joi, 14 ianuarie 2021

Părintele mitropolit Ioan al Banatului

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


     Părintele mitropolit Ioan al Banatului ne învață că la acuzații nedrepte și la violență verbală, la înjurături, la jigniri și la trivialisme nu răspundem cu aceeași monedă, ci cu blândețe și cu iubire.

„Iubirea nu lovește cu piatră, ci cu pâine”, spune înțeleptul și blândul mitropolit. Cine nu înțelege acest lucru, nu a învățat nimic din Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos.

Suprema lecție de iubire și de iertare ne-o oferă chiar Răstignitul de pe crucea Golgotei: „Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac” (Luca 23, 34).

Un Părinte martir al Bisericii, Sfântul Ignatie al Antiohiei (secolul II), ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan, „Apostolul Iubirii”, arestat de autoritățile romane și trimis la Roma, pentru a fi judecat, condamnat și aruncat fiarelor sălbatice, ne oferă, la rândul său o sublimă pildă de iubire. Creștinilor care intenționau să intervină la autorități pentru a nu fi martirizat, sfântul Ignatie le-a spus:

„Lăsați-mă să mă fac mâncare fiarelor, prin care îmi este cu putință a câștiga pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și prin dinții fiarelor să mă macin, ca să fiu pâine curată a lui Hristos”.

Acuzat doar pentru că era creștin și îl mărturisea pe Dumnezeu, fără absolut nicio vină, ci doar pentru că era creștin, sfântul Ignatie nu s-a apărat, nu a răspuns la ură cu ură, la nedreptate cu nedreptate, ci a răspuns cu iubire și iubirea l-a înveșnicit.

Ca slujitori ai Bisericii, avem misiunea de a învăța, de a sfătui, de a-i conduce și sfinți pe credincioși, dar și de a-i mustra pe cei care încalcă preceptele biblice și normele moralei creștine.

Sfântul Apostol Pavel ne învață, însă, să nu ne certăm „pe cuvinte, ceea ce la nimic nu folosește…”, să ne arătăm înaintea lui Dumnezeu „lucrători cu fața curată, drept învățând cuvântul adevărului” și să ne ferim „de deșartele vorbe lumești”.

„Un slujitor al Domnului – scrie el mai departe – nu trebuie să se certe, ci să fie blând cu toți, destoinic să dea învățătură, îngăduitor”. Iar despre dreptul preotului ori al episcopului de a mustra scrie: „Certând cu blândețe pe cei ce stau împotrivă, doar le va da Dumnezeu pocăință spre cunoașterea adevărului” (II Timotei 2, 14-16 și 24-25).

Toate acestea le-am învățat în seminarii și în Facultățile de Teologie.

Să luăm aminte! – Mitropolitul Banatului Ioan.

Căutați să fiți pomeniți la Liturghie!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



Și vă dați seama, unde poți să fii, chiar dacă ești mort, chiar dacă ești viu, ești salvat; se pomenește și pentru morți și pentru vii. Și cât te costă? Căutați să fiți pomeniți la Liturghie. Fie că vă cunoaște un preot sau vă cunoaște duhovnicul, fie că frățiile voastre dați la Liturghie, dar să fiți pomeniți. Asta e totul.

Liturghia nu e o lucrare omenească, dragii mei. Nici îngereasca. E direct divină! Pentru că nu poți tu să transformi acolo. El este Cel ce este. Și dacă ar fi cu putință să se deschidă cerurile și chiar tavanul Altarului, n-ai vedea în cer mai multă lumină și mai multă așezare cum este în Sfântul Altar, cu îngerii, căci Hristos este cu noi. 

Noi chiar avem o rugăciune, când facem Vohodul: „Și fă, Doamne, să intre cu noi și îngerii care Îți slujesc împreună cu noi!” 

Deci preotul are autoritate. Pentru că ei sunt acolo: o gloată de îngeri! E Hristos!

 Ce, te joci?! Deci, căutați să fiți pomeniți la Liturghie.

(Extras din Ne vorbește Părintele Arsenie)

               Să aveți nădejde! Iubirea Lui Dumnezeu nu ne părăsește niciodată!




Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA