marți, 25 iulie 2023

MAMA CRESTIN ORTODOXĂ ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".. 


   🙏Bucuria mea, marele nostru poet, Mihai Eminescu, spunea asa: <<Sfanta Biserica Ortodoxa este "mama" neamului nostru>>. Si de fapt la nevoie de stramtorare doua nume strigam in viata: "Doamne" si "mama", exact de unde ne tragem. Fiecare mama, respira cu putere de la Dumnezeu, prin copiii ei. Unii au numit femeia "fantana vietii". Iata ce zice poetul Vasile Militaru, referitor la cresterea si educarea copiilor: "Pe copil sa-l tii in fraie, De vrei om la toti sa placa, Nu-l lasa orice sa spuna, Nu-l lasa orice sa faca. Nu-l lasa dupa placere,              

 Unde vrea el sa se duca, DIN ACELASI LEMN SE SCOATE, Si ICOANA SI MACIUCA!" Misiunea mamei crestin ortodoxe incepe cu maternitatea naturala si trebuie sa continue in maternitatea supranaturala, pentru ca din fii sai, trebuie sa faca "fii lui Dumnezeu".  Pana la varsta de 7 ani copilul trebuie sa-l duca cat mai des sa fie impartasit. Dupa implinirea varstei de 7 ani, trebuie sa-L duca la spovedanie si impartasanie cel putin de patru ori pe an (in cele patru posturi mari), trebuie sa aiba grija sa posteasca, cel putin miercurea si vinerea, trebuie invatat si indemnat sa se roage dimineata, seara, cand se aseaza la masa si cand se scoala de la masa. Intreaga viata a unei mame este un "aposolat al iubirii". Nu este de ajuns ca fiul sau fiica sa ajunga ce-si doresc parintii. Viata mai are si altceva, o bogatie ascunsa, cel mai scump margaritar, CREDINTA ORTODOXA! 

                                                                                                           Amin si Aliluia! 
                                                                                                            Preot Ioan 🔔

SEAMANA DRAGOSTE si DRAGOSTE VEI SECERA. SEAMANA PACE si PACE VEI CULEGE ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".. 

                      

 Bucuria mea, mare adevar graieste Sfantul Parinte, Arsenie Boca, cand zice: "In veacurile de aur ale crestinismului, trairea in Hristos era mai puternica si mai intinsa intre crestini; aceasta le facea usoara lupta cu patimile; in veacul nostru, insa, cand Dumnezeu a ajuns de ras chiar intre crestini, a mai vorbi de lupta cu patimile insemneaza sa-ti aprinzi paie in cap." 

Sfantul Parinte, Siluan Athonitul, ne spune asa: "Ah, daca am sti cum iubeste Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pe toti cei care pazesc poruncile lui Iisus Hristos si cat ii este de mila si se intristeaza pentru cei ce nu se indreapta." 

Sfantul Parinte, Ilie Cleopa, ne indeamna sa fugim de pacate: "O, fratii mei, cum v-am spus, Sfantul Dimitrie si toti Sfintii se roaga pentru noi. Insa de la o vreme, daca nu ne indreptam viata noastra, si Dumnezeu, si Sfintii Lui ne parasesc."

 Sfantul Parinte, Simeon Noul Teolog, ne spune asa: "Domnul a primit sa ia asupra Sa chipul fiecarui om lipsit si sa Se uneasca pe Sine cu fiecare, ca fiecare, vazand pe fratele sau ca pe Dumnezeu, sa-l primeasca si sa-l socoteasca ca pe Acela si sa deserte avutul sau spre slujirea lui, precum si Hristos Si-a varsat sangele Sau pentru mantuirea noastra." Unul din minunatele cuvinte de invatatura a Sfantului Parinte, Nicodim Aghioritul este acesta: "Dumnezeu, mi-a randuit Imparatia vesnica, iar eu trebuie sa ma pregatesc pentru ea in toata vremea vietii. Asa cum pruncul cand se naste si cauta cu multa ravna hrana si laptele, iar atunci cand este alaptat, dar n-are pofta de mancare, e semn ca e bolnav si e in primejdie de moarte, tot asa si noi se cade sa avem ravna spre a ne alapta cu Sfanta Impartasanie, hrana cea duhovniceasca, ca sa ne facem vii, iar daca nu vom face aceasta, vom fi in primejdie sa murim de moarte sufleteasca." Sfantul Parinte, Teofan Zavoratul, zice: "Intra in tine insuti si priveste chipul gandurilor tale.

 Cerceteaza-ti inclinarile si dispozitiile: sunt ele, oare, asa cum le cer de la tine Domnul si Sfanta Evanghelie?"

 De neuitat sunt cuvintele Sfantului Parinte, Marcu Ascetul: "Pacat spre moarte este tot pacatul nepocait. Chiar de s-ar ruga un Sfant pentru un asemenea pacat al altuia, nu e auzit de Dumnezeu." 

Despre rugaciune Sfantul Paisie Aghioritul, ne indeamna asa: "Nu cereti de la Dumnezeu lucruri care intaresc numai trupul, ci cereti, in primul rand, ceea ce este bun si folositor pentru suflet." Sa ne ramana in suflet si sfatul duhovnicesc al Sfantului Parinte, Tadei de la Manastirea Vitovnita: "Seamana dragoste, si dragoste vei secera. Seamana pace, si pace vei culege.”

                                                                                                                          Preot Ioan 🔔.


Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA