miercuri, 5 iunie 2019

ÎNVĂȚĂTURI PENTRU CREȘTINII DE AZI,

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

partea a patra



10. Trăiește-ți viața creștină în mod pozitiv, nu în mod negativ. La ce mă refer? Este foarte adevărat că în jurul nostru societatea încearcă să Îl excludă complet pe Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, din viața de zi cu zi. Iar atunci când cineva vrea cu orice preț să-și trăiască viața în credința Sfintei Biserici, se trezește cu nenumărați dușmani ai lui Hristos înaintea sa.. Unii dintre aceștia atacă credința cea corectă, propovăduind fel și fel de erezii, alții atacă modul creștinesc de viețuire practicând sau lăudând fel și fel de imoralități pe care le declară ca stare de normalitate.. Astfel, "cel care vrea să trăiască cucernic în Hristos Iisus (Sfântul apostol Pavel)" descoperă că acest lucru nu este lipsit de obstacole, ci este anevoios..
Bun.. Până aici am înțeles, nu-i așa?.. Să vedem acum ce capcane ne așteaptă când vrem să susținem cu tărie credința Sfintei Biserici Ortodoxe și morala creștină cea "tradițională".. Tot apărându-ne noi valorile înaintea celor care ni le calcă în picioare, ne obișnuim să acuzăm în dreapta și-n stânga! La un moment dat devenim din acuzați acuzatori și începem să credem în sufletele noastre că adevăratul scop al vieții creștine este combaterea dușmanilor ei! Un fel de.. radicalism, dar la un nivel mai mic decât vedem la televizor. Atât de ocupați fiind noi cu "luptele", nici măcar nu ne dăm seama că începem să slăbim în râvna aceea plină de dragoste față de Mântuitorul nostru pe care o aveam la început.. Pe de-o parte, faptul că ne obișnuim să-i judecăm pe toți, să osândim la iad pe toți "necredincioșii", uitând că Bunul Dumnezeu Și-a trimis Fiul ca să moară ȘI PENTRU EI, ne lipsește complet de harul Duhului Sfânt. Pe de altă parte, îndepărtându-ne încetișor de sfânta și sănătoasa rugăciune, începem să ne răcim duhovnicește, să pierdem dragostea de oameni, să pierdem acea bucurie a Învierii și acea nădejde plină de pace pe care o aveau creștinii de la începuturi.. Știți ce s-a întâmplat cu noi, iubiți cititori? Am ajuns să facem războaie, luptând pentru ceva în care nici noi nu mai credem! Și uite-așa, încet încet, începem să semănăm perfect cu cei pe care-i "războim"!
Care-i soluția? Soluția este îndemnul meu de la începutul acestei postări: trăiește-ți, frate, credința în mod pozitiv! Lasă războaiele, lasă luptele.. Nu poți trăi toată viața luptând cu greșelile altora.. Lasă-i în plata Domnului, cum zicea bunica mea. Tu să te întărești în duhovnicie prin rugăciune și posturi ținute la timp, prin citirea Sfintei Scripturi și a altor scrieri sfinte, prin participarea liniștită la slujbele Bisericii.. Iar cu cei care nu-s de acord cu crezul tău procedează cum a scris Sfântul apostol Pavel despre eretici: "O dată sau de două ori stai la discuții cu ei, apoi depărtează-te". Dacă s-ar fi pierdut Noe sau Lot în judecarea și în osândirea contemporanilor lor, nu s-ar mai fi salvat nici ei de la Potop (Noe) și de la pucioasa Sodomei (Lot)..
În concluzie, cum zice un proverb italian, "TRĂIEȘTE ȘI LASĂ ȘI PE ALȚII SĂ TRĂIASCĂ"! Iar pentru vrăjmașii Domnului.. mai degrabă roagă-te după puterea ta.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

IUBEȘTE, MAI ÎNTÂI!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!". 


de Preot Sorin Croitoru
Când ai pierdut Lumina, căci ura te-a orbit,
Să știi că de Satana tu ești batjocorit.
Degeaba al credinței apărător te crezi,
Când tu Lumina Sfântă în suflet n-o mai vezi!
Iubirea-i rădăcina și-al binelui izvor,
IUBIRE Domnul nostru ne cere tuturor!
De ce Își lasă cerul și vine pe pământ
Să pătimească multe al Tatălui Cuvânt?..
Iubirea ni-L coboară din cer pe Dumnezeu,
Iubirea îl înalță pe om la cer mereu..
De n-ai iubire, frate, ascultă-mă ce-ți spun:
Cu toată râvna-ți "sfântă", nu ești pe drumul bun..
De n-ai iubire, frate, nu ești al lui Hristos
Și toată râvna-ți "sfântă" nu-ți este de folos.
Cum aperi tu credința, fiind de ură plin?..
De vrei ca să o aperi, să mai aștepți puțin,
Să simți întâi în suflet iubire pentru toți,
Și-abia apoi, creștine, să aperi dogma poți,
Căci râvna doctrinară e foc al lui Hristos
Și n-o primește-n suflet un om răutăcios,
Ci omul care arde de dor de Dumnezeu,
Iar gândul mântuirii îl mistuie mereu!
O astfel de persoană ce are Duhul Sfânt,
Când apără credința e blândă în cuvânt
Și-atunci când glăsuiește, din ochi îi ies scântei..
Discursul lui hrănește, să-l tot asculți mai vrei..
Dar tu, ce în iubire atât de searbăd ești,
Te folosești de dogme mai mult ca să rănești,
Acela ce te-ascultă se simte iritat,
Să-l convertești tu, oare?.. Nu o să vezi vreodat'!
Gândiți-vă voi singuri dacă dreptate am:
Ortodoxia este vreo formă de Islam?..
Nu-i cea mai pură formă a dragostei de Sus,
Nu-i VIAȚĂ ÎMPREUNĂ CU DULCELE IISUS?..
O, Doamne-al mântuirii, o, Dumnezeul meu,
Tu l-ai privit o dată și s-a topit Zaheu..
Simțindu-se în suflet de Domnul său iubit,
Săracilor cetății averea și-a-mpărțit!
Iubește omul, frate, că-i chipul lui Hristos,
Explică-i cu blândețe că-n Cer e-așa frumos..
Arată-i că în suflet Iisus ți-a coborât,
Și SINGUR ȚI-L VA CERE la timpul hotărât!

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA