luni, 14 mai 2018

Duminica orbului din naștere

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".











ATÂT CÂT SUNT ÎN LUME..

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


(predică la Duminica orbului din naștere)
Hristos a înviat! Ieri am auzit minunata pericopă evanghelică din Duminica orbului. Bogată în învățături cum puține sunt în timpul anului bisericesc.. A predicat Domnul, a predicat orbul vindecat; a făcut Domnul minunea, a primit orbul lumina credinței în Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.. La un astfel de text minunat, nu știi de unde să începi și unde să te oprești, nu te poți hotărî la ce să te referi și ce anume să lași neexplicat credincioșilor din fața amvonului..
Iată, din toată comoara Evangheliei în cauză, eu aș vrea să repet niște cuvinte ale Domnului care la o ascultare prea grăbită ar putea rămâne neînțelese: "ATÂT CÂT SUNT ÎN LUME, lumină a lumii sunt"! De ce am subliniat primele cinci cuvinte ale versetului? Pentru că s-ar părea din acestea că Domnul nostru urma să plece din lume, și urma să nu mai lumineze lumea în viitor, să o lase în întuneric! Oare nu asta înseamnă: ATÂT CÂT SUNT? Adică.. "în perioada aceasta în care Eu sunt în lume"..
Dar cum, oare lumea care a trăit după Înălțarea Domnului nostru la ceruri nu a mai avut nevoie de Lumină?.. Dar oare Domnul nostru i-a luminat cu harul Său doar pe contemporanii Săi?.. Dar oare Domnul Hristos, fiind Însuși Veșnicul Dumnezeu, nu este contemporan cu toate generațiile de creștini?.. De ce a afirmat că El luminează "ATÂT CÂT ESTE ÎN LUME"?..
Ei bine, dragii mei, îndepărtarea Domnului față de lume trebuie înțeleasă ca o excludere a lui Dumnezeu DIN PARTEA LUMII.. Adică lumea, comunitățile de oameni, Îl alungă pe Domnul Hristos din mijlocul lor, așa cum au făcut gherghesenii și gadarenii! Deci asta afirmă Domnul nostru: cât timp Mă primiți în mijlocul vostru, deci cât timp SUNT cu voi, atât timp vă voi și lumina. Oare nu promisese El cu altă ocazie: "Iată, Eu rămân cu voi PÂNĂ LA SFÂRȘITUL VEACURILOR"?.. S-or fi sfârșit veacurile cumva? Și nu a afirmat tot Domnul că "cel ce vine la Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea viață veșnică"? Oare noi nu avem nevoie de Lumină și de viață veșnică?.. Oare numai oamenii de acum două mii de ani au avut nevoie de lumina Sa?..
Mare este pericolul rămânerii fără Lumina lui Hristos!.. Tot Domnul ne avertizează: "Cel ce umblă în întuneric NU ȘTIE DE UNDE VINE ȘI ÎNCOTRO SE DUCE"! Ce vrea să însemne? Înseamnă că omul ne-luminat de Dumnezeu Cuvântul, (numit de Scriptură și "Înțelepciunea lui Dumnezeu"), nu înțelege cum de a ajuns el pe lumea asta și în ce scop există.. Aceasta vor să zică cele două cuvinte: "DE UNDE" și "ÎNCOTRO". Omul fără Hristos - Lumina este într-o criză existențială, practic el.. NU SE ÎNȚELEGE PE EL ÎNSUȘI! Și cum să-i înțelegi tu pe alții, când nu te înțelegi pe tine însuți, când tu nu știi ce cauți în lumea asta?.. Câtă lume nu am auzind întrebându-se retoric în perioada marilor necazuri ale vieții: "Oare de ce mai exist eu pe lume?"..
Și acum să vedem ce răspuns ne dă Sfânta Biserică la întrebarea de mai sus.. Adică de ce și pentru ce existăm în lume? Căci noi, membrii Bisericii, credem în Fiul lui Dumnezeu, deci ȘTIM DE UNDE VENIM ȘI ÎNCOTRO NE DUCEM.. Iată răspunsul la întrebare, care ne vine din epistola Sfântului apostol Pavel către romani: "CĂCI DE LA EL (de la Domnul Hristos), ȘI PRIN EL ("Toate prin El s-au făcut"), ȘI ÎNTRU EL (adică spre mărirea Fiului lui Dumnezeu și a Tatălui Său) SUNT TOATE"! Acum m-ați înțeles?..
Domnul să vă lumineze până în ultima clipă a vieților voastre, amin!
Hristos a înviat!
Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA