marți, 24 ianuarie 2023

NEVOIA DE A TE RUGA ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!". 


Bucuria mea, daca nu simti nevoia de a te ruga, Sfantul Parinte, Nicolae Velimirovici, ne indeamna asa: "Osteneste-te sa intaresti credinta din tine. Cu vremea, vei simti nevoia sa te rogi. Credinta ta nu-i tare, de aceea inca nu te mana la rugaciune. Am vazut odata cum pe o roata de moara cadea putina apa. Si roata ramanea nemiscata. Apoi a venit apa multa, si roata s-a pus in miscare. Credinta e putere duhovniceasca. Putina credinta nu misca nici mintea spre gandul la Dumnezeu, nici inima spre rugaciune catre Dumnezeu. Credinta mare misca si mintea, si inima, si tot sufletul omului. Cat dainuieste in om o credinta mare, ea ii misca sufletul, prin puterea ei, catre Dumnezeu. Ai citit, spui tu, cuvintele Mantuitorului: „Stie Tatal vostru de ce aveti trebuinta mai inainte de rugaciunea voastra”, si din ele ai tras concluzia ca rugaciunea nu foloseste, indeobste, la nimic. Intr-adevar, stie Dumnezeu dinainte tot ce ne trebuie, si totusi El vrea sa ne rugam Lui. Lucrul acesta este mai usor de explicat unor parinti decat tie, om necasatorit. Uite, si parintii stiu dinainte ce le trebuie copiilor, si totusi asteapta ca acestia sa-i roage – fiindca parintii stiu ca ruga inmoaie si innobileaza inima copiilor, ii face mai supusi, smeriti, blanzi, ascultatori, milostivi si nobili. Vezi cate scantei ceresti isca rugaciunea in inima omeneasca?”.

Sfinte Leon, episcopul Cataniei, Sfinte Mucenic Sadoc, episcopul, impreuna cu cei 128 de Sfinti Mucenici care s-au savarsit impreuna cu dansul, Sfantul preacuviosul parintele nostru Visarion, Sfantul Agaton, Sfantul Chindeu, episcopul Pisidei si Sfinte Cuvioase Parinte Plotin, ca unii care aveti indrazneala inaintea lui Dumnezeu, rugati-va si pentru noi pacatosii, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin!

 Cu ale lor Sfinte rugaciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin!

                                                                                                                      Preot Ioan .

Cuvant de invatatura despre NUMELE LUI DUMNEZEU, LUAT IN DESERT...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


🙏 Bucuria mea, in Biblie gasim scris asa: "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul Dumnezeul tau nepedepsit pe cel ce ia numele Lui in desert" (Deuteronom 5:11). 

Ce inseamna, "Sa nu luam numele Domnului in desert"? 

Inseamna sa nu-L chemam pe Dumnezeu, decat cand simtim ca numai putem izbandi fara ajutorul Lui.
 Zic unii: "Ce Dumnezeu, de nu ma pot incheia la sireturile de la pantofi?" "Unde Dumnezeu, am pus tocul de la ochelari?" "Doamne, mi se rupse un nasture la camasa!"... Asadar, pe Dumnezeu nu-L chemam la toate "nimicurile"!

 In ce chip se poate lua numele lui Dumnezeu in desert? 

Numele lui Dumnezeu se poate lua in desert si prin:

1) Purtarea necuviincioasa in Sfanta Biserica Crestin Ortodoxa.
2) Necinstirea lucrurilor Sfinte;
3) Cartirea impotriva randuielilor lui Dumnezeu;
4) Injuraturi sau blesteme;
5) Nesocotirea fagaduintelor facute in numele lui Dumnezeu;
6) Juramant mincinos, adica atunci cand luam pe Dumnezeu ca martor pentru ceea ce nu este adevarat.
7) Calcarea juramantului cu stiinta si vointa.
8) Intrebuintarea cu usurinta a juramantului, atunci cand Dumnezeu este luat ca martor si chezasie pentru lucruri neinsemnate.
 
🙏 Iata o istorioara pentru ca invatura aceasta sa fie cat se poate de clara: "Un bijutier statea in pravalia lui si in timp ce lucra, lua mereu numele Domnului in desert, fie injurand, fie invocandu-L la orice pas. Iar un hagiu ce trecea pe strada s-a tulburat auzindu-l, asa ca l-a strigat sa vina afara. Cand bijutierul a iesit in fata usii, hagiul s-a ascuns. Bijutierul s-a intors in pravalie si si-a reluat lucrul. Hagiul iar l-a strigat si cand bijutierul a raspuns chemarii, hagiul iar s-a ascuns, repetand figura. Atunci bijutierul s-a intors furios la treaba. Si inca o data, la fel. Bijutierul, nebun de furie, s-a rastit la el: 

- Ce ma tot strigi, hagiule, si ce tot faci glume cu mine, cand eu nu-mi vad capul de treaba? 

La care hagiul i-a raspuns linistit: 

- Pai nici Dumnezeu nu-Si vede capul de treaba, dar tu il tot strigi mereu degeaba la toate nimicurile.

 Cine ar trebui sa se supere mai tare, Dumnezeu sau tu?

 Iar bijutierul, a inteles, s-a rusinat si s-a retras in pravalia lui, fara sa mai ia numele Domnului in desert".
 
🙏 Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze. 

                                                                                                        Amin si Aliluia!

                                                                                                          Preot Ioan 🔔.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA