marți, 25 aprilie 2023

IISUS HRISTOS - PROFET, ARHIEREU si IMPARAT …

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

                          

🙏 Bucuria mea, nimeni dintre oameni nu poate fi in acelasi timp, PROFET, ARHIEREU si IMPARAT. 

Numai Iisus Hristos, a avut laolalta si fiecare in gradul suprem, aceste trei demnitati. La oameni insa, cele trei demnitati se gasesc doar separate. Viata Mantuitorului este implinirea intreitei sale slujirii. Insusi rostul intruparii Sale, se exprima in cele trei slujiri:

1. CA PROFET,
invatand, adica aducand revelatia desavarsita a fiintei si a voii lui Dumnezeu si a operei de mantuire. Restabilirea comuniunii dintre om și Dumnezeu, se numeste in mod obisnuit împacare sau mantuire. Ca Profet, Mantuitorul ne-a descoperit adevarul religios absolut, despre Dumnezeu si despre norma morala. Iisus Hristos, este cel mai mare profet, este PROFETUL PROFETILOR.

2. CA ARHIEREU, refacand legatura dintre om si Dumnezeu, impacand prin jerfa Sa, pe Dumnezeu cu omul. Icoanele in care Iisus Hristos este incins cu orarul, scrie pe ele in limba greaca: O Megalos Arhiereos, adica, Marele Arhiereu.

3. CA IMPARAT, biruind puterile raului si conducand pe om spre destinația lui adevarata. Hristos este Imparat duhovnicesc, Imparat al adevarului, Imparat ceresc, adevarat Imparat al imparaților si Domnul domnilor. Dumnezeu cel ce este deasupra timpului si spatiului, este Cel Vesnic, iar spațiul si timpul le-a creat pentru noi, oamenii. Iisus Hristos, inteneiaza, stapaneste si conduce Imparatia Harului, adica, Sfanta Biserica Crestin Ortodoxa, pe care o desavarseste in viata viitoare.

                                                                                                                    Amin si Aliluia.
                                                                                                                  🙏 HRISTOS A INVIAT!
                                                                                                                    Preot Ioan 🛎.


ALFA si OMEGA ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".
... 


          Bucuria mea, fiindca Dumnezeu a imprimat in om chipul Sau, Dumnezeul, fiind Alfa si Omega, inseamna ca si in om intalnim alfa si omega. Alfa, este CUNOASTEREA iar omega este IUBIREA. De multe ori, din dorinta si curiozitatea de a cunoaste, omul greseste, dar, EL POATE FI SALVAT PRIN IUBIRE.

 Avem ca exemplu, asigurarea data de Insusi Mantuitorul Iisus Hristos, in privinta femeii din casa fariseului Simon: "I SE IARTA MULT, PENTRU CA A IUBIT MULT" (Luca 7:47). 

    Bucuria mea, sa tii minte ca "omul cel drept" din noi este MIC, foooarte mic, iar "omul cel pacatos" este URIAS, este un adevarat Goliat. De ce asa? Pentru ca de la caderea din Rai a protoparintilor nostri Adam si Eva, inclinarea spre RAU este mai mare decat inclinarea spre BINE. Dar, omul acela micut este fratele lui Iisus Hristos, iar Goliatul este vrajmasul acelui om micut. Trebuie sa luam partea celui drept, ocrotindu-l, liberandu-l, intarindu-l si aducandu-l la lumina, ridicandu-l deasupra celui pacatos si dandu-i intaietate (prin Post, Rugaciune, Spovedanie, Impartasanie, Cainta, Lacrimi, Milostenie, Smerenie, Blandete, Iubire, Iertare...) ca sa putem spune impreuna cu Sfantul Apostol Pavel: "NU MAI TRAIESC EU CI HRISTOS TRAIESTE IN MINE" (Galateni 2:20).

 Sfantul Parinte, Porfirie Kavsokalivitul, ne indeamna asemenea Sfantului Apostol Pavel: "Iubiti-L pe HRISTOS si nu ravniti nimic decat dragostea Lui. Toate cele frumoase sunt in HRISTOS.

 Departe de HRISTOS, nu e decat mahnire, melancolie, furie, suparare, amintiri ale loviturilor vietii, ale presiunilor și greutatilor de tot felul." Si mai vreau sa pastrezi in suflet si cuvantul de invatatura al Sfantului Parinte, Tihon de Zadonk: Pe cine iubeste si miluieste HRISTOS, pe acela ura si rautatea acestei lumi, cu nimic nu-l vatama. 

Numai cauta sa fii al lui HRISTOS. Pe ai Sai, HRISTOS nu-i lasa. Atatea a rabdat si a patimit pentru tine! Oare te va parasi cand ai nevoie de El? Asculta fagaduinta Lui cea plina de mangaiere, facuta robilor Sai: "Cu dansul sunt in necaz si-l voi scoate pe el şi-l voi slavi” (Psalm 90:15). 

                                                                                                                             Amin si Aliluia!
                                                                                                                              Preot Ioan 🔔

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA