sâmbătă, 13 septembrie 2014

INĂLTAREA SFINTEI CRUCI

FIE DOAMNE MILA TA SPRE NOI ! ASA CUM AM NĂDĂJDUIT INTRU” TINE ! NU TE MÂNIA PE NOI DOAMNE SI NU NE PEDEPSI PENTRU PĂCATELE NOASTRE ....


                                    In numele Tatălui, al Fiului si al Sfântului Duh ,  Amin .

                      Crucii tale ne inchinăm Hristoase , si Sfânta Invierea ta o laudăm si o slăvim..

          Astăzi prăznuim marea Sărbătoare a Inăltarea Sfintei Cruci , steagul crestinismului , simbolul bisericii si semnul biruintei .
      Crucea este semnul care se pune pe turlele bisericii , pe troitele de la răspântiile drumurilor ,este  semn al credintei noastre , semn pe care il facem la bucurii, dar mai ales la necazuri, atunci cand ne trezim din somn, sau când ne culcăm, când mâncăm sau când plecăm de acasă in călătorie ..

     Crucea este semnul crestinismului dar este si semnul omului in general...imaginati-vă un om cu bratele desfăcute gata ca să il  imbrătiseze pe altul..seamană cu o cruce , nu?
Sântem in asa fel construiti ca atunci când vrem sa imbrătisăm pe cineva ,adică sa ne arătăm dragostea fată de cineva desenăm in aer fără să ne dăm seama  o cruce ,si asta nu e pură intâmplare.
Crucea simbolizează suferinta , pe cruce a murit Iisus Hristos , sacrificându-se pentru oameni..Omul ca sa poată iubi cu adevărat pe cineva trebuie să jertfească ceva din el insusi.  
Când spun sacrificiu mă gândesc la un anumit tip de renuntare , nu poti iubi cu adevărat dacă nu renunti la tine , la egoism , la propriile capricii , si faci acest lucru ca să fii pe placul persoanei pe care o iubesti...
Acelasi lucru l-a făcut Dumnezeu pentru noi
Crucea este semnul IUBIRII Lui absolute pentru lume , de aceia sărbătoarea  crestină Inăltarea Sfintei Cruci , nu are in centru ei un obiect ci o atitudine de viata, capacitatea de a iubi pană la sacrificiu , este atitudinea care in inobilează pe om...
Crucea este semnul Lui Dumnezeu , absolut al lumii de astăzi .


 Praznicul Inăltarea Sfintei Cruci se numără printre cele 12 Praznice Impărătesti.
Crucea este simbolul ce mai profund semn al vietii noastre crestine si al vietii omenesti in general. Ea are semnificatii multiple , Prin  cruce se binecuvanteaza toate ,  si apa , Aghiazma care ne sfinteste , si păinea ,Sf Euharistie care ne nutreste ...si uleiul ,Sfântul  Mir care ne intăreste .
Crucea hrăneste curajul stăpâneste  firea , si intăreste nădejdile de izbândă , e cel mai bun leac pentru toate relele .


Să ne insemnăm cu puterea cinstitei si de viată facătoare a  Sfintei Cruci ..rostind troparul praznicului de astăzi ,.Măntuieste Doamne poporul tău si binecuvântează mostenirea ta ,biruinta binecredinciosilor crestini, asupra celui potrivnic dăruieste , si cu crucea ta păzeste pe poporul tău , Amin !


Crucea, care până la Hristos a fost unealtă de tortură, stârnind groază şi silă, după moartea lui Hristos pe Cruce a devenit arma şi semnul mântuirii noastre. Prin ea, Hristos l-a sfărâmat pe diavol, de pe ea S-a coborât la iad şi, slobozindu-i de acolo pe cei ce se chinuiau, i-a adus în împărăţia Cerească. Imaginea Crucii este înfricoşătoare pentru demoni şi, ca semn al lui Hristos, este cinstită de creştini.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA