miercuri, 20 martie 2024

AM GREȘIT!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


de Preot Sorin Croitoru

Merg creștinii la spovadă
Și se pun pe "spovedit":
Ba că soacrele-s cam acre
Și i-au cam nedreptățit,

Ba că șefii de la muncă
Îi muncesc numai pe ei,
Iar colegii lor trag chiulul,
Cam înjură și-s atei..

Ba "muncesc și nu-mi dă banii",
Ba "plătesc și nu-mi lucrează",
Ba "mi-a luat pământ cu japca",
Ba "vecinii mă stresează"..

Pân' la urmă bietul preot,
După-atâtea ascultate,
Cum să dea pentru "probleme"
Dezlegare de.. "păcate"??

Ai probleme și necazuri,
Ai avut și-o să mai ai,
Dar necazul cel mai mare
E că te lipsești de Rai!

Spovedania ți-e dată
Să te-mpaci cu Dumnezeu,
Nu să rozi urechi de "popă",
Văicărindu-te din greu!

Nu-i mai "spovedi" pe alții,
Doar nu ți-au făcut procură,
Pune mâna și mai iartă,
Ce tot ții atâta ură?..

E atât de simplu, frate,
Când te duci la spovedit:
Mergi acolo, la părinte,
Ca să spui doar.. "AM GREȘIT"!
amin

POST, DIETĂ ȘI REGIM ALIMENTAR

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

              

Este o mare diferență între post, dietă și regim alimentar. Toate trei reprezintă moduri de alimentație particulare, dar fiecare dintre ele urmărește obținerea unui rezultat precis. Țin dietă ("mă pun la dietă") atunci când vreau să merg la o nuntă sau la o cumetrie și nu-mi mai vine costumul cumpărat acum șapte ani pe care am dat un portofel de bani. Țin dietă când sunt o domnișorică în căutare de logodnic prin discoteci. Țin dietă când observ că soția acasă mă tot amână când e vorba de "treaba aia", știți voi.. Țin regim alimentar când am fost la doctor cu radiografia în mână și mi-a zis: "Dacă mai pui în gură picătură de alcool, firmitură de cozonac sau felie de slănină o să-ți cântăm veșnica pomenire!" Țin regim alimentar când mă simt ca un copil în trupul unui moșneag, eu fiind la mijlocul vârstei a doua. Țin regim alimentar când o lungă perioadă de excese alimentare m-a dus pe marginea prăpastiei. Țin regim pentru că am femeie și copii acasă și nu vreau să-mi las femeia văduvă și copiii orfani. Țin post pentru că vreau să mă smeresc. Îmi smeresc trupul cu post și mi se va smeri și sufletul. Știu asta din psalmii lui David. Țin post pentru că vreau să alung niscai demoni din mine, începând cu cei doi frățiori, dracul curviei și dracul îmbuibării pântecelui. Țin post pentru că sunt un păcătos și am văzut că în urma postului aspru Dumnezeu i-a iertat pe ninivitenii păcătoși. De ce nu ar funcționa și la mine lucrul acesta? Țin post pentru că Moise a postit de două ori câte patruzeci de zile atunci când a trebuit să se apropie de slava lui Dumnezeu pe vârful Muntelui Horeb. Iar eu nu mă voi apropia de fumul și de negura de pe Sinai, ci mă voi apropia de Însuși Dumnezeul Cel Viu și Îl voi înghiți! Vai de mine dacă mă apropii de El nepregătit.. Țin post pentru că Dumnezeu a postit foarte mult, a fost un autentic campion al posturilor. Și Își tot învăța ucenicii: "Vedeți să nu se îngreuieze inimile voastre cu mâncarea și cu băutura". Țin post pentru că Domnul meu Iisus Hristos zicea: "Dar se va lua Mirele de la ei și atunci (prietenii Mirelui) vor posti". Țin post pentru că astfel se subțiază trupul meu și îmi face și sufletul mai sensibil. Mă așteaptă Patimile Domnului și vreau să le simt cu toți porii trupului și ai sufletului meu. Țin post pentru că în ființa noastră a omului există o lege antagonistă: când crește trupul scade sufletul și viceversa. Știu acest lucru de la Sfântul Apostol Pavel: "Când sunt slab, atunci sunt tare". Țin post pentru că atunci când se subțiază partea mea materială, "explodează" pur și simplu latura mea spirituală. Toate puterile sufletului se întăresc și se înviorează.

În concluzie postul are finalități duhovnicești, el urmărește înlesnirea apropierii noastre de Dumnezeu, creșterea noastră spirituală și dobândirea vieții veșnice. Bineînțeles că ținând post vom atinge și obiectivele dietelor și ale regimurilor alimentare, redobândindu-ne sănătatea și frumusețea trupească, dar acestea rămân obiective secundare. În post primează efectele duhovnicești și relația noastră cu Dumnezeu. Nu-mi rămâne decât să vă urez tuturor.. 

POST CU FOLOS! Părintele Sorin Croitoru


Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA