duminică, 23 septembrie 2012

Învățături ale lui Gabriel Vârstnicul Georgia (VI)




Egoismul se opune de a iubi. Egoistul nu dă nimic, dar vrea totul pentru sine.Toate bogățiile lumii nu ar putea fi de ajuns pentru un egoist.


Când faci mese, nu uita pe cei care sunt în nevoie, foame, sete, dureri - în acest fel vă învăța cum să primească harul divin.


Umilința tames chiar leii cele mai feroce.

Credința și iubirea sunt percepute de suferință.

Hraneste porumbei și alte păsări este o acțiune bună.

Ochiul este oglinda sufletului tău. Ar trebui să fie aceasta împotriva voinței sufletului vostru, v-ar uita vreodată ceva greșit.

Noi trebuie să ne pocăim cu inimile noastre, mai degrabă decât lacrimi.

Ecumenismul este o mare erezie.

Versiunea în limba franceză a lui Claude Lopez-Ginisty
după
Vârstnicul lui Gabriel constructii

Cand omul vorbeste ca un magar



Un baiat de liceu, rau crescut, intorcandu-se acasa, dupa lectia de cateheza, imediat a inceput, cu multa obraznicie sa-l ironizeze pe profesorul lui: - Ca sa intelegi, spunea, cat de imbecil este, ne-a spus ca magarul lui Valaam* a vorbit ca un om. Bunica l-a certat pe nepot pentru necuviinta lui fata de Vechiul Testament. Atunci, nepotul se intoarse spre bunica sa si o intreba cu aroganta si dispret: - Nu cumva si tu, bunico, crezi in aceste prostii, ca magarul a putut vorbi ca un om ? Si bunica i-a raspuns: - Daca tu, fiule, care esti om, poti sa vorbesti ca un magar, de ce sa nu cred ca si magarul a putut vorbi ca un om ?!   (Intamplarea cu "magarita lui Valaam" este relatata in Vechiul Testament, in Cartea Numerii 22, 1-41)



Are rost sa intrebe cel care nu implineste ?

Un frate l-a intrebat pe un batran, zicand: - Parinte, umblu la batrani si imi spun de mantuirea sufletului meu si nimic nu pricep din cuvintele lor ! Ce sa fac? Oare sa nu merg sa mai intreb, de vreme ce nu fac nimic si sunt cu totui in necuratie ? Si avea batranul doua vase goale si i-a zis: - Mergi de adu un vas din acelea si toarna untdelemn si, clatinindu-l, varsa-l si pune-l la loc ! Daca a facut asa, de doua ori, i-a zis: - Adu-le pe amandoua acum, si vezi, care este mai curat ! I-a raspuns fratele: - Mai curat este cel in care am turnat untdelemn. I-a zis batranul: - Asa este si sufletul ! Chiar de nu va tine minte nimic din cele ce intreaba, tot mai mult se curateste decat cel ce nu intreaba nimic.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA