miercuri, 7 octombrie 2020

SMERENIE si PACE ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


   Bucuria mea, zice Sfintitul Parinte, Hrisostom Filipescu: "Dumnezeu ne-a luat din Inima Lui si ne-a facut oameni, doar, ca noi am uitat. Se poate intampla ca, in momente de rascruce, sa intalnesti un om, care sa-ti spuna un cuvant bun. Acela este un dar. Cuvantul bun zideste si iti da aripi, iti reda puterea de a crede iar ca exista bunatate, de a vedea binecuvantarile vietii." Si pentru fiecare crestin ortodox, pentru a se mantui trebuie sa smereasca cat mai mult, iata ce cuvant de invatatura ne-a lasat Sfantul Parinte, Efrem Sirul: “Daca vrei sa biruiesti mandria, orice ai face sa nu spui: «Din munca mea, am făcut», sau «Cu puterea mea, am izbutit». 

Chiar si daca postesti sau priveghezi, sau canti, sau ajuti spune: «Dumnezeu m-a ajutat, nu puterea si munca mea».” Crestinul ortodox, trebuie sa fie in pace cu Dumnezeu, cu aproapele si cu sine insusi. De aceea Sfantul Parinte, Serafim de Sarov, zice: "Dobandeste pacea, si mii de oameni din jurul tau se vor mantui.

 Atunci cand un om se afla intr-o stare de pace a mintii, el poate de la sine sa le ofere celorlalti lumina necesara luminarii ratiunii." Si acum o minunata istorioara din Patericul egiptean: “Spuneau despre un parinte batran, ca vreme de cinzeci de ani nu a mancat nici paine, nici vin nu a baut degraba.

 Si spunea el: “Am nimicit curvia si iubirea de argint si slava desarta. Si venind la el avva (parintele) Avraam, a auzit ca spunea asa, si i-a zis: “Tu ai zis asa?” “Da”. 

Daca intri in chilie si gasesti pe rogojina ta o femeie; poti sa te gandesti ca nu e femeie?” “Nu; dar ma lupt cu gandul sa n-o ating”. Vezi, nu ai nimicit patima, ci traieste, dar legata”. “

Apoi, daca te preumbli, vezi pietre si cioburi si aur printre ele; poate gandul tau sa le priveasca pe unele ca pe celelalte? “Nu; dar ma lupt cu gandul sa nu iau aurul”. “Traieste patima, dar este legata”.

 Si a zis iar avva Avraam: “Daca auzi despre doi frati ca unul te iubeste, altul te uraste si daca vin la tine, ii primesti la fel? “Nu-i primesc la fel, dar ma lupt cu gandul sa ma port bine si cu cel care ma uraste ca şi cu cel care ma iubeste”. “Vezi deci, – a spus avva Avraam – ca traiesc patimile, doar ca sunt inlantuite de catre cei Sfinti”. 

   🙏 Dumnezeu sa-ti dea SMERENIE muuuulta, PACE Sfanta, BUCURIE Sfanta si LUMINA Sfanta! 

                                                                                                                           Amin si Aliluia!
                                                                                                                                  Preot Ioan 🛎.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA