vineri, 8 ianuarie 2021

DRĂCUITUL SI-NJURATUL, SUNT DE LA NECURATUL!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".




   Bucuria mea, in viata, pe cine chemam (Dumnezeu sau diavolul), de acela avem parte si in lumea aceasta dar si in viata viitoare. Diavolul ii va spune lui Dumnezeu: “Doamne, fii drept, daca sufletul acesta ne-a chemat pe noi cat a fost in viata, da-ni-l noua, iar daca te-a chemat pe Tine sa fie al Tau”. De cate ori dracuie cineva (sau zice: fii al naibii, fii al ciorii...), il invoca pe diavol, care vine in chip nevazut fiindca este duh, si-apoi nu pleaca de langa el, pana nu-i da un necaz: se cearta cu cineva, se impidica, sparge ceva, pierde banii, ii cade celularul pe jos... 

        Adica avem crucea la gat si diavolul pe limba? Sunt crestini ortodocsi care injura, pe Dumnezeu, Pastele, Sfanta Biserica, Crucea..., insa, Dumnezeu ne-a averizat ca:  "Pentru orice cuvant desert, pe care-l vor rosti, oamenii, vor da socoteala in ziua judecatii" (Matei 12:36). 

  Zice parintele Cleopa:

"Ce fel de crestin mai esti, 
Daca zilnic dracuiesti?
 Om netrebnic, ticalos, 
De ce superi pe Hristos? 

Ca Satana-i ca un caine, 
Cand il chemi indata vine, 
Si de intra-n casa ta, 
Vai de tine, vai de ea!". 

Chiar se spune in popor: "Dracuie si injura ca un birjar!". Dracuitul este un blestem, fiindca, de la diavol, este moartea. 

Urat ii sta la un barbat care dracuie si injura, dar la femeie este insuportabil. Iar crestinul ortodox care se da pe sine diavolului (Fir-as al dracului...; Sa ma ia dracu’...) mare putere ii da diavolului asupra sufletului sau! Cel care injura de mama, trebuie sa stie ca in mod indirect, o injura si pe Maica Domnului, care este Prea Sfanta. Dar si mama oricarui copil este o Sfanta, fiindca i-a dat viata, l-a crescut. 

In loc sa dracuim si sa injuram, este corect sa zicem ca si Hristos pe Sfanta Cruce: "DUMN EZEU SA TE IERTE, CA NU STII CE FACI!" Sfantul Parinte, Arsenie Papacioc, spune asa: “Cine-si tine limba sa nu injure, sa nu dracuie, mana sa nu loveasca si inima sa nu urasca, acela stie sa poarte crucea asemenea Domnului Iisus”. Bunica mea, in loc sa dracuie, zicea: “Sa fii al Domnului!”

                                                                                                                                          Amin si Aliluia!
                                                                                                                                              Preot Ioan .


MASURA PACATELOR ..

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

                
Parintele Staret Dionisie de la Colciu, duhovnicul din Sfantul Munte Athos, ne invata asa: “Sa te rogi sa-ti dea Domnul RABDARE, BLANDETE si SMERITA CUGETARE, ca sa ai PACEA SUFLETULUI. Cel mai mare lucru este sa ai pacea sufletului, in orice situatie si orice ti-ar zice cineva”. Asadar, TACI, RABDA, IARTA, IUBESTE, SMERESTE-TE, SA AI DREAPTA SOCOTEALA IN TOT CE FACI si SA TE ROGI TU PENTRU TOTI, ca de tine are Dumnezeu grija! 

           Asa ne indeamna Dumnezeu: “Sa va rugati unul pentru altul, ca sa va vindecati, ca mult poate rugaciunea staruitoare a dreptului” (Iacov 5:16). Sa te rogi pentru cei ce au DUHUL LUMII (sunt lumesti) in loc sa aiba DUHUL LUI HRISTOS (in loc sa fie duhovnicesti). Sfantul Simeon Noul Teolog zice asa: "Dumnezeu nu este nicaieri pentru cei ce PRIVESC TRUPESTE, fiindca, este nevazut. Dar, pentru cei ce INTELEG DUHOVNICESTE, este pretutindeni. El este aproape de cei ce se tem de El, dar mantuirea Lui e departe de cei pacatosi." 

      Iar Sfantul Parinte Macarie Egipteanul ne invata asa: “Daca cineva, (desi Dumnezeu ii arata atata bunatate si indelunga rabdare) nu porneste la indepartarea treptata a pacatelor, a celor ascunse şi a celor vazute (prin spovedanie deasa la preotul duhovnic), ci priveste si sta linistit, ca si cand Dumnezeu ar trebui sa se pocaiasca si aratand mult dispret (fata de bunatatea divina) - adauga pacate peste pacate, nepasare peste nepasare, greseli peste greseli, atunci va umple MASURA PACATELOR -, si in cele din urma va ajunge intr-o stare de nelegiuire atat de mare, incat nu se va mai putea ridica si, fiind dat pe mana diavolilor, isi va pierde sufletul”. 

Cine are minte sa ia aminte la aceste Sfinte cuvinte, sa se pocaiasca si sa mearga des sa se spovedeaca si sa se impartaseasca, ca sa se mantuiasca. 

                                                                                                                             Amin si Aliluia! 

                                                                                                                                 Preot Ioan 🛎.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA