duminică, 17 iunie 2018

CUVANT DE INVĂTĂTURĂ - DESPRE FERICIRE

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


           Bucuria mea, zice Valeriu Gafencu, Sfantul inchisorilor: "Toti umblam dupa fericire. Toti o dorim, toti o cautam. Intru direct in intimitatea inimilor voastre si va spun: cautati fericirea in sufletele voastre! Nu o cautati in afara voastra. Sa nu asteptati fericirea sa vina din alta parte, decat dinlauntrul vostru, din sufletul vostru, unde se salasluieste Iisus Hristos (prin: CREDINTA CRESTIN ORTODOXA, HARUL din SFINTELE TAINE si FAPTE BUNE).

Daca veti astepta fericirea din afara voastra, veti trai deceptii peste deceptii si niciodata nu o veti atinge. Va spun atat: Cautati iubirea si traiti-o cu multa smerenie!”

   Bucuria mea, asta inseamna ca, cine implineste cuvantul lui Iisus Hristos: "Pocaiti-va, ca s-a apropiat Imparatia  Cerurilor!” (Matei 3:2), realizeaza MAXIMUM, realizeaza TOTUL (adica, MANTUIREA SUFLETULUI)! Te rog mult sa nu uiti ca, FERICIREA (Bucuria sufletului) ARE UN SINGUR NUME: IISUS HRISTOS!
Asadar, tu sa inveti pe de rost Cele 10 Porunci dumnezeiesti, Cele 9 Porunci Bisericesti si Cele 9 Fericiri din  Biblie (Matei 5), sa iubesti pe toti oamenii (neaparat si pe vrajmasi), dar de  crezut, sa te increzi doar in Dumnezeu, fiindca asa scrie in Biblie: "Tot omul este mincinos" (Psalm 115:2).

 Sa nu spui necazurile tale  nimanui, in afara Lui Dumnezeu, Maicii Domnului si parintelui tau duhovnic! Cei care te asculta, te trag de limba si se prefac ca te compatimesc, insa, o fac doar ca sa te judece si sa te barfeasca la toata lumea (in piata, in targ si la moara, adica, peste tot).
                                                                                                                                 
          .                                                 CELE  9  FERICIRI...

   Bucuria mea, Cele 9 Fericiri, sunt invataturi scurte, cu care Mantuitorul nostru, Iisus Hristos si-a inceput Predica de pe Muntele Quarantania (Muntele Fericirilor). Ele, se canta in timpul Sfintei Liturghii si alcatuiesc o adevarata “Scara a desavarsirii”.
Prin ele se precizeaza atat caracterul Imparatiei lui Dumnezeu, cat si insusirile pe care trebuie sa le aiba, cei ce vor sa se mantuiasca. Domnul, nu le-a dat sub forma de porunci, ci, in chip de “Fericiri”, ca sa nu afecteze libertatea omului. Aceste Fericiri, sunt atat de potrivite cu nazuintele sufletului crestinului ortodox, incat, doar auzindu-le, sufletul nostru vrea sa le indeplineasca.

Faptul ca Mantuitorul infatiseaza laolalta, FERICIREA si DESAVARSIREA, arata ca acestea doua, sunt strans legate, fiindca, nimeni nu poate fi fericit fara a fi desavarsit, iar cel care ajunge la  desavarsire, va fi fericit. In fiecare Fericire, trebuie sa deosebim mai intai INVATATURA (indemnul) si apoi fericirea sau FĂGĂDUINTA RĂSPLĂTIRII.

 La Cele 9 Fericiri,  Sfintii Parinti spun, ca am mai putea adauga si pe cea de-a 10-a, care parca, le cuprinde pe toate: FERICIT ESTE IN VIATA, CEL CARE II FACE PE CEILALTI FERICITI! In ce consta fericirea si multumirea omeneasca?
 Sa luam un exemplu: Imparatului David nu i-a adus fericirea: nici TARIA, nici FRUMUSETEA, nici PODOABA, si nici PUTEREA. 
Proorocul David, in Psaltire ne arată, in ce consta fericirea: “Fericit barbatul care n-a umblat in sfatul necredinciosilor, si in calea pacatosilor n-a umblat” (Psalmul 1:1).

 CINE ARE MINTE, SA IA AMINTE! 
                                                                                                                               Amin si Aliluia!
                                                                                                                                Preot Ioan 🛎.

SĂ DĂM SLAVĂ LUI DUMNEZEU

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


   “In zori de zi, chiar daca-i dulce somnul,
Trezeste-te, ca sa vorbesti cu Domnul!
Si taina pentru-o viata reusita,
E sa te rogi la vreme potrivita.

   La intalnirea ta cu Creatorul,
Nu trebuie s-aduci traducatorul,
 Nici sa vorbesti vreo limba ingereasca,
 El poate si gandurile sa-ti citeasca.

   De vrei a mantuirii biruinta,
Te lupta sa ramai, tare-n credinta;
Cand in genunchi tu te asezi spre ruga,
Satana tremura si-o ia la fuga.

   Cand rugaciunea Ta, in taina suie,
E “cheia” care, cerul iti descuie,
Nu-i poate sta in cale nici tavanul,
Si nici n-o poate auzi “dusmanul”.

   Iar, ca sa poti sa fii in siguranța,
Nu te ruga cu mainile pe clanta,
Poti sa-ntarzii putin calatoria,
Mai importanta este Vesnicia.

   Gandeste-te sa-ti faci o programare,
 Si sa incepi chiar de la desteptare;
 La pranz, si-apoi cand soarele apune,
Tu sa fii nelipsit la rugaciune.

   Eu stiu ca zilnic esti in mare graba,
Si-ti este greu, ca sa renunti la treaba,
Insa, de vrei a Duhului Sfant prezenta,
Fa-ti timp si vino “in audienta”.

   Bucuria mea, astazi este duminica, zi de sarbatoare si de odihna. Ziua de duminica nu este a omului, ci, este a Domnului. Se cuvine sa implinim Porunca a 4-a: “Adu-ti aminte de ziua odihnei, s-o sfintesti...”. De aceea: Veniti la Sfanta Liturghie, Va indemn sa nu lipsiti, Fiindca altfel nu se poate, ca sufletul sa-l mantuiti! Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze!Amin si Aliluia!
                                                                                                                               Preot Ioan 🛎.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA