sâmbătă, 10 decembrie 2022

Frate creştine ortodox!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Stai neclintit în credinţa şi dragostea ta pentru Sfânta Biserică Ortodoxă în care ai fost botezat, în care ai primit de mic Sfânta Împărtăşanie, în care bunicii ori părinţii te-au dus de mână când erai copil, spre a-ţi călăuzi paşii, pe calea Domnului. Sfânta Biserică Ortodoxă să fie în inima ta şi inima ta să fie în Sfânta Biserică Ortodoxă. Căci Sfintele Biserici Ortodoxe care sunt răspândite pe plaiurile ţarii tale sunt slova sfântă de aur şi de sânge din cartea neamului tău. În jurul lor se odihnesc de veacuri oasele strămoşilor tăi răposaţi. În preajma lor s-au înmormântat durerile neamului nostru şi în mireasma Sfântului Altar s-au înfiripat şi păstrat nădejdile lui. Iar atunci când trupul tău va fi un pumn de ţărână în fundul unui mormânt necunoscut, mama ta spirituală (Sfânta Biserică Ortodoxă) îţi va păstra numele cu sfinţenie în pomelnicul ei. Căci Sfânta Biserică Ortodoxă singură în pomenirile şi rugăciunile ce le va înălţa către Bunul Dumnezeu, va mai pomeni un nume pe care lumea poate îl va fi uitat: numele tău!... (Încă ne rugăm pentru toţi cei adormiţi din nemul nostru, stămoşi, moşi, părinţi, fraţi, surori, soţi, soţii, fii şi fiice şi pentru toţi cei dintr-o rudenie cu noi). Îndeplineşte-ţi toate îndatoririle faţă de Biserica ta, ca un fiu credincios al ei, pentru ca aici numele tău şi veşnica ta amintire să fie pomenite şi păstrate cu cinste şi recunoştinţă, iar acolo în ceruri Dumnezeu să te odihnească împreună cu Sfinţii Săi în fericirea cea veşnică a Raiului.

AI MARE GRIJĂ: 

 1. Să fii împăcat cu toţi.

 2. Să vii de la începutul slujbei. 

 3. Să te închini cu evlavie la Sfintele Icoane. 

 4. Să săruţi Sfinţii din icoane pe faţă, la icoana Maicii Domnului mâinile iar la icoana Mântuitorului numai picioarele. 

 5. Femeile şi fetele să fie îmbrăcate cuviincios şi cu capul acoperit. 

 6. Să aduci un mic dar la Sfântul Altar: prescură, lumânări, tămâie, untdelemn, vin şi un pomelnic pentru cei vii şi cei morţi. 

 7. Să te aşezi la locul tău: bărbaţii în partea dreaptă iar femeile în partea stângă.

 8. Să nu vorbeşti în timpul slujbei.

 9. Să nu ieşti afară din Sfânta Biserică, numai în caz de mare nevoie. 

 10. Dacă a început slujba nu mai ai voie să te închini pe la Sfintele icoane, nici să mai duci daruri la Sfântul Altar pentru a nu tulbura slujba. 

 11. Să asculţi cu multă atenţie Sfânta Liturghie.

 12. Cei ce se împărtăşesc, după ce cântă la strană: Unul Sfânt, Unul Domn, Iisus Hristos, se închină la chipul cel din icoana pusă Iconostas, apoi îşi cer iertare celor din jur, aprind lumânarea şi se apropie de Sfântul Altar. 

 13. Când preotul iese cu Sfântul Potir, te aşezi în genunchi şi zici în gând, o dată cu el rugăciunea: Cred Doamne şi mărturisesc că Tu eşti cu adevărat... şi celelalte care urmează şi apoi treci în faţa Sfântului Potir pentru a primi Sfintele Taine. 

 14. Te întorci prin partea stângă şi iei Anafură. 

 15. Mergi la locul tău şi când ajungi acasă să nu uiţi să citeşti rugăciunile de mulţumire de după Sfânta Împărtăşanie. 

 16. În ziua în care te-ai împărtăşit nu ai voie să mai săruţi icoanele, să arunci ceva din gură. 

 17. După terminarea slujbei, mergi acasă, faci trei închinăciuni şi să zici rugăciunea: Cuvine-se cu adevărat... 

 18. Să povesteşti şi la ce din casă (care din motive binecuvântate n-au fost la Sfânta Biserică) tot ce-ai auzit din Sfânta Evanghelie, din predica spusă de preot şi din Apostol. 

 19. Aşezându-te la masă să spui mai întâi rugăciunea „Tatăl nostru“.

 20. Cugetă la viaţa veşnică.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA