sâmbătă, 9 septembrie 2023

Articole duhovnicesti

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Trebuie să înfruntăm întotdeauna orice situaţie cu gânduri bune!
Un părinte cu discernământ şi îndrumător a spus:

Odată, o cunoştinţă a venit să mă vadă, fiind într-o stare mizerabilă. El îşi construia o casă într-un loc foarte liniştit din oraş. În curând, nişte oameni au deschis un garaj lângă casa lui. Apoi, mai în jos, a fost construită o autostradă. Vis-a-vis s-a deschis un club de noapte. În curând omul nu a mai putut să doarmă deloc.

– Ce pot să fac, părinte? m-a întrebat. Să-mi construiesc altă casă? Cum aş putea?

El avea cinci copii. Nu e uşor să construieşti altă casă.

– Ce să facem? Nu mai e odihnă pentru noi acolo.

Astfel era problema lor, încât toată familia lua calmante.

– Ascultă, binecuvântate, am spus eu. Tu nu te confrunţi duhovniceşte cu problema. Să presupunem că acolo a început un război şi eu ţi-am spus că, dacă stai în acea casă îţi voi garanta că nu ţi se va întâmpla nimic; dacă ai vrea să ieşi afară, nimeni nu te va deranja şi nici măcar o bombă nu va cădea pe casa ta. Ce-ai spune? Probabil că aceasta ar fi cea mai mare binecuvântare în asemenea situaţie. Şi ai spune: «Ce binecuvântare este aceasta, Domnul meu! Lumea întreagă este distrusă şi mie mi se garantează viaţa!». Cu siguranţă că ai considera aceasta ca o mare binecuvântare. Acum să ai alt gând bun, de această dată despre situaţia curentă şi să spui: «Mulţumesc lui Dumnezeu! Cel puţin nu sunt tancuri blindate care să meargă pe aici… vedem numai nişte maşini… nu convoaie blindate. Unii oameni merg ca să aibă grijă de afacerile lor. Nu este război! Ce binecuvântare! Mulţumesc lui Dumnezeu!». Să dai mereu mulţumire. Pentru că dacă nu gândim pozitiv şi nu avem pace înăuntru nostru, nu trebuie să ne păcălim că dacă mergem într-un loc liniştit, vom avea atunci pace. Chiar şi acolo ispitele se vor aduna în jurul nostru ca şacalii, ca să urle noaptea. De fapt, şacali adevăraţi ar putea să se adune. De ce? Pentru că întotdeauna vom avea ispite. În timpul zilei, de exemplu, dacă în locul nostru liniştit avem un copac, se vor aduna greierii. Atunci aceste ispite ne vor înşela ca să folosim un băţ, pentru a împrăştia insectele, sau pietre, pentru a îndepărta şacalii! Trebuie să înfruntăm întotdeauna orice situaţie cu gânduri bune!

Arhimandritul Ioannikios, Patericul atonit, traducere de Anca Dobrin și Maria Ciobanu, Editura Bunavestire, Bacău, 2000, p. 181-182
***

Fiecare să fie conştient că dacă lucrează ceva este pentru Dumnezeu şi are plată de la Domnul. Deci nu-l interesează ce face altul. Dacă apare cârteala, lucrul ăla nu mai are valoare duhovnicească.
Să te rogi să-ţi dea Domnul răbdare şi smerita cugetare ca să ai pacea sufletului. Cel mai mare lucru este să ai pacea sufletului, în orice situaţie, orice ţi-ar zice cineva.
Ascultă, când cineva se învinovăţeşte pe sine de toate, să ştii că atunci e aproape de Dumnezeu iar când se îndreptăţeşte pe sine, atunci diavolul este cu el.
Nimeni nu vrea să ştie că cel mai mare lucru este să te cunoşti cu adevărat pe sine, cine eşti cu adevărat. Asta este cea mai mare virtute. Nicăieri Ortodoxia nu ne obligă să vedem greşelile altuia, ci să ne vedem pe noi şi să ne smerim şi să ne considerăm mai răi ca toţi.

       Starețul Dionisie – Duhovnicul de la Sfântul Munte Athos, Editura Prodromos, 2009

VIATA IN DUH FILOCALIC

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


1 Fa-te necunoscut de oameni, atat cat iti este cu putinta.
2 Fereste-te de intalnirile cu cei care te pot ispiti, ca de prietenia cu diavolul.
3 Fugi de locuri alunecoase spre pacat.
4 Instrainarea de lume este sa fii precum un caine: cand esti chemat sa vii, cand esti alungat sa te duci, deloc mahnindu-te.

5 Intalnirile cu oamenii usuca florile virtutilor.
6 Mangaierile de la oameni le pierd pe cele de la Dumnezeu.
7 Prietenii sunt multi, dar la vreme buna.
8 Stai mai bine cu cei dispretuiti, decat cu cei trufasi.
9 Stai printre oameni ca si cum ai fi murit fata de ei si fii cu ei ca si cum n-ai fi.
10 Supune-te celor ce te conduc si nu te amesteca cu ei.
11 “Petrecerea noastra in ceruri este” (Filipeni 3, 20)
12 De cate ori am fost intre oameni, mai mic om m-am intors acasa.


13 Dragoste in inima ta sa ai catre tot omul; dar prietesug cu fie-cine e de prisos.
14 Este mai lesne a sedea inchis in casa, decat a putea petrece fara pacat afara.
15 In chilia ta vei gasi ceea ce ai pierdut in lume. Chilia locuita neintrerupt este placuta, iar cea des parasita naste uratul.


16 In singuratate si tacere sporeste sufletul cel evlavios si descopera adancul Scripturilor. Aici el afla izvor de lacrimi, cu care se spala si se curata in toate noptile, si se face prieten mai de aproape al Facatorului sau. Caci de acela ce traieste cat mai departe de zgomotul oamenilor, se va apropia Dumnezeu cu sfintii sai ingeri.
17 Nimeni nu se arata fara primejdie in lume, daca nu-i place a sedea in singuratate.


18 Nu deschide inima ta la tot omul, ci pasul tau spune-l omului intelept si temator de Dumnezeu.
19 Obiceiul cu obicei se biruieste. De-ai sti a lasa pe oameni in pace, curand te-ar lasa si ei in voia ta.
20 Petrecere deschisa sa doresti numai cu Dumnezeu si de cea a oamenilor te fereste; aduna-te mai ales cu cei smeriti, simpli si virtuosi.


21 Poftele trupului te trag la plimbare. Pentru ce vrei a vedea, ceea ce nu-ti este iertat a avea? Iesirea vesela, adeseori naste intoarcere trista; si vesela petrecere de seara, aduce o dimineata mahnita.
22 Sfintii, cat le sta in putinta, ocoleau adunarile oamenilor si voiau mai bine a sluji lui Dumnezeu in singuratate.


„Viata in duh filocalic” (Antologie filocalica alcatuita de Ignatie Monahul)

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA