sâmbătă, 2 iunie 2018

Predică La Duminica Tuturor Sfintilor


Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26).
Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel.
Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".
 



CUVANT DE INVĂTĂTURĂ - DESPRE MANIE

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


   Bucuria mea, ar trebui sa ne sune in minte aceste cuvinte: ,,Maniati-va, dar nu gresiti; de cele ce ziceti in inimile voastre, intru asternuturile voastre, va caiti"(Psalm 4:4). Sa nu apuna soarele peste mania voastra. “Caci mania nu lucreaza dreptatea lui Dumnezeu"( Iacov 1:20) si chiar spune Sfantul Vasile cel Mare ca: “Mania este o scurta Nebunie”. Crestinul ortodox, trebuie sa fie UN OM AL PACII. Adica, daca cu “blanda” (adica, cu vorba frumoasa), nu obtinem ceea dorim, daca ne maniem si tipam, ne rastim, amenintam, atunci, noi ne tulburam sufleteste si vom avea o stare mult mai rea decat a celuilalt care, SE INCAPATANEAZA, (se pune de-a curmezisul), adica, NU VREA SA FACA.   Ce frumos spune Sfantul Siluan Athonitul: “Nu m-am maniat, NICI MACAR O DATA, PE NIMENI, pentru ca sufletul meu isi aminteste de iubirea Domnului si de dulceata Duhului Sfant si uita imediat ca a fost jignit”. Doar o data s-a maniat Iisus Hristos, Cel care are RABDARE DESAVARSITA (absoluta), dar atunci a fost “MANIE SFANTA” impotriva celor ce faceau comert in Templu. Un crestin ortodox care posteste cel putin miercurea si vinerea, care merge in fiecare duminica la Sfanta Liturghie, care se spovedeste si se impartaseste des, care are un program de viata duhovniceasca si care, spune cat poate de des: Iisuse, Iisuse, iarta-ma, Iisuse, va avea Duhul pacii in suflet. Amin si Aliluia!

                                                        CITATE SFINTE..DESPRE MANIE 
       
 "MANIA, nu trebuie sa fie la cei ce se roaga". MANIOSUL, chiar de ar invia vreun mort, nu este primit de Dumnezeu". "MANIA, este ciuma rugaciunii" (Ava Isaia)". "Cel ce se manie, isi omoara sufletul". "Este mai bine sa tai mania printr-un zambet, decat sa te infurii, ca o fiara neimblanzita" (Sfantul Efrem Sirul). "MANIA, este un foc, este o betie mai cumplita decat aceea a vinului". "Cel mandru este manios" (Sfantul Ioan Gura de Aur)". "Curateste-ti mintea de manie, de amintire a raului si de ganduri urate. Atunci vei putea cunoaste salasluirea lui Hrisos in tine"(Sfantul Maxim Marturisitorul).
   Cand poti sa ierti, cand poti ierta, Tot raul, cel nedrept, iti vine, Din Dumnezeu, din taina Sa, Un strop salasluieste-n tine! Dar, cand iubesti, cand poti iubi, Pe orice dusman al tau, Pe orisicine te-ar lovi, Atunci intreg, e-ntine Dumnezeu!
   Asadar, bucuria mea sa nu uiti ca: MANIA o poti opri prin citirea psalmilor lui David. Sa-ti dea Dumnezeu: RABDARE, MILA si PACE, fiindca, Duhul Sfant fuge din sufletul crestinilor ortodocsi maniosi. PACE SUFLETULUI TAU! Amin si Aliluia!

                                         CE SA FACI CAND TE CUPRINDE MANIA?

         Bucuria mea, in puterea ta stau toate. Vrei sa fii calm? Poti, fiindca CINE ARE VOINTA si DORINTA, ARE SI PUTINTA. Asa cum poti sa aprinzi, sau sa stingi un foc, tot asa poti sa aprinzi sau sa te infranezi de la “focul maniei”. Cand esti furios, DEVII NEPUTINCIOS si nu mai poti stapani patima maniei. Iar daca cineva este tare manios, trebuie sa cedezi, asa cum te dai inapoi din fata unei fiare infuriate. Asa este si omul manios. Cand este furtuna, marinarii coboara panzele ca sa nu se scufunde corabia. Asadar, sa nu uiti ca MANIA este un foc, este flacara puternica, care are nevoie de untdelemn ca sa arda. Nu turna ulei peste foc (adica, taci, retrage-te) si sa vezi ce repede se va stinge raul, fiindca, MANIA NU ARE FORTA, DACA NU O HRANESTE CINEVA. Sa nu uiti ca MANIA NU AJUTA LA NIMIC! Amin si Aliluia!
                                                                                                                            Preot Ioan 🛎.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA