascut in targul Chilia din Basarabia, pe la anul 1816 (in 1857 arata ca are 41 de ani).
In anul 1837 el intra in Manastirea Caracal de la Sfantul Munte Athos unde se calugareste in anul 1839. Doi ani mai tarziu, el este hirotonit ierodiacon si ieromonah, dupa care pleaca "in partile Dunarii, aproape de Isaccea, langa apa numita Celic Dere unde a fundat un schit cu hramul Adormirea Maicii Domnului."
O troita aminteste: "Aicea a fost biserica Sfintii Voievozi Mihail si Gavril, a treia din Manastirea Celic Dere, ctitorie a arhimandritului Athanasie si daramata de inundatiile din 1916. Spre aducere aminte s-a facut aceasta insemnare de arhim. Porfirie Stefanescu in 1976 - aug. 1977".
In anul 1901 episcopul Partenie al Dunarii de Jos a pus temelia actualei biserici, dupa planurile arhitectului Toma Dobrescu din Bucuresti. Dar in anul 1902 lucrarile constructiei sunt intrerupte si reluate abia in anul 1910 la initiativa episcopului Nifon Niculescu, cu sprijinul Ministerului Cultelor.
Lucrarile, reluate dupa planurile arhitectului Dumitru Berechet, continua pana in anul 1916 si reincep in anii 1924-1925. Acum a fost ridicata si biserica mare a manastirii si o mare parte dintre edificiile actuale.
Noua biserica a asezamantului a fost pictata intre anii 1926-1932, in fresca, de pictorul roman Gheorghe Eftimiu din Bucuresti, in stil neobizantin, de o neasemuita frumusete, cu motive obisnuite in bisericile romanesti din epoca brancoveneasca. Biserica a fost sfintita in anul 1932 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" de catre episcopul Cosma Petrovici.
La cativa pasi de biserica se afla casa maicii Paisia, in curtea careia s-a ridicat o troita pe locul bisericii inaltata la 1909, cu Sfanta Masa protejata cu acoperis din tabla si mormantul ctitorului Athanasie ale carui moaste (mana neputrezita) sunt depuse in Paraclis.
Marele Dictionar geografic al Romaniei" consemneaza la 1902 ca "maicile sunt in numar de 83" si ca "langa manastire se mai afla si o pestera unde se ingroapa mortii incepand de la 1860. Pestera e lunga de cateva sute de metri, incepand de la manastire si raspunzand tocmai la Telita. Are mai multe rasuflaturi". Tunelul nu a fost inca cercetat.
In anul 2002, pentru mai buna desfasurare a vietii monahale in cadrul manastirii, vietuirea de sine a fost inlocuita cu randuiala vietii de obste. Tot atunci monahia Casiana Mares a fost numita stareta manastirii.
Biserica din piatra a manastirii a fost construita intre anii 1901-1916, ctitorita de episcopul Partenie Clinceni. In anul 1909 lucrarile se reiau de catre P.S. Nifon Niculescu care a ridicat zidurile si acoperisul, inclusiv biserica de la subsol, pe baza planului intocmit de arhitectul Toma Dobrescu din Bucuresti. Biserica de la subsol a avut initial destinatia de gropnita, transformata apoi in biserica de iarna cu hramul "Izvorul Tamaduirii", unde s-a slujit intre anii 1932-1954.
Biserica manastirii este construita in plan triconic, in stil clasic modern de traditie post-bizantina. Constructia este caracterizata prin suprapunerea a doua biserici. Subsolul initial a fost facut ca gropnita pentru pastrarea osemintelor, dar dupa sfintirea din anul 1932 (cu hramul "Izvorul Tamaduirii") i s-a dat alta destinatie, ca paraclis, pana in anul 1954.
In exterior, despartirea celor doua biserici este marcata de un brau inconjurator. Are trei turle, una mare pe altar-naos octogonala cu opt ferestre inguste si inalte prevazute cu frumoase ancadramente in piatra si doua mai mici pe pridvorul inchis asezate dreapta-stanga tot de forma poligonala. Pridvorul deschis este sustinut de patru coloane mari asezate in fata si alte doua (dreapta-stanga) care marginesc peretele pridvorului inchis.
In pridvorul inchis se intra pe o usa masiva din lemn prevazuta si cu un grilaj puternic de metal. In dreapta si stanga usii sunt pictati, in forma marita, Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sus, pe peretele pridvorului, este pictata scena "Adormirea Maicii Domnului
Pridvorul inchis este pictat.
In pronaos sunt cate doua coloane mari pe fiecare parte care-l delimiteaza de naos. In naos si pronaos lumina strabte prin cele doua ferestre duble asezate pe fiecare parte, prevazute cu grilaj metalic intre ele. Pridvorul inchis este luminat de cate o fereastra laterala si cate una dreapta-stanga in fata.
Catapeteasma, executata in lemn de par poleit cu foita de aur, este de mare valoare artistica, sculptura fiind opera lui Anghel Dima din Bucuresti. Pardoseala bisericii este din parchet. Acoperisul este din tabla. Pridvorul inchis fiind construit mai inalt decat restul bisericii, are in partea superioara un rand de firide nepictate.
Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" adaposteste epitaful Mantuitorului brodat de maica Antonina in anul 1865, 85 de strane, policandrul si sfesnicele lucrate in 1928 la fabrica de laminat din Brasov.
In paraclisul manastirii, pe partea stanga, langa Altar se gaseste icoana Maicii Domnului Facatoare de Minuni, imbracata in argint si poleita cu aur, care a scapat de doua ori din foc.
Icoana Maicii Domnului, Facatoare de Minuni, a apartinut unei familii de credinciosi din comuna Narusai, judetul Ismail, de unde si numele de Maica Domnului Narusaiscaia. Aceasta icoana a ramas neatinsa de flacari cand casa acestei familii a ars.
Unul din mostenitorii de mai tarziu, parandu-i-se icoana veche, innegrita, neinteresanta pentru ei, a pus-o in cuptor sa arda dar flacarile au izbucnit in afara, icoana ramanand intacta. Vazand minunea, a luat icoana si a asezat-o in camera cea mai curata.
De ziua Sfintei Invieri, stapanul intrand in casa a vazut o raza de lumina in jurul icoanei si a auzit un glas care a zis: "Duceti-ma la fecioare!". Atunci erau in Basarabia fecioare care primeau invatatura despre randuielile calugaresti de la parintele arhimandrit Atanasie, intemeietorul Sfintei Manastiri Celic Dere.
La eliberarea Dobrogei, icoana a fost adusa in manastire, fiind primita cu mult alai. Si-a aratat si de data aceasta puterea, fiind vindecati imediat doi calugari peste care se trecuse cu icoana. Fiind aici ocupatie bulgara in anul 1916, icoanei nu i s-a intamplat nimic. Initial ea fusese ascunsa, dar una dintre maici a visat ca icoana i-a cerut sa fie dusa in biserica si asa a procedat. De atunci a mai facut si alte minuni, aducand ploi in vreme de mare seceta.
Icoana Maicii Domnului de la Celic Dere, imbracata in argint si poleita cu aur, este asezata astazi in naos pe peretele din stanga in fata Altarului.

Manastirea Celic Dere - Scoala de invatatura si Muzeul

Prin anul 1909, in Manastirea Celic Dere a functionat o scoala primara si una profesionala in limba romana. Cartile de citire erau Ceaslovul, Psaltirea si Octoihul. Au existat aici si ateliere de pictura bisericeasca si tesaturi de broderie. Azi exista un atelier de covoare.
Intre anii 1910-1912 se construiesc doua cladiri etajate care au adapostit scoala de pictura bisericeasca "Sfanta Ana", un atelier de tesut covoare, stofe si vesminte sacre, precum si Staretia cu o terasa sprijinita pe cinci coloane, dupa modelul vechilor cule boieresti.
Lacasul monahal poseda o bogata colectie de arta veche bisericeasca. Muzeul colectiilor bisericesti adaposteste obiecte cu valoare istorica, artistica si documentara: 27 de documente scrise in limba turca, araba si persana; Biblia lui Serban Cantacuzino de la 1688; icoana Maicii Domnului de la anul 1600; manuscrise si tiparituri din perioada anilor 1696 - 1898.

CELE 24 DE VĂMI ALE VĂZDUHULUI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



1. Vama grăirii de rău unul pe altul, adică a osândirii şi a clevetirii
2. Vama ocărârii şi a batjocoririi
3. Vama zavistiei şi a duşmăniei
4. Vama minciunii
5. Vama mâniei şi a invidiei
6. Vama mândriei şi a slavei deşarte
7. Vama grăirii de cuvinte deşarte
8. Vama luării de camătă, a vicleşugului
9. Vama lenevirii şi a trândăviei
10. Vama iubirii de argint
11. Vama beţiei
12. Vama pomenirii de rău
13. Vama descântăturii şi a vrăjitoriei
14. Vama lăcomiei şi a îmbuibării
15. Vama slujirii la idoli
16. Vama sodomiei
17. Vama preacurviei
18. Vama uciderii
19. Vama furtişagului
20. Vama curviei
21. Vama nemilostivirii şi a asprimii inimii
22. Vama suleimenirilor (vopsit buze, ochi, unghii …)
23. Vama celor ce fumează
24. Vama cea simonicească a arhiereilor

La sfârşitul fiecărei catisme din Psaltire, după ce se zice de 40 de ori „Doamne miluieşte”, se citeşte RUGĂCIUNEA PENTRU VĂMILE VĂZDUHULUI şi se fac 24 de metanii. Pentru fiecare vamă se citeşte o psaltire.

RUGĂClUNEA PENTRU VĂMILE VĂZDUHULUI

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, izbăveşte sufletul meu de vama (NUMELE VAMII) şi îi fă uşoară trecerea şi fără împiedicare şi teamă prin faţa înfricoşătorilor diavoli şi nimic să nu aibă a mă opri, că eu îmi mărturisesc neputinţa, păcatul şi fărădelegea mea. Iată, iubitorule de oameni, că în fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-am născut şi în păcate mi-am pierdut toată viaţa mea, păcătuind fără de asemănare şi minţind bunătatea Ta, Stăpâne, cu voie, fără de voie, cu ştiinţa şi cu neştiinţa, în tot timpul şi în tot locul, la arătare sau în ascuns, cu mintea, cu cuvântul şi cu lucrul, cu toate simţirile mele sufleteşti şi trupeşti. Caută cu milă şi cu îndurare şi spre mine, smeritul robul Tău, şi depărtează de la mine, de la sufletul meu, toate gândurile, toate pornirile, toate nălucirile, toate simţurile pătimaşe, toată neputinţa şi greşeala, păcatul ori fărădelegea mea care mă opreşte la această vamă şi mă ajută să ajung prin darul şi bunătatea Ta, fără oprire şi înfricoşare la Slava Ta cea negrăită şi veşnică şi a petrece pururea în lumina cea pururea fiitoare a Slavei Tale. Iartă-mă, Stăpâne, iartă-mă şi nu mă osândi după păcatele şi fărădelegile mele, şi cu bunătatea Ta cea negrăită mă miluieşte şi mă mântuieşte, având nădejde la dragostea lui Dumnezeu Tatăl, la bunătatea Unuia născut Fiului Său şi la împărtăşirea Prea Sfântului Duh.

Dăruieşte-mi, Stăpâne, Dumnezeul nostru, iertare şi trecere uşoară prin vămi spre slava cea cerească şi veşnică pentru rugăciunile Preacuratei, Binecuvântatei Născătoarei de Dumnezeu şi Pururea Fecioarei Maria. Cu puterea Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, pentru rugăciunile Sfântului Înger Păzitor al vieţii mele şi ale tuturor puterilor cereşti, cu ale Sf. Ioan Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezător al Domnului, cu ale Sfinţilor Slăviţi şi întru tot lăudaţi Apostoli, cu ale Sfinţilor buni luminători Mucenici: Gheorghe Purtătorul de Biruinţă, Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Ioan cel Nou de la Suceava, Serghie şi Vah, Ioan Valahul, Tomaida, Tecla, Filofteia, Ecaterina, Nina, Varvara, Haralambie, Clement de Aglia, Tatiana, Iustina Fecioara, Ciprian şi Oprea Miclăuş. Pentru rugăciunile Sf. Ierarhi şi luminători a toată lumea Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur, Nicolae, Spiridon, Antonie cel Mare, Grigorie de Nissa, Ilie Iorest, Sava Brancovici şi Calinic de la Cernica. Pentru rugăciunile Sf. Preacuvioşi de Dumnezeu purtători părinţi ai noştri: Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, Grigorie Decapolitul, Dimitrie Basarabov, Sava cel Sfinţit, Teodosie, Eftimie, Pahomie întemeietor de obşte, Arsenie, Sisoe, Pimen, Benedict, Ioan Iacob de la Iordan, Iosif de la Partoş, Sofronie de la Cioara, Ghelasie de la Râmeţi, Visarion Sarai, Preacuvioasei Parascheva, Teodora de la Sihla, Maria Magdalena, Maria Egipteanca, Cuvioasei Domnica.

Cu rugăciunile Sf. Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, Cosma şi Damian, Pantelimon, Ermolae, Vichentie. Cu ale Sfinţilor şi drepţilor Dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana şi ale tuturor sfinţilor Tăi ca un Binecuvântat şi Preaslăvit Ce eşti în veci. Amin.


HRISTOS ESTE TOTUL! ..

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".




Bucuria mea, stii prea bine ca sunt oameni care cred in Dumnezeu si oameni care nu cred in Dumnezeu (atei). Sfantul Parinte, Nectarie din Eghina, spune ca: “Necredinciosul este nefericit, pentru ca nu are nadejde”. Este nefericit, fiindca, nu are nici NADEJDE, nici CREDINTA si nici IUBIRE, iar Sfantul Parinte Nicolae Velimirovici spune tare frumos: "Omul poate trai fara orice si fara oricine, dar FARA DUMNEZEU NU POATE TRAI." 

Sfantul Cuvios Parinte Porfirie Kavsokalivitul zice asa: "Cum sa va spun? HRISTOS ESTE TOTUL! Bucuria, viata, lumina cea adevarata care-l veseleste pe om, si-l face sa zboare, sa-i priveasca pe toti, sa sufere pentru toti, sa-i doreasca pe toti impreuna cu el, vine numai stand aproape de Hristos”. Sfantul Parinte, Ciprian al Cartaginei, ne-a lasat acest cuvant minunat de invatatura: "CATA CREDINTA AVEM, ATAT NE IMPARTASIM DE HARUL DUHULUI SFANT! 

            Nu exista masura in ceea ce priveste darurile lui Dumnezeu, dupa cum este obiceiul in darurile pamantesti. Dimpotriva, Duhul Sfant curge din belsug intr-o albie fara maluri si nu este strans, ca intr-o inchisoare, inauntrul unor hotare precise si masurate. Izvorul sau este nesecat si intr-o neintrerupta revarsare, numai sa inseteze si sa se deschida inaintea Lui inima noastra. Cata credinta avem, atat ne impartasim de Harul Duhului Sfant.“

                                                            Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze!
                                                                                                     Preot Ioan .

Credinta Crestin Ortodoxa...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

                                               

        Bucuria mea, credinta noastra Crestin Ortodoxa, este aur curat. Cine se indoieste in credinta, este asemenea valului marii, miscat de vanturi si aruncat, cand incoace, cand incolo. Grav lucru este indoiala in credinta. Sfantul Apostol Petru a mers pe Marea Galileii ca pe uscat, dar, cand s-a indoit in credinta, incepand sa se scufunde, a strigat: “Doamne, scapa-ma!” (Matei 14:30). Atunci, “Iisus, intinzand indata mana, l-a apucat si a zis: Putin credinciosule, pentru ce te-ai indoit?” (Matei 14:31). Fiecare crestin ortodox va primi cu siguranta, pe masura credintei lui. Adica, cel care crede putin, putin va primi, cel care crede mult, mult va primi, iar cel care nu crede deloc, osanda vesnica va primi (Marcu 3:28-29). 

Daca cineva crede ca asupra sa este Dumnezeiasca purtare de grija, ea chiar este, iar daca cineva nu crede, atunci purtarea de grija a Lui Dumnezeu, nu este asupra sa. Daca cineva crede ca Dumnezeu il aude cand se roaga, atunci Dumnezeu chiar il aude, insa, daca cineva nu crede ca Dumnezeu il aude cand se roaga, atunci Dumnezeu chiar nu-l aude. 

Dumnezeu nu porunceste Sfintilor sai Ingeri cu glas, ci, ganditor. Stiind ca Dumnezeu a pus gandurile in om si El le aude, sa trimitem si noi gandul nostru la Dumnezeu, sa intindem gandul nostru pana la El:

                                                                                                 Iisuse, Iisuse, iarta-ma, Iisuse!

                                                                                                        Amin si Aliluia!
                                                                                                             Preot Ioan .


TOATE SUNT DESERTACIUNI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


                                                https://babylenutapentrusuflet.blogspot.ro/

             Bucuria mea, hai sa vedem ce zice Inteleptul Solomon: “Desertaciunea desertaciunilor, zice Ecclesiastul, desertaciunea desertaciunilor, toate sunt desertaciuni! Ce folos are omul din toata truda lui cu care se trudeste sub soare? Un neam trece si altul vine, dar pamantul ramane totdeauna! Soarele rasare, soarele apune si zoreste catre locul lui ca sa rasara iarasi. Vantul sufla catre miazazi, vantul se intoarce catre miazanoapte si, facand roate-roate, el trece neincetat prin cercurile sale. Toate fluviile curg in mare, dar marea nu se umple, caci ele se intorc din nou la locul din care au plecat. Toate lucrurile se zbuciuma mai mult decat poate omul sa o spuna: ochiul nu se satura de cate vede si urechea nu se umple de cate aude. Ceea ce a mai fost, aceea va mai fi, si ceea ce s-a intamplat se va mai petrece, caci nu este nimic nou sub soare” (Eccleziastul 1:2-9).

Bucuria mea, toate vor trece si intru nimic se vor preface, dar lucrarea facuta pentru slava lui Dumnezeu, toata osteneala, toata zdroaba ta, adica, MILOSTENIA, POSTUL, RUGACIUNILE, JERTFA PENTRU APROAPELE TAU, ... vor ramane impreuna cu sufletul tau si vei dobandi viata vesnica, Imparatia lui Dumnezeu. Ai mila de altii, si mila va avea Dumnezeu de tine la Infricosata Judecata, fiindca, nu conteaza decat unde pune Dumnezeu sufletele noastre dupa ce murim! 

                                                                                                                       Amin si Aliluia!
                                                                                                                         Preot Ioan .


Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA