Inghesuiala la racla Sfantului Iosif cel Nou de la Partos. Peste 1000 de credinciosi au participat la procesiune
Inghesuiala la racla Sfantului Iosif cel Nou de la Partos
Peste 1000 credincioşi au participat la procesiunea moaştelor Sântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Cu busuioc în mână, mulţi dintre credincioşi s-au înghesuit să atingă racla Sfântului. Joi se prăznuieşte cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane Timişoara, al Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Slujbele au început miercuri seara, iar după vecernia de litie a urmat procesiunea cu moaştele Sfintelui Iosif de la Partoş.
La procesiune au participat zeci de preoţi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, zeci de măicuţe, dar şi peste 1000 de credincioşi. Aceştia au înconjurat zona centrală o oraşului şi Catedrala Mitropolitană.„Procesiunea este simbolică, pentru că Sântul Iosif de la Partoş ocroteşte întreg Banatul. Procesiunea sporeşte importanţa pe care i-o aducem ca şi Sfânt. Este singurul moment cand moaştele sunt în afara bisericii”, a spus preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.
Pe toată durata procesiunii au fost trase clopotele, iar o măicuţă a bătut toaca. Credincioşii au aprins lumânări şi au venit cu busuioc să atingă racla Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş.
„Îmi aduc aminte, elevă fiind – aici veneau femei de la ţară care stăteau pe trepte. Când suntem aici venim an de an. Am venit să ne rugăm pentru sănătate. E ca la Înviere, preoţii ies cu lumânări”, ne-a spus una dintre credincioasele care a participat la procesiune, Valeria Jifcu.
„În fiecare an vin să mă rog pentru sănătate. Am cumpărat busuiocul să îl pun aproape de moaşte, pe urmă îl ducem acasă, îl punem la păstrat şi îl păstrăm”, ne-a mai spus un credincios, Nicolae Cărămidariu.
Dacă în timpul anului moaştele Sfântului Iosfi cel Nou de la Partoş stau în pronaus, după procesiunea de miercuri seara, moaştele vor rămâne în faţa altarului până vineri seara. În tot acest timp, credincioşii se pot ruga la moaştele care nu vor mai fi acoperite de sticlă.
Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş a fost ales mitropolit al Timişoarei în anul 1650. A păstorit credincioșii din Banat timp de trei ani. În această calitate a săvârșit mai multe minuni. Una dintre ele este stingerea unui incendiu ce a cuprins o parte a Timișoarei. În 1653 s-a retras la mănăstirea Partoş din Banat.
A murit în vara anului 1656, la vârsta de 85 ani. Tradiția spune că, în momentul adormirii sale, clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș în anul 1956, când moaştele sale au fost aduse din mănăstirea Partoș și așezate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara. El este sărbătorit în data de 15 septembrie.