sâmbătă, 5 martie 2022

CUVANT de INVATATURĂ DESPRE POST

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".
Bucuria mea, postul este vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine, data in Rai. Chiar si Iisus Hristos a postit 40 de zile si 40 de nopti pe muntele Quarantania, si El este pilda de viata pentru noi. Ne spune Sfantul Evanghelist Matei: “Acest neam de demoni nu iese decat numai CU RUGACIUNE si CU POST” (Matei 17:21).

ar Domnul nostru Iisus Hristos, ne-a invatat ca: “Vor veni zile cand Mirele se va lua de la ei (adica, se va inalta la Cer); ATUNCI VOR POSTI in acele zile” (Luca 5:35). Este cat se poate de clar, ca trebuie sa postim. Cine nu posteste cel putin in aceste doua zile, nu-si va mantui sufletul, ci-l va osandi. Asadar, esti crestin ortodox?

Atunci, sa postesti totdeauna, CEL PUTIN, miercurea si vinerea, fiindca, miercuri, Hristos a fost vandut, iar vineri a fost rastignit. Postul este “izvor de sanatate” si pricina de mantuire! Cine nu tine post macar miercurea si vinerea, este batjocorit de diavoli prin necazuri, ispite, suferinta..., iar dupa moarte nu-L va putea vedea pe Dumnezeu, fiindca ii lipsesc “aripile sufletului”.

Prin POST ne pregatim pentru spovedanie. Prin SPOVEDANIE, ne pregatim pentru impartasanie. Prin IMPARTASANIE, ne unim cu Dumnezeu si El cu noi. IN TINERETE POTI (sa postesti), DAR NU VREI; IAR LA BATRANETE O SA VREI, DAR N-O SA MAI POTI!

“Post usor cu iertaciune,
Presarat cu fapte bune,
Si la toate s-avem frane,
De la ochi pana la mana,
Trupul sa se subtieze,

Sufletul sa invieze,
Sa se-nalte cat mai sus,
Unde nori si vanturi nu-s,
Rupti de cele pamantesti,
Sa prindem aripi ceresti!”

ASADAR: Trebuie sa postim in armonie, adica, SI CU TRUPUL, SI CU SUFLETUL, CEL PUTIN MIERCUREA SI VINEREA IN TOATA VIATA TA!

Amin si Aliluia!
Preot Ioan 🛎.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA