joi, 14 iulie 2011

Biserica de lemn din Ersig

Biserica de lemn din Ersig se află în localitatea omonimă din județul Caraș-Severin, poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului” și este antedatată de anul 1767 înscris pe icoanele iconostasului. Biserica este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice, LMI 2004: CS-II-m-A-11113.



 Istoric

Vechimea acestei biserici a fost aproximată în a doua jumătate a secolului 18 pe baze stilistice și formale. Curățarea icoanelor de pe iconostas, în urmă cu câțiva ani, a scos la iveală datarea din 4 ianuarie 1767 de pe friza apostolilor și, sub un strat mai nou de pictură, o însemnare pe ușile împărătești: „Aceste dveri ... leau plătit Gheorghe ... 1767”. Aceste însemnări fixează în timp cu mai multă precizie momentul de încheiere a lucrărilor de ctitorire și înzestrare a acestui lăcaș de cult.
Un al doilea rând de însemnări păstrate în biserică indică o renovare majoră în anul 1838. Pe icoana Sfântului Ioan Botezătorul stă înscris: „Ianăș Mămut chinez au dat de p[o]m[ană] 1838”. Pe icoană se poate observa cum vechea pictură transpare pe alocuri indicând o repictare la acest an. O însemnare pe friza apostolilor afirmă că „Aceștea s[fin]ții apostolii au plătit Costa Danciu 1838”.  Și aici este vorba, desigur, de o repictare. O a treia însemnare contemporană cu cele două anterioare se poate citi pe icoana Maicii Domnului care afirmă următoarele: „Aceștea sfinte icone lea înpreună cu dverile și cu răstignirea de sus au plătit Petru Neagu șumari erarial 1838” Este posibil ca pictura murală să fi fost executată în 1838 odată cu repictarea iconostasului. 
O nouă etapă de înoiri este sugerată de o însemnare pe grinda peste intrarea în naos: „Spre veșnica pomenire a răposților Magdalena Milescu 1896”. Turnul improvizat în fața pridvorului a fost probabil ridicat atunci sau după aceea.
Starea bună de conservare de azi o datorăm reparațiilor de întreținere din 1979 și celei încheiate în 2007. În 1979 s-a modificat forma coifului turnului și a fost reconstruită clopotnița, separat de biserică.

 Trăsături

Biserica de lemn din Iersig este ridicată „în căței” sau „în stobori”, în graiul local. Aceasta este o structură de stâlpi prinși în tălpi și cununi. Pereții sunt formați din blane groase culcate între stâlpi și lipiți cu ciamur[5] pe interior și exterior.

     CRUCEA CU MOLENII PESTE ICONOSTA


    MAICA DOMNULUI ICOANA IMPARATEASCA

    SF. IOAN BOTEZATORUL, ICOANA IMPARATEASCA REPICTATA IN 1838

    SLUJBA DE PRIVEGHERE


    Sambata, 25. o6 .2011, am participat cu ajutorul lui Dumnezeu, la o seară pentru suflet, la o slujbă de priveghere ce a avut loc la cea mai veche biserică de lemn a Mitropoliei Banatului, ultima nestemată a Episcopiei Caransebeşului – Bisericuţa de la Ersig.
    Slujba de priveghere s-a facut în cinstea tuturor sfinţilor români, pentru că Biserica a rânduit ca în a doua Duminică după Rusalii să fie Duminica de cinstire a tuturor sfinţilor români şi deoarece acest sfânt locaş adăposteşte moaşte a mai multor sfinţi români (Sf. Iosif cel Nou de la Partoş, Sf. Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, Sf.Patriarh Nifon, Sf. Închisorilor).
    Cu acest prilej părintele slujitor la acest altar străbun, Pr. Dragoş Vasile Capotă ,alături de alţi părinţi invitaţi au format un sobor de 8 preoţi, care au început privegherea prin oficierea slujbei de sfinţire a noi racle de lemn în care au fost aşezate sfintele moaşte ale celor 14 sfinţi care se află la această bisericuţă. Slujba a inceput la ora 18.00, cu slujba de sfinţire, după care racla a fost scoasa afară din bisericuţă şi a fost depusă afară, într-un baldachin frumos aranjat, pentru creştinii care s-au adunat ,să se închine şi să ia binecuvântarea sfinţilor.
    Rugăciunea a continuat cu oficierea Vecerniei cu Litie şi a Utreniei, la sfârşitul căreia, preoţii prezenţi au lua sfânta raclă şi au înconjurat bisericuţa, rostind mai multe rugăciuni.
    Doua fetite imbracate in costum national, mergeau inainte si dupa racla sfintilor ,pe care aruncau petale de trandafiri....
    Rugăciunea privegherii s-a încheiat cu slujirea de către soborul preoţesc a Tainei Sf. Maslu.
    La final credincioşii au fost miruiţi de 7 preoti si au primi Litie sfinţită şi o pernuţă cu vată atinsă de sfintele moaste, ca dar al binecuvântării şi ocrotirii sfinţilor.
    Aşadar 5-6 ore de rugă, la care soborul sfinţilor români au deschis Cerul pentru noi... cei prezenţi. Nori negrii stateau deasupra noastra, dar rugaciunile noastre au imprastiat norii, si nu ne-a plouat.. Bucuria comuniunii s-a incheiat cu o masă la şcoala din apropiere.
    A fost prezent si preotul secretar al preasfintitului Lucian care a primit o DIPLOMA ca dar din partea preotului si a enoriasilor, din Ersig.
    A fost lume multa, enoriasii din sat, si multi crestini veniti din alte localitati vecine, din Timisoara, Buzias..Caransebes....etc.
    La sfarsit a fost sarbatorit ,, cel mai tanar slujbas al bisericii..un baietel , care avea cam 10 anisori, si-a sarbatorit ziua de nastere, noi i-am cantat ,,La multi ani!" si el ne-a servit cu tort...A fost ceva divin unde m-am simtit asa de bine, si unde o sa merg din nou... intr-adevar aceasta Sfanta Icoana a Maicii Domnului ,,PANTANASA" de la ERSIG....face minuni...

    Arhivă blog

    "Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Postări populare

    CITATUL ZILEI

    PSALTIREA