miercuri, 4 ianuarie 2023

Biserica ,,goala".

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



"Intr-o biserică de provincie, cam uitată de oameni, duminică dimineaţa nu a venit nimeni la Liturghie.
Aşa că slujba a fost oficiată doar de preot şi de cântăreţ în faţa celui însărcinat cu vânzarea lumânărilor.
Preotul s-a întrecut pe el însuşi, oficiind o slujbă atât de frumoasă, cu o predică atât de emoţionantă încât cei doi l-au întrebat uimiţi la sfârşit:
"Părinte, de ce aţi ţinut să faceţi o asemenea slujbă şi o asemenea predică în biserica goală?"
"Cum goală?", a replicat părintele.
"Păi nu a venit nimeni!", au spus cântăreţul şi lumânărarul.
"Biserica era plină, dragii mei.
Biserica era plină de îngerii celor care nu au venit la Liturghie, deşi ar fi trebuit să vină.
Îngerii respectă rânduielile şi, chiar dacă omul care le e dat în pază nu vine la Liturghie, ei totuşi vin.
Când vine şi omul, îngerul e bucuros, când nu vine, e trist.
Dar îngerii vin mereu la Liturghie.
Astăzi, biserica a fost plină de îngeri trişti, care au cântat împreună cu mine atât de frumos şi asta m-a stimulat." 

                                            Am un respect deosebit pentru preoți!

Am un respect deosebit pentru preoți! Nu mă interesează viața lor personală, o am pe a mea și îmi ajunge cu vârf și îndesat. Nu mă interesează păcatele lor, le am pe ale mele.
Eu nu merg în biserici pentru a mă întâlni cu oamenii ci cu Dumnezeu. Biserica este casă făcută de duh, de Duhul Sfânt. Preoții sunt oameni dar nu sunt ca noi ceilalți, totuși. Au ceva în plus. Au o chemare pe care doar ei au auzit-o.
Creștinii pierd prea mult timp, prea mult suflet stând cu ochii pe preoți. Trebuie ascuțite urechile, nu ochii. Pentru ascultarea și, mai ales, pentru înțelegerea, trăirea Cuvântului lui Dumnezeu. Preoții sunt mesageri ai lui Dumnezeu. Preoția nu este o meserie ci o misiune importantă. Amin.
GMT

"L-a intrebat pe vrajmasul oamenilor: „Ce te supară pe tine cel mai mult in lume?”
A raspuns diavolul :„Hristoșii acestia mărunței!
 „Cine sunt aceia?” „Preotii. Fiecare preot e ca un Hristos. Ei ma supara, imi incurca treburile cel mai mult. Preotii si calugarii imi incurca socotelile si ii opresc pe oameni sa mearga spre iad”. Chiar si cei mai pacatosi dintre ei se roaga pentru cat mai multi oameni si pentru intreaga lume. Pentru cei vii si pentru cei morti. 
Nu conteaza neaparat cantitatea, cate sute de metanii a facut, cate catisme a citit intr-o noapte. Si un “Tatal nostru”, zis in duhul lui Hristos, zis din adancul unui suflet smerit, este cat o Psaltire!"

                                                                                                           Cuv. Paisie Aghioritul

„Spunea Părintele Arsenie Boca, odată, că dacă vezi un preot beat în şanţ, ridică-l şi du-l acasă şi a doua zi du-te şi te spovedeşte la el, că harul nu i se ia.
Iată ce povaţă vă dau eu: să nu-i mai vorbiţi de rău pe preoţi, fiindcă sunt slujitorii lui Dumnezeu şi nu aveţi voie voi să-i judecaţi, are cine sa-i judece.

„Cine eşti tu, omule, ca să judeci sluga altuia?”.


Și mai spunea părintele sfânt;

"Mă, nu judecăți preoți.

Preoţii poartă preoţia lui Hristos; prin iertarea lor, Dumnezeu te iartă, prin graiul lor, Dumnezeu iţi vorbeşte. Prin ei, Dumnezeu te cheamă, oricat ai fi de păcătos."


RUGĂCIUNE LA BOTEZUL DOMNULUI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel Ce eşti Lumina şi Învierea tuturor, trimite raza Duhului Tău Celui Sfânt peste cei ce cheamă numele Tău cu credinţă şi luminează întunericul neştiinţei noastre. La Iordan ai venit Mântuitorule, ca să îneci păcatele lumii în curgerea bunătăţii Tale şi capul vrăjmaşului mântuirii noastre să-l zdrobeşti cu puterea Dumnezeirii Tale.
Astăzi, gol ai intrat în apă după Adam cel ce pierduse haina slavei şi se chinuia în adâncurile iadului. Şi pe noi, cei ce am lepădat, întru răutate veşmântul nestricăciunii dăruit la Botez, iarăşi ne înnoieşte, acoperindu-ne cu haina cea luminată a pocăinţei.
Iordanul a strigat cu glas mare, nesuferind a purta în apele sale pe Cel Neîncăput de lărgimile cerului, Care a venit să ridice însă toată greutatea păcatului lumii. Întorsu-şi-a curgerea înapoi, Cel Ce nu era obişnuit a spăla pe Cel Preacurat, închipuind schimbarea curgerii vieţii noastre, care-şi luase ca firească răutatea, după arătarea Celui Ce ridică păcatele lumii. Astăzi Înaintemergătorul, cel ce era încins cu veşmântul smereniei, vine la Iordan ca să-şi pună mâna sfinţită prin ridicarea la rugăciune pe Cel Ce este Izvorul sfinţeniei. De Acesta să ne apropiem şi noi cu gândul, cerând să ne sfinţească pe noi, cei încurcaţi în multe păcate.
Astăzi robul voieşte a opri pe Stăpân de la înfricoşătoarea faptă, dar se pleacă ascultării Acestuia şi cu inimă plină de gânduri smerite îl botează în tăcere. Hristoase, Dumnezeule, ascultă şi plineşte rugăciunile noastre, măcar că suntem nevrednici şi aşează paşii noştri pe cărarea mântuirii.
Astăzi Adâncul milostivirii Se cufundă în adâncul Iordanului, arătând că a venit să ne învrednicească pe noi pe pământ de mila Sa. Din adâncul păcatelor noastre ne scoate, Mânuitorule, tinzând mâna Ta cu care ai venit să ridici pe Adam din adâncurile cele mai de jos.
Astăzi cerurile cele închise prin neascultarea lui Adam se deschid ca să ni se vestească bucuria iubirii Tatălui pentru Fiul, ce se pecetluieşte de Duhul. Deschide, Doamne, şi cerul inimii noastre, ca să se facă ascultător de glasul ce ne îndeamnă spre iubire dumnezeiască.
Astăzi Cel Ce poartă în mâinile Sale cheile vieţii vine să descuie adâncul şi să dea celor din Adam slobozire din chin, încuind pe cel rău în adâncurile cele întunecate. Deschide, Hristoase, şi adâncurile inimii noastre cu cheia gândului smerit, ca să ne slobozim de tulburarea gândurilor celor rele.
Astăzi Duhul în chip de porumbel pecetluieşte taina iubirii Tatălui pentru Fiul Ce Se pogorâse în adâncurile smereniei, ca pe scara milostivirii Sale să-l ridice pe Adam cel căzut din dragostea Părintească. Spre înălţimile iubirii îndreptează gândul meu, cel ce a alunecat în adâncul răutăţii prin nepurtarea mea de grijă.
Astăzi Glasul Cuvântului atinge cu mâna sa creştetul Celui Neajuns de heruvimi şi o minune, nu se arde, de Cel Ce este Foc nesuferit şi pentru serafimii cei nematerialnici. O, lutul nu se arde, atingându-se de Focul Dumnezeirii, cum nici pântecele Fecioarei nu S-a stricat, însă arde Hristoase, gândurile noastre cele pământeşti, ca Unul Ce poţi a înfrâna puterea focului şi iarăşi a o arăta lucrătoare după rânduiala mai înainte pusă de Tine.
Astăzi Cel Ce este Lumină Neapropiată vine la Iordan, ca să Se apropie de făptura cea căzută şi să lumineze adâncurile cele întunecate. De lumina bucuriei se veseleşte sufletul Înaintemergătorului, iar acum aprinde Mântuitorule, şi în sufletele noastre candela pocăinţei, ca să nu ne facem noi moştenitori întunericului celui veşnic.
Astăzi robul se face slujitor de taine neînchipuite şi mai mult sporeşte întru smerenie, tremurându-i mâna înaintea Celui Ce mişcă toate numai cu suflarea voinţei Sale dumnezeieşti. Pentru aceasta, clatină Hristoase, gândurile noastre cele rele şi le smulge din pământul inimii, sădind în locul lor florile înţelegătoare ale înţelegerilor dumnezeieşti.
Astăzi Cel Ce cu înţelepciune a zidit adâncurile, vine în adâncurile Iordanului, ca să înece pe vrăjmaşul nostru în adâncurile nesfârşite ale smereniei Sale. Adâncurile inimilor noastre le umple Hristoase, cu apa înţelepciunii Tale şi a smeritei cugetări.
Astăzi Iordanul s-a întors înapoi şi mâna robului nu s-a ars de Focul Dumnezeirii, căci Stăpânul tuturor a întors curgerea firii, ca să ne pună nouă început în vieţuirea mai presus de fire. Ajută-mă, Mântuitorule, a mă arăta mergător pe calea pocăinţei împotriva patimilor firii, care neîncetat mă necăjesc.
Astăzi legile firii se schimbă când Cel mai presus de lege vine să plinească legea pusă robului şi Iordanul se întoarce nesuferind adâncul smereniei dumnezeieşti. Prin arătarea Ta în adâncul inimilor noastre fă să înceteze legea păcatului Mântuitorule, secând curgerile răutăţii noastre.
Astăzi a venit Hristos la Iordan ca să ridice neputinţele noastre şi să ne înfăţişeze Tatălui ca vase vrednice de primirea darului dumnezeiesc. Cu picăturile milostivirii Tale, curăţeşte Stăpâne, şi vasul cel întinat al inimii mele.
Astăzi taina Treimii se descoperă robului ascultător şi suntem chemaţi să mergem şi noi pe cărările ascultării sale smerite, ca să ne umplem de lumina Dumnezeirii. Măcar că suntem străini de lumina înţelepciunii Tale, Doamne, dă-ne nouă în lumina smereniei a ne vedea păcatele noastre.
Astăzi toate se umplu de bucurie privind spre smerenia cea multă a Ziditorului, Care a venit să sfinţească firea apelor. Umple-ne Mântuitorule, şi pe noi de darurile Tale bogate, ca să ne facem lucrători vrednici în via Ta şi să Te slăvim neîncetat cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Amin.

Știați că...?


Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

• Cuvântul ,,Biblie” vine din limba greacă și înseamnă ,,cărți”.

• Biblia a fost scrisă de cel puțin 40 de autori (inspirați de Duhul Sfânt); a fost scrisă în limba ebraică, aramaică si greacă.

• Biblia a fost scrisă pe o perioadă de 1500 de ani, începând cu anul 1450 i. Hr. (timpul lui Moise) și până în anul 100 d. Hr.

• Biblia are un carac­ter uni­tar, deși a fost scrisă de peste 40 de autori diferiți.

• Biblia nu este o singură carte, ci o colecție de 66 de cărți, scrise de vreo 40 de autori diferiți. Printre aceștia sunt împărați (David, Solomon), medici și alți oameni învățați (Isaia, Luca), teologi (Ezra, Pavel), miniștri (Moise, Daniel, Neemia), țărani si meseriași (Amos, Petru), muzicieni ( Asaf, fiii lui Cora), prooroci (Ezechiel, Ioel).

• Vechiul Testament conține 39 de cărți și Noul Testament – 27 de cărți.

• Cel mai întins capitol este ,,Psalmi” și cel mai scurt ,,Ioan”.

• Biblia a fost împărțită în capitole de Stephen Langton în 1228. Vechiul Testament a fost împărțit pe versete de R. Nathan în 1448 și Noul Testament de Robert Stephanus în 1551.

• Johann Gutenburg a inventat tiparul în 1450, iar prima carte tipărită a fost Biblia în limba latină.

• Biblia a fost tradusă în 2527 limbi și este cea mai vândută carte din lume.

• La scrierea Vechiul Testament, Moise a contribuit cel mai mult iar la Noul Testament, Apostolul Pavel

• Cel mai puternic (fizic) om din Biblie a fost Samson, iar cel mai înțelept – Solomon.

• Omul care a trăit cel mai mult pe pământ a fost Metusalem - 969 de ani (Facere 5, 27).

• Noe a stat în corabie 378 de zile.

• În Biblie apar 2930 de personaje.

• în Biblie nu ne este menționată înfățișarea diavolului

• Singurul animal domestic nemenționat în Biblie este pisica.

• Câinii sunt menționați de 14 ori în Biblie.

• Afirmațiile biblice aproape „incre­di­bile” la vre­mea când au fost făcute, au fost ulte­rior con­fir­mate de des­co­pe­ri­rile științei:

* Pământul nu are nici un punct de spri­jin, ci plu­tește în spa­țiu: „El întinde mia­ză­noap­tea asu­pra golu­lui și spân­zură pămân­tul pe nimic.” (Iov 26, 7).

* Pământul este rot­und, având formă de glob: „…jucând pe roto­co­lul pămân­tu­lui Său…” (Proverbele 8, 31). „El șade dea­su­pra cer­cu­lui pămân­tu­lui și locu­i­to­rii lui sunt ca niște lăcuste îna­in­tea Lui.” (Isaia 40, 22).

* Într-un timp când „lumea civi­li­zată” nu știa nimic des­pre exis­tența Americii, pro­fe­tul lui Dumnezeu spu­nea că pe pla­neta noas­tră pro­por­ția apă-uscat este de 2:1: „Cine a măsu­rat apele cu mâna lui? Cine a măsu­rat ceru­rile cu palma și a strâns țărâna pămân­tu­lui într-o tre­ime de măsură?” (Isaia 40, 12).

 Caracteristicile Bibliei

-Cuvântul Domn se găsește scris de 1853 de ori

-Cuvântul Dumnezeu de 4350 de ori

-Psalmul 118 este exact mijlocul capitolelor Bibliei

-Cel mai lung verset: Estera 8, 9

-Cel mai scurt verset: Ioan 11, 35

-În Psalmul 107 se afla 4 versete identice : 8,15,21,31

-În Biblie nu se gasesc cuvinte compuse din mai mult de 6 silabe

-Isaia 37 este identic cu 2 Regi 19

-Fiecare verset al Psalmului 136 se termină cu propoziția ,,aci în veac ține îndurarea Lui.”

-Pentru fiecare zi din calendar e scrisa propoziția ,,Nu te teme!”

-În Ieșire 20, 1-7 și în Deuteronom 5, 7-21 => Cele 10 porunci

-Matei 6, 9-13 ,,Tatal Nostru”

-În Biblie sunt :

3586483 litere
773893 cuvinte
31375 versete
1189 capitole
66 cărți

2 Testamente

-Cuvantul ,,Har” apare în Biblie de 153 de ori.
-Știați că durează 80-100 de ore pentru a citi o dată Biblia în întregime!
-Știați că …poți parcurge într-un an întreaga Biblie, dacă citești câte 4 capitole în fiecare zi.

Avem nevoie de multă CREDINȚĂ.

Odată, un necredincios, dorind să-l umilească pe un creștin, îi spuse:
 
- Voi, creștinii, spuneți că Dumnezeu este oriunde. Dacă este așa, de ce vă mai duceți la Biserică, când, oricum, îl vedem peste tot?!
-Așa este, pe Dumnezeu, cei cu credință îl văd peste tot și prin toate, însă privește! Chiar dacă aerul este încărcat pretutindeni cu vapori de apa, aceștia nu îți astâmpără setea și de aceea mergi la fântână. La fel și noi, creștinii, mergem la Biserică așa cum tu mergi la fântână. Tu îți astâmperi setea trupului cu apă proaspătă și rece de la fântână, noi ne astâmpărăm setea sufletului cu apa dătătoare de viață veșnică: Cuvântul lui Dumnezeu, pe care o găsim la biserică!

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA