luni, 29 iulie 2024

.. FOCUL RUGACIUNII SUFLETULUI ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"..




Bucuria mea, adevarate si minunate sunt cuvintele Sfantului Parinte, Iustin Popovici: "Nu exista incercare si nici pacat care sa nu arda complet in focul rugaciunii sufletului nostru. Nu exista nici-o patima, care sa nu plateasca la fel. Nu exista nici diavol care sa nu fuga de flacara neincetata a rugii noastre inlacrimate“. 

Sfantul Parinte, Ioan Scararul, ne indeamna asa: "Cand te spovedesti, sa fii si in purtare si in cuget, ca un pacatos, cautand spre pamant, si – de este cu putinta – sa scalzi in lacrimi, ca pe ale lui Iisus Hristos, picioarele preotului duhovnic, care iti da iertare de pacate.

 Si cand te spovedesti, graieste si nu te rusina: a mea este izbitura, Parinte, a mea este rana, pricinuita de insasi lipsa mea de grija si nu de altul. 

Nimeni nu este vinovat de aceasta: nici om, nici duh, nici trup, nici altceva, ci numai lipsa mea de grija." Sfantul Parinte, Ioan Cassian, spune asa: "Trebuie sa invatam ca nu se afla alta cale sigura de mantuire, decat aceasta: sa marturisesti gandurile tale parintilor celor mai cu dreapta socoteala si sa te lasi indrumat de ei spre virtute, si nicidecum de gandul si de parerea ta.”

 Sfantul Parinte, Iosif Isihastul ne-a lasat acest cuvant de invatatura: "Curatia nu se dobandeste cu acadele si cu jucarii. Curatia nu vine in om fara lupta sangeroasa impotriva gandurilor." 

De la Sfantul Parinte, Sofronie Saharov, aflam ca: "Intr-o zi, un pelerin aflat in Sfantul Munte Athos, a pus aceasta intrebare mai multor stareti: "Ce este cel mai important in viata noastra? De fiecare data i s-a raspuns: Dragostea divina: sa iubim pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. El a spus: N-am dragoste nici pentru rugaciune, nici pentru Dumnezeu, nici pentru semeni.

 Ce sa fac? Apoi, in sinea lui, a hotarat: Voi trai in asa fel ca si cum as avea aceasta dragoste. Treizeci de ani mai tarziu, Duhul Sfant i-a daruit darul iubirii."

Bucuria mea, cu toate ca nu implinim porunca iubirii, noi totusi, sa ne ostenim sa traim, ca si cum am avea darul iubirii! 

                                                                                                                Amim si Aliluia!
                                                                                                                 Preot Ioan .

.PENTRU CE SE DĂ STĂPÂNUL?

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"

                   


de Preot Sorin Croitoru

Pentru ce Se dă Stăpânul
Să-L consume omenirea?
Pentru ca mâncându-I Trupul,
Să li se sfințească firea

Și sorbind din SfântuI Sânge
Să se spele de păcate
Ca să poată să ridice
Către Tatăl mâini curate.

Pentru ce S-a dat Stăpânul
Să-L mănânce toți creștinii?
Pentru ca intrând, să ardă
Bălăriile și spinii,

Toate poftele viclene
Toate patimile rele,
Toate gândurile negre
Cu-al Său Sânge să le spele.

Pentru ce Se dă Stăpânul
La Altare din Potire?
Ca să îndumnezeiască
Pământeasca noastră fire,

Ca fiind părtași cu Dânsul,
Să gustăm și înfierea,
Ca nu slugi, ci fii și fiice
Să ne prindă Învierea!

Pentru ce Se dă Stăpânul
Într-o mică picătură?
Pentru ca, fiind Iubire,
Să ne vindece de ură,

Să nu fie doar în ceruri
Dragoste și armonie,
Ci și-acum, în viața asta,
Dragoste-între noi să fie.

Pentru ce sub chipul pâinii
Domnul ni Se dă spre hrană?
Nu e El al doilea Șarpe,
Nu e El a doua Mannă?

El pe cele învechite
Nu le înnoiește, oare?
Nu e El Păstorul Care
Le hrănește pe mioare?

Nu e El Samarineanul
Care vindecă rănitul?
Nu e Alfa și Omega,
Începutul și sfârșitul?..

Domnul nostru din Potire
Ni Se dă ca Hrană Vie.
Să nu pierdem, dragi prieteni,
Nici o Sfântă Liturghie,

Să luăm Merindea Sfântă
Pentru-a noastră mântuire
Și primind în noi Iubirea,
Să ne umplem de iubire.
amin

Despre iubirea vrajmasilor

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


“Iată stau la uşă şi bat. De va auzi cineva glasul Meu şi va deschide, voi intra la el, şi voi cina cu el şi el cu Mine” (Apocalipsa 3, 20)
Evanghelia: Luca 6, 31-36*


Zis-a Domnul: “Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea faceţi-le şi voi lor. Şi dacă-i iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii-i iubesc pe cei care-i iubesc pe ei. Şi dacă le faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii tot aşa fac. Şi dacă daţi cu'mprumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire aveţi?


Că şi păcătoşii le dau cu'mprumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu'mprumut nimic nădăjduind şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui-Preaînalt; că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi. Fiţi milostivi, aşa cum şi Tatăl vostru este milostiv.”


“Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blesteamă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi face să plouă peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”. (Matei 5, 44-45)


Sufletul nu poate avea pace dacă nu se va ruga pentru vrăjmaşi. Sufletul învăţat să se roage de harul lui Dumnezeu iubeşte şi-i este milă de fiece făptură şi mai cu seamă de om, pentru care Domnul a pătimit pe cruce şi a suferit cu sufletul pentru noi toţi.


Domnul m-a învăţat să iubesc pe vrăjmaşi. Fără harul lui Dumnezeu nu putem iubi pe vrăjmaşi, dar Duhul Sfânt ne învaţă iubirea, şi atunci ne va fi milă chiar şi de demoni, pentru că s-au dezlipit de bine şi au pierdut smerenia şi iubirea de Dumnezeu.


Vă rog, fraţilor, faceţi o încercare. Dacă cineva vă ocărăşte sau vă dispreţuieşte sau smulge ce e al vostru, sau prigoneşte Biserica, rugaţi pe Domnul zicând: “Doamne, noi toţi suntem făpturile Tale. Ai milă de robii Tăi şi întoarce-i spre pocăinţă!”


Şi atunci vei purta în chip simţit harul în sufletul tău. La început sileşte inima ta să iubească pe vrăjmaşi, şi Domnul, văzând dorinţa ta cea bună, te va ajuta în toate, şi experienţa însăşi te va povăţui.
Dar cine gândeşte rău de vrăjmaşi, acela n-are în el iubirea lui Dumnezeu şi nu-L cunoaşte pe Dumnezeu.


Dacă te vei ruga pentru vrăjmaşi, va veni la tine pacea; iar când vei iubi pe vrăjmaşi, să ştii că un mare har al lui Dumnezeu viază întru tine; nu zic că este deja un har desăvârşit, dar e de ajuns pentru mântuire. Dacă însă îi ocărăşti pe vrăjmaşii tăi, aceasta înseamnă că un duh rău viază întru tine şi aduce gânduri rele în inima ta; pentru că aşa cum a spus Domnul, “din inima omului ies gândurile bune şi gândurile rele” (Mt 15,19).


Omul bun gândeşte: “Tot cel ce rătăceşte de la adevăr piere” şi, de aceea, îi este milă de el. Dar cine n-a învăţat de la Duhul Sfânt să iubească, acela nu se va ruga pentru vrăjmaşi.
Cine a învăţat de la Duhul Sfânt să iubească, acela se întristează toată viaţa pentru oamenii care nu se mântuiesc şi varsă multe lacrimi pentru popor şi harul lui Dumnezeu îi dă puterea de a iubi pe vrăjmaşi.


Dacă nu-i iubeşti, măcar nu-i ponegri şi nu-i înjura; şi acesta va fi un lucru bun. Dar dacă cineva îi blestemă şi-i înjură, e limpede că un duh rău viază în el şi, dacă nu se pocăieşte, va merge după moarte acolo unde sălăşluiesc duhurile cele rele.


Să izbăvească Domnul orice suflet de o asemenea nenorocire!


Înţelegeţi! E atât de simplu. Sunt vrednici de milă oamenii care nu cunosc pe Dumnezeu sau care se împotrivesc Lui.


Inima mea suferă pentru ei şi lacrimi curg din ochii mei. Pentru noi şi raiul şi chinurile sunt limpezi: le cunoaştem prin Duhul Sfânt.
 Aceasta a spus-o şi Domnul: “Împărăţia lui Dumnezeu e înăuntrul vostru” (Lc 17, 22)! 


Aşa că încă de aici începe viaţa veşnică; şi chinurile veşnice încep şi ele tot încă de aici.

Dacă azi vezi zorii...cerul și lumina
Mulțumește ....neîncetat...
Schimbă-ți viața să poți sterge vina..
Ca Dumnezeu să-ți ierte oricare păcat.

Prețuiește clipa...oamenii și viața..
Fiindcă doar o dată treci pe-aici..
Poartă-ți crucea vieții.. .poartă greutatea..
De-ai căzut..te roagă.. .si-ai să te ridici...

Ai grijă la fapte și la tot ce faci...
Fiindcă vei da seama intr-o bună zi...
Fiindcă timpul trece și făr ' sa-ti dai seama..
Esti la Judecată. ..sus in vesnicii...

Maria Pintican. ..

duminică, 28 iulie 2024

SMERESTE-TE MAI TARE DACAT TOTI! ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"....

Bucuria mea, iata cat de minunat ne graieste Sfantul Parinte, Iustin Popovici: "Ca sa fii al lui Hristos, atunci SMERESTE-TE PRECUM UN VIERME: pune-te in situația celor ce sunt indurerati, plini de tristete si de necazuri, a celor ce se afla în tulburari si sminteli. SMERESTE-TE MAI TARE DECAT TOTI; fă-te tuturor toate, dar, dupa Hristos si intru Hristos. Atunci când nu ai smerenia Lui, roaga-te: "O, DUMNEZEULE CEL PLIN DE SMERENIE, INVATA-MA SI PE MINE SMERENIA TA!”


Sa nu clevetim, sa nu judecam pe nimeni, mai bine ne este noua sa ne smerim, dupa cuvantul Sfantului Parinte, Gavriil Georgianul, cel nebun pentru Hristos: "Tot ceea ce e rau in om e doar accidental. Nu dispretuiti pe nimeni, chiar daca vedeti oameni agitati, indecenti, beti sau injurand într-un limbaj murdar. Chipul lui Dumnezeu se pastreaza chiar si in ei, insa la un nivel poate prea profund, de care ei insisi nu sunt constienti. E normal ca vrajmasul sa vrea sa pangareasca acest chip si sa-l acopere cu murdarii." 

Sfantul Parinte, Serafim de Sarov, ne indeamna asa: "Atentie la duhul intristarii, fiindca, aceasta da nastere la toate relele. O mie de ispite apar din pricina lui: agitatie, furie, invinuire, nemultumirea de propria soarta, ganduri de desfranare, schimbare permanenta a locului. Uneori duhul cel rau al intristarii, pune stapanire pe suflet si il lipseste de umilinta si bunatate fata de semeni si da nastere la repulsie fata de orice conversatie. 

Atunci sufletul evita oamenii, crezand ca acestia se afla la originea tulburarii sale si nu intelege ca pricina tulburarii sale se afla intr-insul. Cateodata, in această lume, oamenii iau Sfanta Impartasanie; dar, dupa judecatile Domnului ei raman neimpartasiti."

Cine are minte sa ia aminte la ale Sfintilor Parinti, cuvinte, Si sa le tina minte, fiindca, Hristos ne va-ntreba: De nu ti-ai schimbat viata ta, De ce nu te-ai pocait, Cand voia Mea, tu ai stiut???

                                                                                                            Preot Ioan


.DE VREI SA SCAPI DE PATIMI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"




“”De vrei sa scapi de patimi, si de vrajmas degraba, Tu plangi, posteste, munceste si te roaga! 

Caci daca lasi lucrarea, vine vrajmasul tau, Sa-ti dea a lui lucrare, sa-L uiti pe Dumnezeu!
Daca vei crede numai, c-o bruma de nadejde, Vei observa vicleanul tesandu-ti negre mreje, Vei osebi cei bine, de planul lui Satan, Ca pentru al tau suflet, se lupta cel viclean!
 
El stie ca un suflet pretuieste, cat lumea toata, Aceasta e valoarea lui cea adevarata! De aceea se strecoara, in mintea celor multi, Voindu-i in gheena, in veci de veci pierduti!

Dusmanul cel mai aprig e el, Lui Dumnezeu! El vrea la iad sa duca, sufletul meu si-al tau! Se-apropie tiranul, ce fi-va intronat, In casa spurcaciunii si-a greului pacat !
 
Traim aceste vremuri, de jale si durere, Lovesc Ortodoxia, cei obsedati de ere, Se apropie sfarsitul, se va-ntrona vicleanul, El fi-va Antihristul spurcatul si tiranul!
 
Dar precum arde pleava si se arunca-n vant, Pieri-va si vicleanul, de-al Domnului Cuvant! 

Va lua cu Sine dreptii, in Slava Bucuriei, Dand slugilor Satanei, parjolul vicleniei!!!”

Bucuria mea, Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze, in toata ziua si in tot lucrul tau.

  Roaga-te pentru toti, iubeste pe Dumnezeu si pe aproapele tau (neaparat si pe vrajmasii tai). De altfel, Iisus se scrie cu doi de i, si am putea gandi frumos, ca primul i inseamna IUBIRE, iar al doilea i, inseamna IERTARE! Minunat! 

Si atunci, DIN IUBIRE si PENTRU IERTARE: “Sa-l pomenesti in rugaciune, Pe cel ce s-a pierdut de tot, Sa il ajuti macar o clipa, Pe cel ce zice: "Nu mai pot!" Sa ii zambesti cu bunatate, Aceluia de toti hulit, Si-ti va sopti din ceruri, Tatal: "In tine am binevoit!"

                                                                                                            Amin si Aliluia!
                                                                                                           Preot Ioan .


PRIVESTE CERUL..CA DE ACOLO VINE PEDEAPSA!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



Era o pilda in Pateric,cu un pustnic care se ruga pentru pacatosi,pana cand i s-a aratat Dumnezeu de sus,prin inger,si i-a spus:"Pentru cei ce nu se roaga,sa nu te rogi niciodata,fiindca zece mii de ingeri daca s-ar ruga pentru ei,si ei nu se roaga,Dumnezeu nu poate sa-i ajute!"Deci,noi personal,trebuie sa ne aram ogorul sufletului,prin pravila si rugaciune,si sa-l prasim de buruieni,prin spovedanie si prin curatirea de patimi si pofte rele.Sf.Nicodim Aghioritul spunea ca:"Un om bine hranit,un om satul si infundat bine cu carne,necheaza ca un armasar dupa femei!"..Insusi Domnul Hristos ii spune diavolului cand este ispitit:"Nu numai cu paine va trai omul,ci cu tot cuvantul care iese din gura lui Dumnezeu"(Mt.4,4)..


.Omul "traieste" ca om,in adevaratul sens al cuvantului,doar atata timp cat "vorbeste"cu Dumnezeu,aude cuvantul Sau in credinta,si ii raspunde in ascultare..Rautatea este ceva care te apasa si te urateste!Ati vazut cum arata un om incruntat?

Parca impunge..Sunt oameni garboviti de ani si sunt oameni garboviti de pacate..oameni garboviti de grija lacomiei,oameni garboviti de necredinta,garboviti de patimi,de rautate.

Si mai este un fel de garbovire..atunci cand crestinul nu merge consecutiv TREI DUMINICI LA BISERICA,si pica sub AFURISENIE pentru ca pierde comuniunea cu Duhul Sfant si cu Hristos..si atunci este intr-o forma de garbovire.Biserica are rolul ei sacru in societate.Nu sa spele creiere si nu sa-i faca pe oameni medievali.Biserica investeste in pictura,in lacasuri de cult,in preotul care slujeste.Iti bati joc si iei Biserica peste picior,tu..ortodoxul ateu,plin de studii si de impresii..acum,ca nu mai ai nevoie de biserica?Ai baga buldozerul in ea,ai baga gaini,ai face-o biblioteca,sala de concerte..Noi,n-am fost facuti sa traim din filozofie..filozofia este pentru cand n-ai treaba!Cea mai mare filozofie de pe fata pamantului,este SA CUGETI LA MOARTE SI LA INTALNIREA CU DUMNEZEU,si sa stii sa lupti in viata asta plina de capcane si fericiri trecatoare..

Sa poti s-o rapesti pe cea vesnica care este fara de sfarsit!  

Oamenii vin si mor..Nabucodonosor nu mai este,Moise nu mai este,Sahul Persiei nu mai este,sultanii Imperiului Otoman nu mai sunt,dinastiile nu mai sunt,istoria se schimba..merge ca un tavalug.Singura invatatura,care nu a disparut niciodata de pe fata pamantului,a fost Cuvantul lui Dumnezeu..despre care Sfanta Scriptura spune:"Cerul si pamantul vor trece,dar cuvintele Mele nu vor trece!".

.Filozofi ca Heidegger,Kant,mari oameni ganditori care s-au "puricat"asa ca furnicile cand se urca pe un pai,si pica inapoi pe musuroi,au murit toti..nu mai traieste nici unul.Dumnezeu a ramas si El este singurul care a inviat

sâmbătă, 27 iulie 2024

Rugăciunea Preasfinţitului Eremei (Schimnicul) către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon (vindecătorul de boli)

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



O, Mare Mucenice şi Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi şi nu lăsa să rămână în noi bolile trupeşti şi sufleteşti de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile şi păcatele noastre. Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească şi sufletească – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de dorinţe şi împătimire de lucrurile trecătoare pământeşti – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem, o, Sfinte Pantelimon... Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputinţele şi pentru datoriile noastre – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de ţinerea în mintea noastră a răului, de mânie, de ură, de tulburare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. O, Tămăduitorule al Sfântului Athos şi al întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia şi netrebnicia noastră – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de multele şi feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de saţ, în nereţinere, în desfătare – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon. Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deşartă şi de cea săvârşită cu judecată – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochii noştri de privirile păcătoase...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deşarte, al cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neîntinse spre săvârşirea rugăciunii şi spre fapta cea de milostenie – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserica Domnului, dar care uşor se îndreaptă spre căi rătăcite şi spre locuinţele acestei lumi – tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limba şi buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de laudă sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte şi fără de pricepere – tămăduieşte-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav: Bolnavă este mintea noastră şi lipsită de înţelegere, înţelepciune şi de cugetare. Bolnavă este voinţa noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte şi se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă şi neplăcute lui Dumnezeu. Bolnavă este închipuirea noastră, care nu doreşte şi nu este în măsură să conştientizeze atât moartea şi suferinţa veşnică a păcătoşilor, cât şi Fericirile Împărăţiei Cereşti, mânia Domnului, Pătimirile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduieşte-ne. Ne doare totul în noi. În neputinţă este sufletul nostru cu toate puterile şi priceperile lui. În neputinţă este trupul nostru cu toate mădularele lui.
Tămăduieşte-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginţi, Doctorul cel mult iubitor şi sluga Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lăsa pe noi în urgia bolilor şi neputinţelor, ci tămăduieşte-ne cu puterea harului tău şi vom lăuda Preasfânta Treime: pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor şi vom mulţumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.

miercuri, 24 iulie 2024

DOAMNE, CAUTĂ DIN CER..

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



de Preot Sorin Croitoru
 
Doamne, caută din cer
Către ruga mea smerită:
Iartă-mă, Te rog frumos,
Pentru viața mea greșită.

Nu mai zic că am căzut
Într-o nu știu ce eroare:
Toată viața mea a fost
O greșeală, și mă doare..

Iartă-mă, Te rog, de poți,
Fiindcă eu nu am putere
Să îmi iert, Iisuse-al meu,
Viața plină de cădere,

Fiindcă știu c-aș fi putut
Să trăiesc o viață sfântă,
Însă gândul că n-am vrut,
Gândul ăsta mă frământă

Și mă face să nu pot
Să îmi iert împotrivirea
Față de chemarea Ta,
Care ești, de fapt, Iubirea.

Eu am zis de multe ori
C-o să scot ce-i rău din mine,
Împlinind porunca Ta
De-a mă lepăda de sine,

Însă gândul meu cel bun
A rămas doar gând în minte,
Iar cu traiul păcătos
I-am dat pururi înainte.

Doamne, eu Te rog smerit,
Fiindcă ești Mântuitorul:
Iartă-mi tot trecutul meu
Și sfințește-mi viitorul,

Dă-mi prin harul Tău cel sfânt
Pocăință și durere,
Dă-mi curajul de-a lupta
Și voință și putere,

Ca trăind ce mi-a rămas
De trăit - în curăție,
Să mă bucur, Doamne, de
Viața mea jertfită Ție..


duminică, 21 iulie 2024

VREI, LINISTE IN SUFLETUL TĂU?

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Atunci, să nu-ti doresti nimic din cele trecătoare. Cel mai bogat om din lume, este acela care se multumeste cu putin, fiindcă putinul nu se termină niciodată. Si apoi dacă ai avea toate bogătiile lumii, unde le-ai pune? N-ai auzit că nu poti avea totul?

• VREI, PACE IN SUFLETUL TĂU?

Atunci, pe cat iti stă in putere, caută pacea cu cei din jurul tău, pacea cu tine insuti si pacea cu Dumnezeu (Iisus Hristos este Impăratul Păcii).

VREI, ODIHNĂ SUFLETULUI TĂU?

Atunci, fii crestin ortodox "fierbinte" si cere de la Dumnezeu: BLANDETE si SMERENIE si vei afla odihnă sufletului tău.
• VREI, ECHILIBRU IN SUFLETUL TAU?

Atunci, să nu uiti că Dumnezeu fără om rămane tot Dumnezeu, dar omul fără Dumnezeu este NIMIC. Asadar, TOATA VIATA TA, LUI HRISTOS SA O DAI, prin Post, Rugăciune, Spovedanie, Impărtăsanie Mers la Sfanta Liturghie si Fapte bune.

ÎNTR-O BISERICĂ DE INTRI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!". 



de Preot Sorin Croitoru
 
Într-o biserică de intri
Să te închini cuviincios
În fața sfintelor icoane,
Și mai ales a lui Hristos.

Să le săruți cum se cuvine,
Să le cinstești prin plecăciuni
Și-n fața lor să-ți zici necazul
În șoapta sfintei rugăciuni.

Într-o biserică de intri
Să fii cuminte și smerit,
Că-i locul întâlnirii tale
Cu Dumnezeu Cel Infinit,

E casa Lui de rugăciune
Și trebuie să o cinstești
Prin multă bunăcuviință,
Ca fiu al Tatălui ce ești.

Într-o biserică de intri,
Să știi că tu vei fi privit
De ochii îngerilor care
Păzesc lăcașul cel sfințit.

Și ochii sfinților din fresce
Spre tine se vor îndrepta,
Deci caută, intrând acolo,
Să nu smintești pe careva.

Într-o biserică de intri
Îl vei gusta pe Duhul Sfânt
Și vei pricepe că-n biserici
Coboară Cerul pe pământ

Și lacrimi calde de iubire
Atunci din ochi îți vor ieși
Și-n starea ta de om al păcii
Întregul Cer te va iubi..

Într-o biserică de intri
Și ai simțit cerescul Har,
Îngenunchează cinci minute
În fața Sfântului Altar,

Îndreaptă-ți hotărât privirea
Din locul unde te găsești,
Trecând cu mintea ta vioaie
Prin Ușile Împărătești,

Oprește-te cu ochii minții
Asupra Sfântului Chivot,
La mica Părticică-n care
Cel Necuprins încape tot,

Știind că-n Euharistie
Hristos Se află nevăzut,
Dar tu Îl vezi cu ochii minții
Pe Cel ce lumea a făcut.

Să I te-închini rostind tropare,
Sau de la tine să-I grăiești,
Să Îl adori prin închinare,
Să-I mulțumești și să-L slăvești!

Hristos, Mântuitorul lumii,
Stă nevăzut în fața ta
Și El ți-a dat această șansă
Să poți să-I ceri orice vei vrea.

Hristos, Biruitorul morții,
Hristos, Cuvântul întrupat,
Hristos, Salvarea omenirii,
E-n fața ta cu-adevărat!

El te privește cu blândețe
Din locul Său de pe Altar,
Deci spune-I, frate, două vorbe,
Precum acel smerit tâlhar,

Sau mulțumește-I ca leprosul,
Ori preaslăvește-L ca Zaheu;
Iisus Hristos e-acolo, frate,
În fața ta e Dumnezeu!

Într-o biserică de intri
E necesar să-ți amintești
De cei ai tăi plecați la Domnul
Și să încerci să-i miluiești.

Aprinde-le o lumânare,
Căci sfeșnice se mai găsesc,
Înșiruie-i pe un pomelnic
Și dă-l la cinul preoțesc.

Într-o biserică de intri,
Iubitul, dragul meu creștin,
Aș vrea să simți, ieșind de-acolo,
Că ai crescut măcar puțin,

Că ai sporit în bunătate
Și pace-n suflet ai primit,
Că-n urma închinării tale
Credința ți s-a întărit,

Și astfel a-înflorit nădejdea
Și bucuria după ea
Ca astfel să te duci, creștine,
“Mai îndreptat la casa ta”!
 
amin

marți, 16 iulie 2024

CREZUL

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


CREZUL nostru creștin ne spune foarte clar și răspicat, fără vreo șansă de reinterpretare, că Biserica este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească. Prin această mărturisire se închide gura oricărui consiliu, secretariat sau purtător de cuvânt care ne spun că există mai multe biserici.

Biserica este Una, mărturisim noi în Crez, dar ca să nu existe vreo îndoială cu privire la orice altă grupare ce se declară biserică, Sfinții Părinți ne-au lăsat condiția Sobornicității. Adică, suntem una peste tot în lume prin faptul că ne recunoaștem ca fiind Una, separată, deosebită, unită prin mărturisire și recunoaștere reciprocă a tuturor episcopilor și preoților săvârșitori ai lucrării sfințitoare primite de la Sfinții Apostoli, pentru care numim Biserica noastră și Apostolică.

Sobornicitatea este criteriul fundamental prin care se păstrează Biserica. Oricine nu se află în Sobor, se desprinde de Biserică, pierzând harul. Argumentul cum că "și ei sunt, pentru că au fost" este antievanghelic, după cum răspunde Apostolul Ioan: "de la noi au ieșit, dar nu erau de-ai noștri" - (I Ioan, 2,19).

Nimic nu urăște diavolul mai mult ca sobornicitatea. De s-ar ruga toți oamenii neîncetat, dar fără să fie uniți între ei, diavolul nu doar că nu s-ar tulbura, dar ar si bate din palme…

Fără unitatea credinței, pe care o cerem la Sfânta Liturghie, rugăciunile nu au nici o valoare. De aceea diavolul dezbină Biserica și însuflă apariția sectelor, așa-ziselor biserici încurajate și protejate de legile lumii.

Și pentru că dracul maimuțărește tot ce face Dumnezeu, replica dată Sobornicității Bisericii este Globalismul. Universalitatea credinței este înlocuită de universalitatea Banului. În acest mod Mamona va pune stăpînire pe lume și va cere slujire și închinare ca un dumnezeu.

Astăzi, ca niciodată, Sobornicitatea Bisericii lui Hristos este atacată, nu de cei din afară, ci de către cei dinăuntru. Să ne păzim ca nu cumva, crezând că aducem slujbă lui Dumnezeu, să ne pomenim că luptăm împotriva Lui.


☦️ Ieromonah Savatie Baștovoi ☦️

joi, 4 iulie 2024

NU TE TEME! ORI DE CÂTE ORI VEI CĂDEA ÎN PĂCAT, SCOALĂ-TE ȘI CERE IERTARE LUI DUMNEZEU , PRIN PREOT ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".... 



   🙏🏽 Bucuria mea, Sfântul Părinte, Iosif Isihastul, ne îndeamnă așa: "Nu te teme. Ori de câte ori vei cădea, scoală-te și cere iertare prin preot. Şi Cel Preabun (Dumnezeu), nu va ține minte răul, pentru că El nu ține mânie. Și dacă încercând noi să lucrăm binele cădem de multe ori, să nu rămânem în cădere, ci, sculându-ne, să cerem iertare de la Mântuitorul nostru. El, care a spus ucenicului Său să ierte de şaptezeci de ori câte şapte celui ce greşeşte, cum ar putea să nu ne ierte? Tocmai El, care a rânduit aceasta!" Și iată și alte cuvinte minunate care întăresc nădejdea de mântuire, dacă, postim, ne spovedim, ne împărtășim, ne plângem păcatele: "Ai căzut?

 Alungă-ți jalea, fiindcă, un înțelept a spus: <<Cine cade, se ridică uneori cu mult mai sus, Dacă vrei să ai PUTERE, BUCURIE, HAR DE SUS, Folosește rugăciunea, totul îți va da Iisus. Suflet drag, să știi că-n viață, totdeauna e mai bine, Tu să suferi pentru altul, decât altul pentru tine!" Să ne rugăm, fiindcă, Dumnezeu ascultă și rugăciunile pe care le spunem în gând. Moise, fără să-şi deschidă gura, a auzit pe Dumnezeu spunându-i: „Ce strigi către Mine?” Asta înseamnă că striga dinlăuntrul lui, înseamnă că străpungea cerul cu ini­ma lui." Sfântul Părinte, Paisie Aghioritul, l-a întrebat pe vrăjmașul oamenilor: "Ce te supără pe tine cel mai mult în lume?” A răspuns diavolul: "Hristoșii aceștia mărunței”. "Cine sunt aceia?” „Preoții. Fiecare preot este ca un Hristos. Ei mă supără, îmi încurcă treburile cel mai mult. Preoții și călugării îmi încurcă socotelile și îi opresc pe oameni să meargă spre iad”. Sfântul Părinte, Arsenie Papacioc, zice așa: "PREOTUL  ȚINE  LOCUL LUI  DUMNEZEU  PE PĂMÂNT"

Chiar și cei mai păcătoși dintre ei se roagă pentru cât mai mulți oameni și pentru întreaga lume. Pentru cei vii și pentru cei morți. Nu contează neapărat cantitatea, câte sute de metanii a făcut, câte catisme a citit într-o noapte. Și un “Tatăl nostru”, zis în Duhul lui Hristos, zis din adâncul unui suflet smerit, este cât o Psaltire!

   🙏🏽 Dumnezeu și Maica Domnului să te binecuvânteze, în toată ziua de astăzi și în tot lucrul tău.

                                                                                                                        Amin și Aliluia!

                                                                                                                    Preot Ioan 🛎️.

luni, 1 iulie 2024

... FOCUL RUGACIUNII SUFLETULUI ...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



Bucuria mea, adevarate si minunate sunt cuvintele Sfantului Parinte, Iustin Popovici: "Nu exista incercare si nici pacat care sa nu arda complet in focul rugaciunii sufletului nostru. Nu exista nici-o patima, care sa nu plateasca la fel. Nu exista nici diavol care sa nu fuga de flacara neincetata a rugii noastre inlacrimate“. Sfantul Parinte, Ioan Scararul, ne indeamna asa: "Cand te spovedesti, sa fii si in purtare si in cuget, ca un pacatos, cautand spre pamant, si – de este cu putinta – sa scalzi in lacrimi, ca pe ale lui Iisus Hristos, picioarele preotului duhovnic, care iti da iertare de pacate. Si cand te spovedesti, graieste si nu te rusina: a mea este izbitura, Parinte, a mea este rana, pricinuita de insasi lipsa mea de grija si nu de altul. Nimeni nu este vinovat de aceasta: nici om, nici duh, nici trup, nici altceva, ci numai lipsa mea de grija." Sfantul Parinte, Ioan Cassian, spune asa: "Trebuie sa invatam ca nu se afla alta cale sigura de mantuire, decat aceasta: sa marturisesti gandurile tale parintilor celor mai cu dreapta socoteala si sa te lasi indrumat de ei spre virtute, si nicidecum de gandul si de parerea ta.” Sfantul Parinte, Iosif Isihastul ne-a lasat acest cuvant de invatatura: "Curatia nu se dobandeste cu acadele si cu jucarii. Curatia nu vine in om fara lupta sangeroasa impotriva gandurilor." De la Sfantul Parinte, Sofronie Saharov, aflam ca: "Intr-o zi, un pelerin aflat in Sfantul Munte Athos, a pus aceasta intrebare mai multor stareti: "Ce este cel mai important in viata noastra? De fiecare data i s-a raspuns: Dragostea divina: sa iubim pe Dumnezeu si pe aproapele nostru. El a spus: N-am dragoste nici pentru rugaciune, nici pentru Dumnezeu, nici pentru semeni. Ce sa fac? Apoi, in sinea lui, a hotarat: Voi trai in asa fel ca si cum as avea aceasta dragoste. Treizeci de ani mai tarziu, Duhul Sfant i-a daruit darul iubirii."

Bucuria mea, cu toate ca nu implinim porunca iubirii, noi totusi, sa ne ostenim sa traim, ca si cum am avea darul iubirii! 
                                       
                                                                          Amim si Aliluia!
                                                                           Preot Ioan .

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA