joi, 24 decembrie 2020

MAICA DOMNULUI: Biserica Nasterea Domnului din Betlehem





La locul unde s-au întâlnit Cerul cu pământul, Dumnezeu, îngerii şi omul.

Biserica Nasterea Domnului din Betlehem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi. Biserica Nasterea Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana. Ceea ce are importanţă profetică, tipologică, este faptul că Betleemul a fost locul în care s-a născut şi a copilărit David, ciobănaşul uns rege, care a fost urât de moarte şi persecutat mulţi ani înainte de a fi încoronat, soartă care avea să fie şi soarta lui Hristos. De aceea, Iisus S-a născut în Betleemul din Iudeea, aşa cum învaţă Evanghelia. Iar cei cărora îngerii le-au dat această veste au fost ciobanii Betleemului. Steaua a fost văzută şi înţeleasă doar de magi. Îngerii au fost văzuţi doar de păstori. Simeon şi Ana au recunoscut pruncul Iisus doar pentru că erau profeţi

În anul 384, pelerina Egeria a văzut, într-o vale aproape de Betleem „o biserică ce se numeşte «La Păstori», cu o grădină mare înconjurată de un zid drept şi, de asemenea, cu o foarte frumoasă peşteră adăpostind un altar”. Iar Fericitul Ieronim identifică acest câmp cu locul unde „Iacob şi-a întins cortul, dincolo de turnul Migdal-Eder” (Facere 35, 21) şi menţionează că acel turn se găseşte la o distanţă de o mie de paşi de Betleem, înspre est. Iniţial, un mic altar a fost ridicat într-o peşteră naturală pardosită cu mozaic. Pe la mijlocul secolului al V-lea, peştera a fost lărgită în mod considerabil, pentru a permite construirea unei biserici. În acelaşi timp, a fost înălţată o biserică în formă de U, deasupra peşterii. În scurt timp, nici noua biserică nu a mai făcut faţă valului masiv de pelerini şi, de aceea, la începutul secolului al VI-lea a fost ridicată o biserică impunătoare, cu coloane de marmură şi pardoseală de mozaic, decorată cu motive creștine. Surse istorice şi ecleziastice prezintă Satul Păstorilor drept punctul de pornire al ceremoniei organizate cu ocazia Naşterii Domnului către Betleem.În anul 614, perşii au distrus această biserică, dar a fost reconstruită mai apoi de către Patriarhul Modest. În 670, episcopul francez Arculfus, peregrinând prin Ţara Sfântă timp de nouă luni, menţionează că a vizitat şi el acea biserică, în care se găsesc şi mormintele a trei dintre păstori. El menţionează că locul se afla situat la 1,5 kilometri est de Betleem. După cucerirea arabă, biserica a fost folosită de monahii ce se nevoiau în pustiul Iudeii. În secolul al X-lea, doar peştera mai era accesibilă pelerinilor. În anul 1972, în urma unor săpături arheologie făcute la iniţiativa Patriarhiei Ierusalimului, s-au descoperit urmele a trei biserici, din secolele V, VI şi VII. Pentru păstrarea acestor valoroase mărturii istorice, o nouă biserică a fost ridicată în apropierea peşterii. Biserica are trei altare închinate Maicii Domnului (centru), Sfântului Mare Mucenic Pantelimon (dreapta) şi, respectiv, Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril (stânga).



MAICA DOMNULUI: Biserica Nasterea Domnului din Betlehem: La locul unde s-au întâlnit Cerul cu pământul, Dumnezeu, îngerii şi omul. Biserica Nasterea Domnului din Betlehem este unul ...

Crestinilor , noi astăzi

              

                                                               RABDĂ ISPITELE ...

   Bucuria mea, Sfintitul Parinte, Ioan de la Manastirea Sihastria Raraului a spus asa: "Cel ce nu sufera in viata aceasta nu va avea parte de mantuire”. Sfintii Parinti, spun ca daca s-ar ridica ispitele, nimeni nu s-ar mai mantui. Despre ispite, l-a intrebat un credincios pe Sfantul Parinte, Arsenie Papacioc: “Sfintite Parinte, cum sa facem ca sa scapam de diavolul?” 

Si Sfantul Parinte a raspuns: “Dar ce ne facem fara diavol?”. Pentru ca el, ispitindu-ne, ne arata cine suntem. Lupta noastra se da cu acest dusman si nu avem alt ideal, decat sa ne daruiasca Dumnezeu fericirea sa murim sfartecati si chinuiti, pentru scanteia de adevar pe care stim ca o avem in noi. Aceasta este tema, acesta este titlul, aceasta este foaia cea mai importantă din volum: lupta cu diavolul. Pentru ca avem putere, avem o scanteie de adevar in noi si trebuie cu orice pret sa o folosim".

 Minunat este cuvantul Sfantului Parinte, Nectarie, de la Manastirea Optina: “Tineti cu tarie Ortodoxia! Vrajmasul diavol, incearca sa aduca intristare oricarui suflet care vrea sa se mantuiasca, dar, tu rabda ispitele, pastreaza Duhul smereniei, fiindca, fara el vei fi socotit cu cei ce se trudesc in zadar. Pentru a dobandi rabdare in ispite, trebuie sa credem cu tarie ca toate se fac in viata noastra, doar spre mantuire si numai cu ingaduinta lui Dumnezeu. Amin si Aliluia!
                                                                                                                           Preot Ioan 🛎.



Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA