🙏 Bucuria mea, sa stii ca nu exista o ceata a fariseilor si una a vamesilor. In fiecare din noi este si ceva din fariseu si ceva din vames. De aceea, sa incercam sa cultivam si sa crestem "vamesul" din noi. Fariseul isi spunea virtutile, vamesul isi spunea pacatele. Unul isi spunea vrednicia, celalalt isi spunea nevrednicia. Sunt bune virtutile fariseului. Vamesul nu le avea, dar in lipsa lor avea smerenia. Cu imbinarea virtutilor fariseului si cu smerenia si cuvintele vamesului s-au nevoit calugarii de-a lungul veacurilor, fiindca, "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul", sunt cuvintele "rugaciunii neincetate", care isi au obarsia in cuvintele vamesului, spuse de Iisus. Fariseul s-a rugat cu mandrie si aroganta (de fapt nici nu s-a rugat, ci s-a laudat...), iar Vamesul, s-a rugat cu smerenie, cu umilinta si, mai ales, cu discretie. Sfantul Apostol Pavel, ne indeamna la smerenie cand spune: "Faceti-le pe toate ca si cum nu le-ati face, adica, discret, fara zgomot, fara vaicareala, fara sa atrageti atentia, cu deplina smerenie.
Vamesul, cu toata pacatosenia pe care o marturisea (pacatosenie reala, poate!), s-a dovedit a fi smerit, s-a rugat fara zgomot, intr-un loc retras, fara a rosti vorbe multe si mari, ci, cu lacrimi, zicand doar: "Dumnezeule, milostiv fii mie, pacatosului!" Urmarea o stim din cuvintele Mantuitorului: Vamesul s-a intors la casa lui, mai indreptat decat fariseul. Cuvantul "indreptat" are aici sensul de mantuit. Madria, a prabusit pe Lucifer din Cer, iar Adam din mandrie a pierdut Raiul. In Pateric se spune ca un sihastru batran ii indemna pe toti asa: "Obisnuieste-ti inima, putin cate putin, sa zica despre fiecare dintre frati: Acesta ma intrece in ravna pentru Dumnezeu, iar celalalt este mai osarduitor decat mine... Cand patriarhul Avraam a primit in cortul sau pe Prea Sfanta Treime, zicea despre sine: "Iata, cutez sa vorbesc Stapanului meu, eu, care sunt pulbere si cenusa!" (Facerea 18:27).
Cand Moise a fost trimis ca ambasador divin la Faraon in Egipt, isi arata slabiciunea zicand: "O, Doamne, eu nu sunt indemanatic la vorba, ci graiesc cu anevoie şi sunt gangav" (Iesirea 4:10). Contemplandu-l pe Dumnezeu, proorocul Isaia zicea: "Eu sunt om cu buze spurcate" (Isaia 6:5). Sfantul Apostol Pavel, neintrecut in ravna sa misionara, spune despre sine ca este "cel dintai dintre pacatosi" (1 Timotei 1:15). Numai avand o astfel de smerenie, vazandu-ne micimea noastra in fata maretiei lui Dumnezeu, suntem pe adevaratul drum al mantuirii.
Amin si Aliluia!
Preot Ioan 🔔.
Preot Ioan 🔔.