sâmbătă, 27 iunie 2020

.În fiecare zi când slujesc mă vede îngerul slujitor, dar nu-mi zice nimic !

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"


Într-o mănăstire trăia un preot foarte evlavios (întâmplarea mi-a relatat-o fericitul părinte Gavriil, care a fost mulţi ani stareţul sfintei mănăstirii Dionisiu, din Muntele Athos). Acesta era puţin învăţat, dar avea o credinţă puternică, virtute pe măsură şi multe nevoinţe duhovniceşti.

Rămânea la Proscomidie în picioare timp de mai multe ore, cu toate că de oboseală venele îi pocneau şi-i supurau. De multe ori, din cauza aceasta apăreau pe jos pete de sânge de la rănile picioarelor lui. Până în ultima clipă a fost omul jertfei şi a plecat la Domnul, imediat după ce a săvârşit Sfânta Liturghie. Cum nu era prea învăţat, din neştiinţă, n-a aşezat miridele pe Sfântul Disc după rânduială. Obişnuise să pună părticica Maicii Domnului de-a dreapta Mielului iar pe cele ale sfinţilor în stânga Lui.

Odată a vizitat mănăstirea un arhiereu care urma să hirotonească un diacon. La laude, acesta a intrat în Sfântul Altar, s-a îmbrăcat cu veşmintele, apoi a mers la Proscomidie care fusese pregătită şi încheiată, urmând ca arhiereul doar să pomenească. Acesta a văzut că preotul nu aşezase bine miridele şi i-a zis: „Vino încoace, părinte, să vezi că n-ai aşezat bine miridele! Ai inversat pe Maica Domnului cu cetele sfinţelor. Nu ţi-a zis, nu te-a văzut nimeni când ai făcut Proscomidia?”, „Ba da, Prea Sfinţite, a răspuns bătrânul. În fiecare zi când slujesc (nu era zi în care să nu slujească) mă vede îngerul slujitor, dar nu-mi zice nimic. Mă iertaţi, că neînvăţat cum sunt, am făcut asemenea greşeală. De acum înainte, voi lua seama”! „Cine ai zis că te slujeşte? N-ai cu tine un frate”? A întrebat epsicopul. „Nu, doar îngerul Domnului”! a zis preotul.


Episcopul a amuţit şi a priceput că are înaintea lui un preot harismatic. La amiază, după masa de prânz, episcopul l-a salutat pe egumen şi pe ceilaţi monahi şi a plecat.

În altă zi, fiind încă întuneric, când bătrânul preot a mers ca deobicei în Sfântul Altar ca să facă Proscomidia, îngerul Domnului a coborât la el. Pe când se închina, îngerul a văzut că preotul aşezase bine miridele. „Este bine, părinte, le-ai aşezat bine!”, i-a zis. „Da, dar tu ai ştiut de atâţia ani că greşesc şi nu mi-au spus să mă îndrept”? „Am văzut, dar nu am fost îndreptăţit s-o fac. Eu nu sunt vrednic să-l corectez pe preot, ci am poruncă de la Dumnezeu doar să-l ajut şi să-i slujesc. Singur episcopul o poate face”!

Noi, creştinii de astăzi, bârfim pe preoţi de dimineaţă până în seară, îi osândim, îi judecăm şi le punem în cârcă mii de lucruri. Să luăm aminte, aşadar, cum vom vorbi de acum înainte despre orice preot.

Părintele Stefanos Anagnostopoulos

Extras din Explicarea Dumnezeiestii Liturghii, Ed. Bizantina 2005, pag. 27-28

BĂTRÂNUL CERSETOR

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


de Eliana Popa

Așezat, tăcut privește, trist și compătimitor,
Către cei ce trec în grabă, un bătrân, biet cerşetor!
Părui alb precum fuiorul, ochi de-un verde luminos,
O lumină-i joacă-n gene și pe chipul lui frumos!

Cerșetorul parcă este coborât dintr-o icoană,
Nu așteaptă nici o milă, nici nu cere de pomană,
Doar o vorbă tot repetă către orice trecător :
,, - Taică, nu uita că-n viață, ești un simplu călător!"

Unii il privesc cu milă, alții-l scuipă cu dispreț
Căci în fața celor mândri, moșul n-are niciun preț,
Râd sărmanii, nu-l ascultă..o, de-ar sta lângă el jos,
Ar vedea ca au în față, un nebun pentru Hristos!

Ar vedea că ține-n mână, pitit, şirul de metanii,
Iar in buzunarul hainei, Cartea Sfintelor Predanii
Evanghelia cea Sfântă, pâinea lui de zi cu zi,
Care-i Hrana cea mai bună și puterea lui de-a fi.

Și bobiță cu bobită, curge rugăciunea sa,
Pentru fiecare suflet, pentru toată lumea rea,
Pentru cei care îl scuipă, pentru cei ce-l miluiesc,
Curge lacrima și ruga, îngerii se veselesc :

,, - Doamne, Iisuse Hristoase, după cum știi Tu.. și-ai vrea,
Cu iubirea Ta de oameni, miluiește lumea Ta,
Osândește-mă pe mine, dintre oameni cel mai mic!"
Așa se ruga bătrânul coborât din Pateric.

Ce frumos îi stă de-a dreapta îngerul lui păzitor,
Și îi strânge, tainic, ruga, să o ducă sfânt odor,
La Jertfelnicul din ceruri, în Cetatea cea de Sus,
Unde-n Slavă și Lumină, șade Domnul Sfânt, Iisus!

Trecătorule, ce poate, întâlnești în calea ta
Un bătrân cu pletel albe și cu barba ca de nea,
Stai o clipă și-l ascultă și-i sărută mâna, care,
Nu stă-ntinsă să primească ...îți dă binecuvântare!

Nu îți cere de pomană, dar îți dă din pâinea lui,
Așa cum primeau, odată, ucenicii Domnului.
Hrană sfântă pentru suflet și
merinde-mpărătești,
Ca să poți trece cu bine peste vămile cereşti!

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA