miercuri, 16 octombrie 2024

CURĂȚIA SUFLETULUI, CURĂȚIA INIMII și CURĂȚIA MINȚII

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".




   🙏🏽 Bucuria mea, pe una din pietrele Bisericii Sfânta Sofia din Istambul, scria: "Spălați și păcatele voastre, nu numai fața". Asta înseamnă că unui creștin ortodox i se cere curăție duhovnicească: CURĂȚIA SUFLETULUI, CURĂȚIA INIMII și CURĂȚIA MINȚII. 

Dacă ne-am spăla de păcate (prin spovedanie), atunci Dumnezeu S-ar vedea în inimile noastre, cu adevărat, ca într-o oglindă. Trebuie să luăm aminte la smerenia Domnului nostru Iisus Hristos, care s-a născut într-o peșteră, a flămânzit, a însetat, și s-a făcut rudenie celor preamici de pe pământ. Sunt și creștini ortodocși care se mândresc cu hainele lor "de firmă". Deșertăciunea hainelor, are o putere fără seamăn în zilele noastre.

 Cel care nu are cu ce altceva să se mândrească, se mândrește cu hainele sale. După cum aurul nu poate fi aflat pe fața pământului, tot așa nici bogăția duhovnicească a unui om nu se vădește în afară. Se spune că un vestit filozof a văzut un tânăr care se mândrea cu hainele sale. El s-a apropiat de tânăr și i-a șoptit la ureche: "Să știi că aceeași lână a purtat-o un berbec înaintea ta și totuși, a rămas berbec".

 A se mândri un creștin ortodox cu hainele lui, este un lucru mai vătămător decât A SE MÂNDRI UN ÎMPĂRAT CU PRAFUL DE SUB PICIOARELE SALE. 

Pe Sfântul Părinte, Arsenie cel Mare, câtă vreme purta veșminte aurite la curtea împărătească, nimeni nu îl numea mare. A fost numit mare doar atunci când, lepădându-se de sine, s-a dăruit cu totul lui Dumnezeu și s-a îmbrăcat în zdrențe. Indiferent sub ce formă, mândria este luciferică și Dumnezeu nu suportă acest păcat.

 Trebuie să știm că FUGA DE PĂCAT, este apropiere de Dumnezeu! Păcatul îl urâțește pe om, în timp ce Harul îl face frumos! Domnul este Lumină (1Ioan 1:5) și El luminează pe robii săi, dar cei ce slujesc vrăjmașului diavol au primit de la el întuneric. 

                                                                                                   Amin și Aliluia!
                                                                                                  Preot Ioan 🛎️.

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA