,,Nedrepţii se vor nedreptăţi veşnic, dar cei care primesc fără să cârtească şi cu bucurie, nedreptatea, se vor veseli veşnic....
La fel este şi cu cel care ne face o nedreptate. Trebuie să îl iubim şi să îi fim recunoscători pentru că el ne face mai bogaţi pentru veşnicie".
(Cuviosul Paisie Aghioritul
Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul , şase sărbători: Zămislirea lui - 23 septembrie; naşterea - 24 iunie; soborul lui - 7 ianuarie; tăierea capului - 29 august; prima şi a doua aflare a capului - 24 februarie; a treia aflare a capului său - 25 mai
Ziua a 7 a a lunii Ianuarie
SOBORUL SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL. Blandul si smeritul MARTOR al lui Hristos si MIJLOCITOR al nostru.
('Mijlocitorul de care ne temem nejustificat")
– Chiar daca nu a facut minuni, inaltimea lui este dincolo de orice inchipuire omeneasca, deoarece in favoarea lui avem marturia lui Dumnezeu Insusi.
– In icoana Deisis: sta in ceruri de-a stanga Mantuitorului, mijlocind pentru noi, lucru randuit chiar de Dumnezeu-Tatal.
– “Iata, Eu trimit pe Ingerul Meu inaintea fetei Tale” – a fost trimis de Insusi Tatal.
– “Cel mai mare om nascut din femeie” – marturia Mantuitoruli Iisus Hristos.
– Noi avem fata de el o atitudine de retinere, daca nu de teama. Este o atitudine foarte daunatoare pentru noi, pentru ca ne lipseste de cel mai mare mijlocitor, dupa Maica Domnului.
Rezumatul predicii Parintelui Hrisostom de la Manastirea Putna (2012) la Soborul Sfantului Ioan Botezatorul (7 ianuarie)
Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26).
Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel.
Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".
Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel Ce eşti Lumina şi Învierea tuturor, trimite raza Duhului Tău Celui Sfânt peste cei ce cheamă numele Tău cu credinţă şi luminează întunericul neştiinţei noastre. La Iordan ai venit Mântuitorule, ca să îneci păcatele lumii în curgerea bunătăţii Tale şi capul vrăjmaşului mântuirii noastre să-l zdrobeşti cu puterea Dumnezeirii Tale.
Astăzi, gol ai intrat în apă după Adam cel ce pierduse haina slavei şi se chinuia în adâncurile iadului. Şi pe noi, cei ce am lepădat, întru răutate veşmântul nestricăciunii dăruit la Botez, iarăşi ne înnoieşte, acoperindu-ne cu haina cea luminată a pocăinţei.
Iordanul a strigat cu glas mare, nesuferind a purta în apele sale pe Cel Neîncăput de lărgimile cerului, Care a venit să ridice însă toată greutatea păcatului lumii. Întorsu-şi-a curgerea înapoi, Cel Ce nu era obişnuit a spăla pe Cel Preacurat, închipuind schimbarea curgerii vieţii noastre, care-şi luase ca firească răutatea, după arătarea Celui Ce ridică păcatele lumii. Astăzi Înaintemergătorul, cel ce era încins cu veşmântul smereniei, vine la Iordan ca să-şi pună mâna sfinţită prin ridicarea la rugăciune pe Cel Ce este Izvorul sfinţeniei. De Acesta să ne apropiem şi noi cu gândul, cerând să ne sfinţească pe noi, cei încurcaţi în multe păcate.
Astăzi robul voieşte a opri pe Stăpân de la înfricoşătoarea faptă, dar se pleacă ascultării Acestuia şi cu inimă plină de gânduri smerite îl botează în tăcere. Hristoase, Dumnezeule, ascultă şi plineşte rugăciunile noastre, măcar că suntem nevrednici şi aşează paşii noştri pe cărarea mântuirii.
Astăzi Adâncul milostivirii Se cufundă în adâncul Iordanului, arătând că a venit să ne învrednicească pe noi pe pământ de mila Sa. Din adâncul păcatelor noastre ne scoate, Mânuitorule, tinzând mâna Ta cu care ai venit să ridici pe Adam din adâncurile cele mai de jos.
Astăzi cerurile cele închise prin neascultarea lui Adam se deschid ca să ni se vestească bucuria iubirii Tatălui pentru Fiul, ce se pecetluieşte de Duhul. Deschide, Doamne, şi cerul inimii noastre, ca să se facă ascultător de glasul ce ne îndeamnă spre iubire dumnezeiască.
Astăzi Cel Ce poartă în mâinile Sale cheile vieţii vine să descuie adâncul şi să dea celor din Adam slobozire din chin, încuind pe cel rău în adâncurile cele întunecate. Deschide, Hristoase, şi adâncurile inimii noastre cu cheia gândului smerit, ca să ne slobozim de tulburarea gândurilor celor rele.
Astăzi Duhul în chip de porumbel pecetluieşte taina iubirii Tatălui pentru Fiul Ce Se pogorâse în adâncurile smereniei, ca pe scara milostivirii Sale să-l ridice pe Adam cel căzut din dragostea Părintească. Spre înălţimile iubirii îndreptează gândul meu, cel ce a alunecat în adâncul răutăţii prin nepurtarea mea de grijă.
Astăzi Glasul Cuvântului atinge cu mâna sa creştetul Celui Neajuns de heruvimi şi o minune, nu se arde, de Cel Ce este Foc nesuferit şi pentru serafimii cei nematerialnici. O, lutul nu se arde, atingându-se de Focul Dumnezeirii, cum nici pântecele Fecioarei nu S-a stricat, însă arde Hristoase, gândurile noastre cele pământeşti, ca Unul Ce poţi a înfrâna puterea focului şi iarăşi a o arăta lucrătoare după rânduiala mai înainte pusă de Tine.
Astăzi Cel Ce este Lumină Neapropiată vine la Iordan, ca să Se apropie de făptura cea căzută şi să lumineze adâncurile cele întunecate. De lumina bucuriei se veseleşte sufletul Înaintemergătorului, iar acum aprinde Mântuitorule, şi în sufletele noastre candela pocăinţei, ca să nu ne facem noi moştenitori întunericului celui veşnic.
Astăzi robul se face slujitor de taine neînchipuite şi mai mult sporeşte întru smerenie, tremurându-i mâna înaintea Celui Ce mişcă toate numai cu suflarea voinţei Sale dumnezeieşti. Pentru aceasta, clatină Hristoase, gândurile noastre cele rele şi le smulge din pământul inimii, sădind în locul lor florile înţelegătoare ale înţelegerilor dumnezeieşti.
Astăzi Cel Ce cu înţelepciune a zidit adâncurile, vine în adâncurile Iordanului, ca să înece pe vrăjmaşul nostru în adâncurile nesfârşite ale smereniei Sale. Adâncurile inimilor noastre le umple Hristoase, cu apa înţelepciunii Tale şi a smeritei cugetări.
Astăzi Iordanul s-a întors înapoi şi mâna robului nu s-a ars de Focul Dumnezeirii, căci Stăpânul tuturor a întors curgerea firii, ca să ne pună nouă început în vieţuirea mai presus de fire. Ajută-mă, Mântuitorule, a mă arăta mergător pe calea pocăinţei împotriva patimilor firii, care neîncetat mă necăjesc.
Astăzi legile firii se schimbă când Cel mai presus de lege vine să plinească legea pusă robului şi Iordanul se întoarce nesuferind adâncul smereniei dumnezeieşti. Prin arătarea Ta în adâncul inimilor noastre fă să înceteze legea păcatului Mântuitorule, secând curgerile răutăţii noastre.
Astăzi a venit Hristos la Iordan ca să ridice neputinţele noastre şi să ne înfăţişeze Tatălui ca vase vrednice de primirea darului dumnezeiesc. Cu picăturile milostivirii Tale, curăţeşte Stăpâne, şi vasul cel întinat al inimii mele.
Astăzi taina Treimii se descoperă robului ascultător şi suntem chemaţi să mergem şi noi pe cărările ascultării sale smerite, ca să ne umplem de lumina Dumnezeirii. Măcar că suntem străini de lumina înţelepciunii Tale, Doamne, dă-ne nouă în lumina smereniei a ne vedea păcatele noastre.
Astăzi toate se umplu de bucurie privind spre smerenia cea multă a Ziditorului, Care a venit să sfinţească firea apelor. Umple-ne Mântuitorule, şi pe noi de darurile Tale bogate, ca să ne facem lucrători vrednici în via Ta şi să Te slăvim neîncetat cu Tatăl şi cu Duhul Sfânt. Amin.