miercuri, 30 decembrie 2020

Hrab Alexandru: Mănăstirea „Sfântul Teodosie” (Betleem)


Mănăstirea „Sfântul Teodosie” (Betleem)[i]

Mănăstirea se află la aproximativ 8 km de Betleem și locul ei este legat de peștera în care au poposit cei trei magi de la Răsărit, când au venit să I se închine Domnului.

Numele locașului este legat de sfântul care întemeiază prima mănăstire cu viață de obște, Sfântul Teodosie. Acesta, conform informaților pe care le avem din Viețile Sfinților, s-a născut în părțile Capadociei (Turcia de astăzi în anul 424. Aproape de vârsta de 30 de ani pleacă la Locurile Sfinte și după ce primește binecuvântare de la duhovnicul său, în Antiohia, se reîntoarce în Țara Sfântă, unde prin rugăciune, Dumnezeu îi descoperă locul peșterii magilor: „Locul îi era cunoscut, însă mulțime de peșteri se găseau acolo. Punându-și nădejdea în Domnul, Sfântul Teodosie a postit și s-a rugat cu multă râvnă. Apoi a luat un tămâier, a pus cărbuni stinși, tămâie și a cercetat pe rând peșterile. Lângă peștera cea adevărată, cărbunii s-au aprins singuri, iar aroma jertfei celei bine-plăcute s-a înălțat îndată, mulțumind Bunului Dumnezeu pentru marea Sa îndurare”[1].

            Între anii 465-475, Sfântul Teodosie reușește să ridice aici o mănăstire, iar în jurul său se va aduna o mulțime de ucenici care vor respecta regulile monahale stabilite de el. Amplasarea mănăstirii pe un platou înalt făcea posibilă observarea unor locuri deosebite din Țara Sfântă: Muntele Măslinilor, Betleemul, Marea Moartă și pustia Carantaniei. Numărul viețuitorilor ajunse la 700 de monahi, iar daniile făcute de diferite persoane și pelerini au ajutat la consolidarea bisericii, a chiliilor și a ale celorlalte anexe de trebuință obștii și a pelerinilor la Locurile Sfintei, la care s-a adăugat o școală mănăstirească unde erau instruiți în învățătura teologică și duhovnicescă tinerii neofiți. Pe lângă școală s-au construit în mănăstire diferite ateliere în care se confecționau diferite obiecte necesare pentru obște, precum și pentru vânzarea acestora, iar sumele de bani obținute erau folosite la întreținerea locului.

            În învățăturile Sfântului Teodosie, desăvârșirea călugărului se arăta în îndeplinirea ascultărilor și săvârșirea faptelor bune în folosul aproapelui[2].

            Sfântul Teodosie a trecut la cele veșnice la 11 ianuarie 529, la vârsta de 105 ani. A fost înmormântat în Peștera Magilor de lângă mănăstire, unde se află și mormintele altor sfinți: Sfânta Sofia (mama Sfântului Sava cel Sfințit); Sfânta Teodota (mama Sfinților Cosma și Damian); Sfântul Ioan Moshu (cel care a alcătuit Limonariul sau Livada cu flori duhovnicești, o colecție de istorioare și învățături ale marilor viețuitori din Palestina); Sfânta Maria (mama Sfinților Arcadie și Ioan).

            Sfântul Sofronie, cel care îi urmează Sfântului Teodosie, va continua lucrarea lui. Acesta s-a mutat la Domnul la 21 martie 546. Urmașii lui Sofronie au fost Rufos, Stratigios și Modest. Ultimul dintre aceștia a fost martor al teribilului masacru săvârșit de perși în anul 614, când aproape toți viețuitorii au fost uciși.

În timpul secolelor XII-XIII, mănăstirea este refăcută, dar nu rezistă multă vreme, deoarece terenul din jurul ei va fi folosit de populația locală în scopul cultivării lui.

În anul 1881, datorită trecutului deosebit, locul va fi cumpărat de Fotios Alexandritis, directorul Seminarului „Sfânta Cruce”, iar în 1896 la 11 ianuarie, ziua de prăznuire a Sfântului Teodosie, patriarhul Ierusalimului sfințește noua fundație a bisericii. În 1950, se vor finaliza lucrările de la biserică, în timpul Cuviosului Leontie din Creta.

În interior se află așezate spre închinare, mici racle cu părticele din moaștele mai multor sfinți. Biserica este împodobită cu icoane ale Sfinților Cuvioși Sava și Teodosie. Pardoseala este realizată din granit și marmură, în mijlocul căreia se află vulturul bicefal, simbolul Patriarhiei Ecumenice. În pronaos, pe partea stângă după intrare, se află așezate în racle din lemn părticele din moaște ale părinților viețuitori în mănăstire, uciși in timpul masacrului provocat de persani.


[1] Pr. David Pristavu, Betleem Biserica Nașterii, Ierusalim, 2008, p. 52.

[2] Ibidem, p. 56.



[i] Diac. Dr. Andrei-Mihai Zaieț, Ghidul pelerinilor în Țara Sfântă, Peninsula Sinai și Iordania, ed. Basilica a Patriarhiei Române, București, 2016, pp. 137-140.















sursa:
Hrab Alexandru: Mănăstirea „Sfântul Teodosie” (Betleem):  

marți, 29 decembrie 2020

Firul de busuioc - cu preot Ioan

luni, 28 decembrie 2020

Darurile Magilor- cu preot ioan

                         
 


sâmbătă, 26 decembrie 2020

Ziurel de ziuă...cu Preot Draghicescu Petru

                    




vineri, 25 decembrie 2020

Nu pot să plâng pe cât aș vrea

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



de Preot Sorin Croitoru

Nu pot să plâng pe cât aș vrea,
Iisuse-al meu, știind
Că Te-ai născut în grajd smerit,
Tu, Dumnezeu fiind..

Mai multă milă ai găsit
La regnul animal:
Nu foc de lemn, ci aburi calzi
De vacă și de cal!

Nu scoarțe moi, ci paie reci
Cu iz de bălegar..
Veneai să-l mântuiești pe om,
Și el n-avea habar!

Nu pot să plâng pe cât aș vrea,
Iisuse-al meu smerit,
Căci pentru mântuirea mea
Pe Cruce ai murit..

Abia când, înviind, din cer
Pe Duhul L-ai trimis,
S-a înțeles că ai făcut
Ce Tatăl ne-a promis!

joi, 24 decembrie 2020

MAICA DOMNULUI: Biserica Nasterea Domnului din Betlehem





La locul unde s-au întâlnit Cerul cu pământul, Dumnezeu, îngerii şi omul.

Biserica Nasterea Domnului din Betlehem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi. Biserica Nasterea Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana. Ceea ce are importanţă profetică, tipologică, este faptul că Betleemul a fost locul în care s-a născut şi a copilărit David, ciobănaşul uns rege, care a fost urât de moarte şi persecutat mulţi ani înainte de a fi încoronat, soartă care avea să fie şi soarta lui Hristos. De aceea, Iisus S-a născut în Betleemul din Iudeea, aşa cum învaţă Evanghelia. Iar cei cărora îngerii le-au dat această veste au fost ciobanii Betleemului. Steaua a fost văzută şi înţeleasă doar de magi. Îngerii au fost văzuţi doar de păstori. Simeon şi Ana au recunoscut pruncul Iisus doar pentru că erau profeţi

În anul 384, pelerina Egeria a văzut, într-o vale aproape de Betleem „o biserică ce se numeşte «La Păstori», cu o grădină mare înconjurată de un zid drept şi, de asemenea, cu o foarte frumoasă peşteră adăpostind un altar”. Iar Fericitul Ieronim identifică acest câmp cu locul unde „Iacob şi-a întins cortul, dincolo de turnul Migdal-Eder” (Facere 35, 21) şi menţionează că acel turn se găseşte la o distanţă de o mie de paşi de Betleem, înspre est. Iniţial, un mic altar a fost ridicat într-o peşteră naturală pardosită cu mozaic. Pe la mijlocul secolului al V-lea, peştera a fost lărgită în mod considerabil, pentru a permite construirea unei biserici. În acelaşi timp, a fost înălţată o biserică în formă de U, deasupra peşterii. În scurt timp, nici noua biserică nu a mai făcut faţă valului masiv de pelerini şi, de aceea, la începutul secolului al VI-lea a fost ridicată o biserică impunătoare, cu coloane de marmură şi pardoseală de mozaic, decorată cu motive creștine. Surse istorice şi ecleziastice prezintă Satul Păstorilor drept punctul de pornire al ceremoniei organizate cu ocazia Naşterii Domnului către Betleem.În anul 614, perşii au distrus această biserică, dar a fost reconstruită mai apoi de către Patriarhul Modest. În 670, episcopul francez Arculfus, peregrinând prin Ţara Sfântă timp de nouă luni, menţionează că a vizitat şi el acea biserică, în care se găsesc şi mormintele a trei dintre păstori. El menţionează că locul se afla situat la 1,5 kilometri est de Betleem. După cucerirea arabă, biserica a fost folosită de monahii ce se nevoiau în pustiul Iudeii. În secolul al X-lea, doar peştera mai era accesibilă pelerinilor. În anul 1972, în urma unor săpături arheologie făcute la iniţiativa Patriarhiei Ierusalimului, s-au descoperit urmele a trei biserici, din secolele V, VI şi VII. Pentru păstrarea acestor valoroase mărturii istorice, o nouă biserică a fost ridicată în apropierea peşterii. Biserica are trei altare închinate Maicii Domnului (centru), Sfântului Mare Mucenic Pantelimon (dreapta) şi, respectiv, Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril (stânga).



MAICA DOMNULUI: Biserica Nasterea Domnului din Betlehem: La locul unde s-au întâlnit Cerul cu pământul, Dumnezeu, îngerii şi omul. Biserica Nasterea Domnului din Betlehem este unul ...

Crestinilor , noi astăzi

              

                                                               RABDĂ ISPITELE ...

   Bucuria mea, Sfintitul Parinte, Ioan de la Manastirea Sihastria Raraului a spus asa: "Cel ce nu sufera in viata aceasta nu va avea parte de mantuire”. Sfintii Parinti, spun ca daca s-ar ridica ispitele, nimeni nu s-ar mai mantui. Despre ispite, l-a intrebat un credincios pe Sfantul Parinte, Arsenie Papacioc: “Sfintite Parinte, cum sa facem ca sa scapam de diavolul?” 

Si Sfantul Parinte a raspuns: “Dar ce ne facem fara diavol?”. Pentru ca el, ispitindu-ne, ne arata cine suntem. Lupta noastra se da cu acest dusman si nu avem alt ideal, decat sa ne daruiasca Dumnezeu fericirea sa murim sfartecati si chinuiti, pentru scanteia de adevar pe care stim ca o avem in noi. Aceasta este tema, acesta este titlul, aceasta este foaia cea mai importantă din volum: lupta cu diavolul. Pentru ca avem putere, avem o scanteie de adevar in noi si trebuie cu orice pret sa o folosim".

 Minunat este cuvantul Sfantului Parinte, Nectarie, de la Manastirea Optina: “Tineti cu tarie Ortodoxia! Vrajmasul diavol, incearca sa aduca intristare oricarui suflet care vrea sa se mantuiasca, dar, tu rabda ispitele, pastreaza Duhul smereniei, fiindca, fara el vei fi socotit cu cei ce se trudesc in zadar. Pentru a dobandi rabdare in ispite, trebuie sa credem cu tarie ca toate se fac in viata noastra, doar spre mantuire si numai cu ingaduinta lui Dumnezeu. Amin si Aliluia!
                                                                                                                           Preot Ioan 🛎.



marți, 22 decembrie 2020

Nazaret - Biserica Ortodoxă - Sf Arhanghel Gavril (Pelerinaj Israel 2017)

                      

                    
 

Rugăciunea Mare a Crăciunului

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!"


                              Este de mare ajutor pentru iertarea păcatelor sufletesti!

Rugăciunea Mare a Crăciunului – Este rugăciunea care se face cel putin in ultima parte a  postului si este de foarte mare ajutor oricărui credincios. Se rosteste în orice moment al zilei si are puterea de a curăta sufletul de păcate, de a limpezi mintea si de vindecare trupească.
Rugăciunea Mare a Crăciunului – Rugăciune către Mântuitorul nostru Iisus Hristos
”Stăpâne, Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, când Te-ai născut din Fecioara Maria în Betleemul Iudeii, cu spaimă făpturile s-au minunat şi lumea s-a bucurat de Naşterea Ta, Cel ce ai făcut pe om după chipul şi asemănarea Ta şi i-ai dat botezul spre pocăinţă;
Care ne-ai adus pe noi la preacuratele zilele acestea pentru înfrânarea patimilor, spre nădejdea Învierii, şi ne îndreptezi pe noi spre adevărul dumnezeirii Tale şi ai luminat mintea noastră spre a Te cunoaşte pe Tine, Fiul lui Dumnezeu, Care ridici păcatele a toată lumea.
Tu şi acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi precum ai primit pe Petru, care se afundase în mare, iar mai pe urmă, lepădându-se de Tine, dar plângând cu amar, iarăşi l-ai primit. Că am auzit glas grăind şi magii închinându-se cu daruri şi îngerii cântând, iar Irod tulburând-se, că Dumnezeu în trup S-a arătat spre mântuirea noastră.
Pe Tine acum, Stăpâne, Iubitorule de oameni, toată făptura Te laudă, grăind: Hristos Se naşte, măriţi-L! Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L! Hristos pe pământ, înălţaţi-vă! Puterile îngerilor se bucură, cetele mucenicilor se veselesc văzând mărita şi cinstita serbare, şi toţi după vrednicie o laudă cu inima şi cu buzele.

Şi acum, Bunule, Iubitorule de oameni, primeşte pe robii Tăi, precum şi plecarea genunchilor şi umilinţa noastră, ca plinind poruncile Tale, curaţi şi neprihăniţi, ajungând acum la cinstită Naşterea Ta, să ne împărtăşim cu Preacuratul Trup şi Cinstitul Sânge al Tău, Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia se cuvine mărirea, cinstea şi închinăciunea, împreună şi Tatălui şi Duhului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin.”
                                                                                                                           Elisei Ieromonah

luni, 21 decembrie 2020

Amintiri din 21 Decembrie 2014

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".
















Iisuse, Cela ce din peșteră Te-ai născut, dă-ne nouă har sã ne naștem spre viața cea de veci
Iisuse, Cela ce prunc Te-ai făcut, dă-ne nouă nevinovăția pruncilor
Iisuse, Cela ce cu lapte Te-ai hrănit, hrănește-ne și pe noi cu bunătățile Tale duhovnicești
Iisuse, Cela ce cu scutece te-ai înfășat,dezleagă-ne și pe noi de blestemul păcatului
Iisuse, Cela ce în brațe Te-ai purtat, scoate-ne și pe noi din ghearele diavolului
Iisuse, Cela ce de stea ai fost arătat, fă să strălucească și peste noi lumina dumnezeirii Tale
Iisuse, Soarele Dreptății scoate-ne din întunericul păcatului
Iisuse, Păstorul cel bun, caută-mă pe mine oaia rătăcită
Iisuse, Cel ce ai venit să mântuiești lumea, mântuiește-mă pe mine, dintre toți cel mai păcătos
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, Cela ce cu trupul în peșteră Te-ai născut, mântuiește-mă!



duminică, 20 decembrie 2020

DUMINICA DINAINTEA NAȘTERII DOMNULUI (A SFINȚILOR PĂRINȚI DUPĂ TRUP AI DOMNULUI)》

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



CUVÂNTUL DOMNULUI 20 DECEMBRIE 2020
Evrei 11, 9-10; 32-40

Fraților, Avraam, prin credință, a locuit vremelnic în pământul făgăduinței, ca într-un pământ străin, locuind în corturi cu Isaac și cu Iacov, cei dimpreună moștenitori ai aceleiași făgăduințe; căci aștepta cetatea cu temelii puternice, al cărei meșter și lucrător este Dumnezeu. Și ce voi mai zice? Căci timpul nu-mi va ajunge, ca să vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftae, de David, de Samuel și de proroci, care, prin credință, au biruit împărății, au făcut dreptate, au dobândit făgăduințele, au astupat gurile leilor, au stins puterea focului, au scăpat de ascuțișul sabiei, s-au împuternicit, din slabi ce erau sau făcut tari în război, au întors taberele vrăjmașilor pe fugă. Unele femei și-au luat pe morții lor înviați. Iar alții au fost chinuiți, neprimind izbăvirea, ca să dobândească mai bună înviere; alții au suferit batjocură și bici, ba chiar lanțuri și închisoare. Au fost uciși cu pietre, au fost puși la cazne, au fost tăiați cu fierăstrăul, au murit uciși cu sabia, au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți. Ei, de care lumea nu era vrednică, au rătăcit în pustii, și în munți, și în peșteri și în crăpăturile pământului. Și toți aceștia, mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun, ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea.

Matei 1, 1-25

Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac; Isaac a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iuda și pe frații lui; Iuda a născut pe Fares și pe Zara, din Tamar; Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram; Aram a născut pe Aminadav; Aminadav a născut pe Naason; Naason a născut pe Salmon; Salmon a născut pe Booz, din Rahav; Booz a născut pe Iobed, din Rut; Iobed a născut pe lesei; lesei a născut pe regele David; David a născut pe Solomon, din femeia lui Urie; Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia; Abia a născut pe Asa; Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram; Ioram a născut pe Ozia; Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz; Ahaz a născut pe Iezechia; Iezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amos; Amos a născut pe losia; losia a născut pe lehonia și pe frații lui, la strămutarea în Babilon; După strămutarea în Babilon, lehonia a născut pe Salatiel; Salatiel a născut pe Zorobabel; Zorobabel a Abiud; Abiud născut a născut pe pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor; Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Ahim; Ahim a născut pe Eliud; Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacov; Iacov a născut pe Iosif, logodnicul Măriei, din care S-a născut Iisus, Care Se cheamă Hristos. Așadar, toate neamurile de la Avraam până la David sunt paisprezece; și de la David până la strămutarea în Babilon sunt paisprezece; și de la strămutarea în Babilon până la Hristos sunt paisprezece neamuri. Iar nașterea lui Iisus Hristos așa a fost: Maria, Mama Sa, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind și nevrând s-o vădească, a voit s-o lase, în ascuns. Și, cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, căci Cel zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Ea va naște Fiu și vei chema numele Lui Iisus, căci El va mântui pe poporul Său de păcatele lor. Acestea toate s-au făcut ca să se împlinească ceea ce s-a spus de Domnul prin prorocul, care zice: «lată, Fecioara va avea în pântece și va naște Fiu și vor chema numele Lui Emanuel, care se tâlcuiește: Cu noi este Dumnezeu». Și, deșteptându-se din somn, Iosif a făcut așa precum i-a poruncit îngerul Domnului și a luat la el pe logodnica sa. Și, fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut pe Fiul său Cel Unul-Născut, Căruia I-a pus numele Iisus.
(Sursa Merinde Pentru Suflet)

joi, 17 decembrie 2020

DOAMNE, ATAT DE MULT TU M-AI IUBIT!

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".



http://babylenutapentrusuflet.blogspot.ro/

Cum poti sa-mi faci atata bine? 
Cum poti sa ma iubesti atat? 
Ce lucru vezi, de pret, in mine, 
Un vas neinsemnat, din lut? 

De ce iti pasa de-a mea viata? 
Si ma binecuvantezi mereu? 
Ce fapte bune am, in a Ta Fata? 
De ce-ti sunt important si eu?

 De ce cand sufletul imi plange, 
Suspina si-al Tau Duh divin? 
De ce cu cat gresesc mai tare,
 Facandu-Te sa Te-ntristezi, 

Dragostea Ta e tot mai mare, 
Si mai duios ma-mbratisezi? 
De ce Te preocupa-ntruna, 
Sa-mi faci viata colt de Rai? 

De ce esti gata-ntotdeauna, 
Mai mult decat iti cer, sa-mi dai? 
Cuvinte n-am, doar lacrimi calde, 
Ce-mi curg pe-obraz necontenit, 

Picioarele dorind sa-ti scalde, 
Atat de mult Tu m-ai iubit!

Paula D.

      Bucuria mea, minunate versuri a scris Paula D., si spre adeverire, citeste 

Psalmul 8: “Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul! Ca s-a inaltat slava Ta, mai presus de ceruri. Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrajmasii Tai, ca sa amutesti pe vrajmas si pe razbunator. Cand privesc cerurile, lucrul mainilor Tale, luna si stelele pe care Tu le-ai intemeiat, imi zic: Ce este omul ca-ti amintesti de el? Sau fiul omului, ca-l cercetezi pe el? Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri, cu marire si cu cinste l-ai incununat pe el. Pusu-l-ai pe dansul peste lucrul mainilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui. Oile si boii, toate; inca si dobitoacele campului; Pasarile cerului si pestii marii, cele ce strabat cararile marilor. 

Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul!” SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE! 

                                                                                                                Amin si Aliluia!
                                                                                                                 Preot Ioan 🛎

miercuri, 16 decembrie 2020

DUMNEZEU, APROAPELE si VRAJMASII

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. 


                           Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

Bucuria mea, porunca iubirii este clara: Sa iubim pe Dumnezeu si pe aproapele ca pe noi insine. Cand spunem insa aproapele, aici sunt cuprinsi si vrajmasii nostri.
Sfantul Macarie Egipteanul zice: "Orice ar iubi cineva din lumea aceasta, ii ingreuiaza mintea, i-o stapaneste si nu-i ingaduie sa se ridice. O orbire totala apasa asupra oricarui suflet care nu este nascut de sus, care nu s-a ridicat cu mintea intr-o alta lume, asa precum este scris: “Salasul nostru este in Ceruri!”.

Aceasta este deosebirea intre crestinii ortodocsi si lumea pacatoasa. Crestinii ortodocsi, au mintea si gandurile la Dumnezeu, in timp ce lumea le are la poftele si interesele sale materiale. Dupa lupte grele, dupa multe suferinte, ispite si incercari, cernuti in sita diavolului cu inversunare, crestinii adevarati ajung la adevar, la pace, la cumintenie, la statornicie, la liniste. Se cuvine, dar, ca noi sa ne departam de deprinderile cele rele pe cat ne este cu putinta; sa uram lucrurile cele desarte si inselaciunile lumii, sa ne intoarcem de la cugetele cele viclene si sa ne alipim totdeauna si pe cat ne este cu putinta de Domnul.

Iar El este gata sa ne dea ajutorul Lui. Este milostiv si datator de viata, vindeca dureri care nu se vindeca si da mantuire celor ce-L cheama si se intorc la El." Iar Sfantul Parinte, Siluan Athonitul ne spune asa: "Cine iubeste pe Domnul, acela isi aduce aminte intotdeauna de El, iar aducerea aminte de Dumnezeu naste rugaciunea."

Amin si Aliluia!
Preot Ioan 🛎.

luni, 14 decembrie 2020

Invătătura mincinoasă...

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Păzeşte-ţi mintea şi inima de învăţătura mincinoasă. Nu vorbi despre creştinism cu oameni molipsiţi de învăţături mincinoase; nu citi cărţi despre creştinism scrise de dascăli mincinoşi. Adevărul se află în tovărăşia Duhului Sfînt: El este Duhul Adevărului. Minciuna o însoţeşte şi o ajută duhul diavolului, care este minciună şi părintele minciunii.

Cel ce citeşte cărţile dascălilor mincinoşi intră negreşit în părtăşie cu duhul viclean şi întunecat al minciunii.

Lucrul acesta să nu ţi se pară ciudat şi de necrezut: aşa spun răspicat luminătorii Bisericii, Sfinţii Părinţi. Dacă în mintea şi sufletul tău nu este scris nimic. Adevărul şi Duhul să scrie în ele poruncile lui Dumnezeu şi învăţătura Lui duhovnicească.

De ţi-ai îngăduit a-ţi mîzgăli de tot tablele sufetului cu felurite cugete şi întipăriri neduhovniceşti, fără a lua aminte cu înţelepciune şi fereală: „Cine e scriitorul, ce scrie el?”, curăţă cele scrise de scriitori străini, curăţă prin pocăinţă şi lepădarea a tot ce este împotrivitor de Dumnezeu. Să scrie pe tablele tale doar degetul lui Dumnezeu.

Nu-ţi este îngăduit să citeşti alte cărţi despre religie decît cele scrise de către Sfinţii Părinţi ai Bisericii Soborniceşti .

Înţelepciunea pămîntească este vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu: ea legii lui Dumnezeu nu se supune şi nici nu poate (Romani 8, 7).
Dintru început aceasta este firea ei; aşa va şi rămîne pînă ce va lua sfîrşit, cînd pămîntul şi lucrurile de pe dînsul, iar dimpreună cu ele şi înţelepciunea pămîntească, vor arde (2 Petru 3, 10).

Sfînta Biserică îngăduie citirea cărţilor eretice numai acelor mădulare ale sale care au mintea şi simţirile inimii vindecate şi luminate de Sfîntul Duh, care pot deosebi întotdeauna între adevăratul bine şi răul ce se preface a fi bine şi se ascunde sub chipul adevărului.

Marii bineplăcuţi ai lui Dumnezeu, care au cunoscut neputinţa cea de obşte a tuturor oamenilor, s-au înfricoşat de otrava eresului şi a minciunii.
Ca atare, ei au fugit cu toată rîvna de împreună vorbirile cu oamenii molipsiţi de învăţăturile cele mincinoase şi de citirea cărţilor eretice.

Va fi o vreme, a proorocit Sfîntul Apostol, cînd învăţătura cea sănătoasă nu o vor primi, ci după poftele lor îşi vor alege loruşi învăţători să le răsfeţe auzul, şi de la adevăr îşi vor întoarce auzul, iar către basme se vor pleca (2 Timotei 4, 3-4).

Nu te lăsa înşelat de titlurile răsunătoare ale cărţilor care făgăduiesc să-i înveţe desăvîrşirea creştină pe cei ce încă au nevoie de hrana pruncilor; nu te lăsa înşelat nici de podoaba cea din afară a cărţii, de vioiciunea, puterea, frumuseţea stilului, nici de faptul că autorul ar fi, pasămite, sfînt, care şi-a dovedit sfinţenia prin numeroase minuni ..

Învăţătura mincinoasă este deja, în sine, înşelare. Ea amăgeşte, înainte de cititor, pe scriitor (2 Timotei 3, 13).

Semnul după care recunoaştem că o carte e cu adevărat folositoare de suflet este că a fost scrisă de un sfînt scriitor, mădular al Bisericii de Răsărit, încuviinţat şi recunoscut de Sfînta Biserică. Amin.

Bibliografie: Sfîntul Ignatie Briancianinov, Experienţe Ascetice, volumul I, Editura Sophia Bucureşti, 2000.

CLEVETEALA PATIMA GREA

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

       Bucuria mea, de foarte multe ori, la servici, colegelor, uneori si colegilor, le face mare placere sa barfeasca, sa cleveteasca, sa judece. Cleveteala este “puiul” urii. Cei care vorbesc, CLEVETESC CU LIMBA (au diavolul clevetelii pe limba), iar cei care asculta, CLEVETESC CU URECHEA (au diavolul clevetelii in ureche). Tu insa, incearca sa-ti cauti un motiv, o scuza ca sa pleci de acolo si sa spui asemenea Proorocului David: “Pune Doamne, straja gurii mele si usa de ingradire, imprejurul buzelor mele” (Psalm 140:3), fiindca, Iadul este pardosit cu limbi de barfitori. Dumnezeu Duhul Sfant ne spune: “Pe cel ce clevetea in ascuns pe vecinul sau, pe acela l-am izgonit” (Psalm 100:6). De cate ori vorbesti mult cu cineva, acolo se strecoara foarte subtil, Cleveteala, Judecata si chiar si Ura. Si iata o istorioara minunata, de neuitat: Un baiat statea pe cuptorul sobei. Au venit vecinele mamei sale si au inceput sa stea de vorba. Baiatul s-a uitat la ele, le-a ascultat, iar pe urma a izbucnit, pe neasteptate, in ras. Femeile l-au intrebat: „De ce ai ras cu atata pofta?” El le-a răspuns: „Pai, cand stateati voi de vorba, statea dracul pe prag si tot scria, scria, scria ce ziceati voi, si, pe urma i s-a terminat hartia si a inceput sa scrie pe coada lui. Pe urma, atunci cand ati terminat de vorbit, careva a zis: «Iarta-ma!, iarta-ma…» – si indata i s-a parlit coada, si dracul a pierit. Si atunci am ras de bucurie”. Asadar, te rog fugi de Cleveteala, de Judecata si Ura, fiindca, Duhul Sfant paraseste sufletul tau. Te tulburi, fiindca diavolii te iau in primire si te apuca nervii, nu suporti pe nimeni, nu-ti convine nimic... Spune Sfantul Simeon Noul Teolog: “Tacerea buzelor, inchiderea ochilor si asurzirea urechilor sunt pentru incepatorii in viata duhovniceasca cea mai rapida cale de a ajunge la virtute”.


Amin si Aliluia!


Preot Ioan 🛎.

duminică, 13 decembrie 2020

Grăbește-te...creștine..

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".




Ți-e teamă de Hristos...creștine.. ?
Astăzi eu te-ntreb pe tine...
Ce faci ...când tu ar trebui...
În Casa Domnului să fi...

Tot mai puțini vă apropiati...
La cina care a-ți fost chemați..
Casa Domnului e goală..
EL așteaptă și se roagă...

Ca oile turmei Sale..
Să găsească... a vietii..cale...
Să se-ntoarca iar...Acasă...
Unde EL cu drag.... i-asteapta. ..

Ti-e teamă de Hristos...creștine.. ?
Sau spune-mi ce s-a întâmplat...
Sau poate ...cred că ai uitat...
Că Ziua Domnului e azi...

EL ...te așteaptă ca să vii...
Privește-l și-ți vei aminti...
A fost bătut...lovit ..scuipat..
EL...al lumii...împărat.

A fost și este răstignit..
De-atatia oameni de nimic..
A fost scuipat...batjocorit...
Si totuși..nu a spus...nimic..

Azi ...EL așteptă ca să vi...
La cină EL... te cheamă...
Grăbește-te căci în curând..
Vei trece frate...a vieții.. vamă..

Maria Pintecan...

sâmbătă, 12 decembrie 2020

O MARE MINUNE SAVARSITA DE SFANTUL SPIRIDON

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


       Bucuria mea, inchipuieste-ti un ierarh cu mitra de papura, care pastea caprele. Fiind hramul unei Biserici, el a intrat in Biserica, nu a vazut nici preot acolo, nici cantaret, nici oameni la slujba, ba dimpotriva, oamenii munceau pe ogoare, Biserica era goala, nematurata, candelele neaprinse si l-a intreabat pe paraclisier: - Ce faci aici? - Este hramul Bisericii, dar daca satul este sarac, preotul nu are din ce trai, undelemn in candele nu avem, este foamete, nu avem nici prescuri, nici cu ce sa facem slujba? Si apoi, lumea nu mai tine cont de slujba, lumea se lupta cu foametea si cu saracia. - Nu se poate asa! Dumnezeu a inmultit cele cinci paini si doi pesti in pustie si a hranit 5000 de barbati, femei si copii. Pune un vas sub icoana Maicii Domnului. 

Si s-a rugat Sfantul asa: "Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, mladita de maslin a lui Dumnezeu, care ai adus pacea si mantuirea lumii, da Harul tau peste Biserica acesta.." Si s-a umplut candela de undelemn, a curs mult si s-au umplu toate vasele. Si a binecuvantat Sfantul: "Sa aveti ulei pentru slujba!" A binecuvantat si o paine veche gasita prin Sfantul  Altar si s-a umplut Altarul cu prescuri. Si-a pus epitrahirul la gat si a iesit in fata amvonului si sa vedeti minune. Cand a dat binecuvantarea pentru Slujba Vecerniei, singur in Biserica, a spus asa: "Binecuvantat este Dumnezeul nostru, totdeauna acum şi pururea si in vecii vecilor. Amin!" 

Si cine a raspuns de la strana? 

Ingerii... Atat de frumos cantau ingerii in Biserica, fiindca, oamenii care erau pe ogoare s-au oprit din tot ce faceau. Rasuna tot vazduhul de Ingeri, in tot satul se auzea slujba de la Biserica. Au lasat toti sapele, animalele pe ogor si au fugit toti si au umplut Biserica.. Iar Sfantul vazand asa, a spus: 

"OAMENII IUBESC PE DUMNEZEU, DAR TREBUIE SA AIBA CINE SA LE VORBESCA DE EL.."

   🙏 Sfinte Parinte, Spiridon al Trimitundei, ca unul care ai indrazneala inaintea lui Dumnezeu, roaga-te si pentru noi pacatosii, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii mele. 

                                                                                                                      Amin si Aliluia!
                                                                                                                        Preot Ioan 🛎.

HRANA PENTRU SUFLET: Despre Vâsc

                 CUVÂNT CĂTRE CREŞTINII ORTODOCŞI
                                          DESPRE
                   VÂSC
                  Ia vâscu’ cu norocu’! Ia vâscu’ cu norocu’!...

                                                                           Preot Ioan
                                 Iubiţi credincioşi,

   Unii oameni, pentru a fi ocoliţi de necazuri, în loc să-şi pună toată
nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu s-au înconjurat de tot felul de
superstiţii. Dintre superstiţiile care s-au păstrat până în zilele noastre,
una este „vâscu’ cu norocu’!“. În febra cumpărăturilor“ ce se fac cu
ocazia sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni îşi cumpără din banii şi aşa
puţini, câteva crenguţe de vâsc. Unii nici nu ştiu prea bine scopul
pentru care îl cumpără, alţii spun că le-ar aduce sănătatea în casele
dumnealor. Dacă aceste firave şi neputincioase ramuri de vâsc ne-ar
aduce sănătatea ce ne-o dorim, doar ţinându-l undeva în casă, oare ce
rost ar mai avea medicii, medicamentele şi spitalele? Dacă vâscul ar
avea aceste puteri de vindecare, cu siguranţă că Dumnezeu nu ne-ar fi
lăsat Taina Sfântului Maslu: „Este cineva bolnav între voi? Să
cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu
untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui
pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor
ierta lui“ (Iacov 5:14-15). Vâscului i s-au atribuit chiar diverse puteri
magice, de a aduce bunăstare, noroc, pace, fericire... Dacă vâscul ar fi
fost atât de important pentru noi, ne-ar fi spus Dumnezeu, dar El ne-a
învăţat prin Sfântul Evanghelist Ioan„Fără Mine (Hristos) nimic
nu puteţi face“ (Ioan 15:5)Câtă mângâiere simte omul credincios în
aceste cuvinte. Avându-L pe Dumnezeu cu noi, nu vom fi lipsiţi de
nici un bine: toate câte le vom începe le vom duce la bun sfârşit, toate
câte ni se întâmplă, chiar şi cele mai rele lucruri, nu ne pot clătina.
Alături de versetul biblic de mai sus pe care citindu-l ni se întipăreşte
adânc în suflet şi nu-l mai putem uita, găsim în Vechiul Testament la
proorocul Ieremia o frumoasă mărturisire a nădejdii în Domnul
Dumnezeu: „Binecuvântat este omul care nădăjduieşte în Domnul şi
nădejdea căruia este Dumnezeu. El este ca un pom, sădit lângă ape,
care îşi întinde rădăcinile pe lângă râu şi care nu ştie când vine
arşiţa: frunzele lui sunt verzi, la vreme de secetă nu se teme şi nu
conteneşte a rodi“ (Ieremia 17:7-8). Neştiutorii spun că vâscul este
simbolul păcii şi bucuriei (Pacea şi bucuria nu pot avea decât un
singur „izvor“: Iisus Hristos, căci El este Împăratul păcii şi
mângâierea sufletelor noastre).
Vâscul este o plantă semiparazită ce creşte pe ramurile unor
copaci, are frunzele pieloase, totdeauna verzi, cu
tulpina ramificată, cu fructe în forma unor bobiţe
albe sau gălbui şi este folosit ca plantă
medicinală. Fructele moi, alb-sidefii, ca şi
vigoarea tufei suspendate pe crengile diverşilor
arbori, i-au intrigat multă vreme pe oameni,
neînţelegându-le provenienţa. Misterul modului
de răspândire a vâscului s-a lămurit de mult.
Păsările (mierlele şi ciorile mai ales) mănâncă
fructele lui şi îşşterg ciocul încleiat de
ramurile altor copaci. Lipite astfel pe coajă,
seminţele îşi trimit rădăcini adânci până la
măduva copacului, din care se hrănesc.
Noroc este un idol şi iată ce ne spune despre el Părintele
Cleopa« Voi ştiţi cine a fost noroc ? Cel mai mare demon, care a
secerat milioane de suflete. Nu ştiţi că până la venirea lui Iisus
Hristos, China se închina la idoli, India, Japonia, Insula Java şi atâtea
state se închinau încă la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui
Zoroastru şi la toţi dracii ? Ştiţi voi că până la venirea Domnului,
oamenii sălbatici şi nebuni pentru fiecare păcat aveau un zeu ?
MARTE, zeul războiului. Când aduceau statuia lui, îndată
trebuia să facă război să omoare cât mai mulţi oameni, că aşa-i plăcea.
VENERA, zeiţa discordiei. Când îi aduceau statuia, trebuia ca
toţi să se sfădească şi să se bată, că aşa-i plăcea zeiţei discordiei.
NEMFISzeiţa frumuseţii. De-acolo ne-au rămas cerceii şi
podoabele femeieşti. Când o aduceau, îi puneau cercei de aur, îi
puneau în nas verigi de aur, îi puneau mărgele de aur, şi toţi trebuiau
să fie pudraţi, cu zorzoane, cu inele, cu cercei şi să joace în faţa ei. Că
aşa-i plăcea zeiţei Nemfis.
AFRODITAzeiţa desfrâului. Îi duceau statuia într-o pădure
deasă şi acolo bărbaţii cu femeile făceau cele mai mari orgii înaintea
ei, spunând că acestea-i plac zeiţei, desfrâul şi orgiile.
NEPTUN, zeul apelor.
URANUSzeul pământului.
MOLOH era zeul fericirii la romani, la sumerieni şi la
cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau noroc, cum îi zicem astăzi?
Îi purtau statuia într-o căruţă cu două roţi, făcută din aramă sau din
argint. În spatele zeului Noroc era un cuptor de aramă şi în faţa lui o
tigaie de aramăşi-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se înroşea şi
tigaia şi el. Popii lui purtau în mâini nişte securi mari, ascuţite.
Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor.
Veneau în satul tău, de unde eşti tu. Trăgeau căruţa lui Noroc cu tigaia
roşie, înfierbântată şi strigau, bătând din palme: „Cine vrea să aibă
noroc, să aducă jertfă lui Noroc! Cine vrea să aibă noroc, să aducă
jertfă lui Noroc!...“ Auzeai unele femei, zicând una către alta:
„Cumătră îţi dai copilul? Îl dau, ca să am noroc!“ Lua mama
copilul de la tatăl lui, îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia
bucăţşi îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii
punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urma lui numai a friptură de
copii proaspeţi. Aşa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au
dus mamele lor în fundul iadului! Acolo stau în vecii vecilor că au dat
jertfă lui Noroc. Voi nu vedeţi ce zice în Biblie proorocul Isaia?:
„Vai de cei ce fac masă dracilor şi aduc jertfa lui Noroc“ (Isaia
65:11-12)Şi voi, creştinilor, scrieţi noroc pe pomelnic. Vai de mine !
Mare nebunie, mare rătăcire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul
Noroc? Numai ce auzi pe beţivi la crâşmă zicând„Hai noroc,
cumetre!“ Uneori vezi creştini pe drum că se salută„Hai noroc,
vecine!“ Dacă l-ai întreba cine-i Noroc, nu ştie, dar ştie să-l
pomenească. Mai chemi pe dracul Noroc, după atâtea mii de ani? Te
închini la satana? Vă rog să nu-l mai puneţi pe pomelnicele voastre şi
nici să nu-l mai pomeniţi pe idolul Noroc! »
Dreptmăritori creştini, să nu ne dorim noroc, să nu ne luăm
ocrotitor vâscul, ci să avem pe frunţile noastre cununa cea
împletită în trei: Credinţă, Nădejde şi Dragoste şi atunci vom
deveni oameni noi, ca şi arborele proorocului Ieremia care nu-şi
pierdea frunza nici pe vreme de arşiţă , nici pe vreme bună.

                       Vâscul este o plantă medicinală?

           Da, vâscul este o plantă medicinală (dar, atenţie, vâscul nu
vindecă pe nimeni doar ţinându-l în casă, ci prin anumite
tratamente). Verificate prin practică, fie ea tradiţională sau alopată
(potrivit posibilităţilor de prelucrare specifice fiecăreia) şi confirmate
de cercetări ştiinţifice recente, proprietăţile antispasmodice şi
hipotensoare ale vâscului sunt într-adevăr valabile. Lor li s-au adăugat
altele - cardiotonice, vasodilatatoare, bradicardizante (de scădere a
pulsului) şi chiar unele antitumorale. Având în vedere că planta gazdă
are o influenţă mare asupra compoziţiei chimice, nu trebuie recoltate
tufele de vâsc crescute pe arţar, tei, salcie şi mai ales pe plop, pentru
că sunt toxice. Vâscul de stejar este toxic şi are fructele galbene.

               Superstiţii pentru noaptea de revelion

        Se credea cândva, că un om poate să-şi influenţeze norocul din
anul următor, în funcţie de ce mănâncă în prima zi a anului. La fel,
primul vizitator din noul an aduce fie ghinion, fie noroc, în tot restul
anului. Unii susţin că în noul an, dacă o femeie le va păşi prima dată
pragul casei au ghinion tot restul anului, iar dacă un bărbat va păşi
primul peste pragul casei lor vor avea norocŞi mâncărurile de Anul
Nou pot aduce norocÎn multe culturi se crede că orice aliment în
formă de inel aduce noroc, pentru că simbolizează un cerc complet“.
Unii oameni mănâncă clătite cu smântână pentru a avea noroc şi
sănătate.
         În Danemarca, se crede că mâncatul gogoşilor în prima zi a
noului an le va purta noroc.
         În sudul Statelor Unite se crede că mâncatul boabelor de
fasole sau al verzei, al boabelor de muştar sau de spanac în ajunul
Anului Nou aduce noroc.
         Germanii şpolonezii, pentru a avea noroc în noul an,
mănâncă hering în saramură.
         Budiştii din India pentru a avea noroc mănâncă tăieţei.
         În Spania, când ceasul anunţă trecerea dintre ani, oamenii
mănâncă boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului.
Fiecare simbolizează noroc pentru lunile anului următor.
         În Elveţia, norocul vine de la o picătură de ... smântână, pe
care fiecare fermier care se respectă o varsă la miezul nopţii
dintre ani, pe podea.
         În Franţa, oamenii care îşi doresc noroc mănâncă multe
clătite.
         În Belgia, în schimb, fermierii merg în grajduri şi urează
animalelor „Un an nou fericit“.
         În Armenia pentru a avea noroc femeile pregătesc o pâine
specială.
         În nordul Portugaliei se spune că obişnuitele colinde ale
copiilor sunt aducătoare de noroc.
        În România, în anumite zone ale ţării, românii care vor să afle
dacă vor avea noroc se duc la uşa grajdului şi ascultă dacă vorbesc
animalele între ele. Dacă vorbesc înseamnă că vor avea ghinion, iar
dacă nu vorbesc între ele vor avea noroc şi bogăţie.
Cine strănută în noaptea Anului Nou va avea noroc tot anul.
În alte zone se crede, dimpotrivă, că în timp ce omul strănută, îi iese
sau îi intră prin nări un duh rău sau o părticică din suflet.
Dacă cineva vrea să aibă noroc în anul care vine trebuie mai
întâi de toate să aducă vâsc în casă şi să nu agaţe calendarul
înainte ca noul an să înceapă.
Frecvenţa cuvântului noroc este de-ajuns pentru a demonstra că
toate obiceiurile de mai sus nu au nici un temei, ci doar amăgesc,
lucru care nu s-ar întâmpla dacă ar şti şi ar trăi rugăciunea Sfântului
Ionichie (secolul XI):
„Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul,
acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, slavă Ţie!“

                                  Iubiţi credincioşi,

         Vâscul este o plantă medicinală, însă ea nu poate să aducă noroc
sau sănătate celor din casa în care se află, doar prin simpla lui
prezenţă, ci aduce sănătate, numai sub formă de preparate după
anumite reţete.
Omul se deosebeşte de toate celelalte fiinţe din regnul animal prin
două laturi ale activităţii sale psihiceCULTURA şRELIGIA.
Acestea două, de cele mai multe ori sunt în interacţiune,
condiţionându-se şi completându-se una pe alta. Dar în funcţie de
condiţiile de formare şi de dezvoltare a fiecărui individ, cultura şi
religia pot fi diminuate (până la incultură şi ateism), pot fi exagerate
(până la fanatism) sau ignorate când unii semeni de-ai noştri nu au ca
dreptare ale vieţii cele 9 porunci bisericeşti, cele 10 fericiri şcele 10
porunci dumnezeieşti care sunt sfinte, simple şi clare. Aceştia din
urmă, din neştiinţă, fără nici un fundament biblic sau revelaţional,
născocesc practici care constituie falsa tradiţie sau altfel spus poveşti
de adormit copiii. Oamenii sunt amăgiţi să practice aceste obiceiuri
fiindcă au auzit şi ei de la alţii că aşa e bineŞi iată cum în mintea
unor creştini reci sau căldicei, învăţăturile de credinţă creştin ortodoxă
sunt în pericol de a fi înăbuşite“ de practici păgâne sau inventate.
Una din aceste practici, aşa cum am arătat mai sus este cea a Vâscului
cu noroc.
Superstiţioşii mai spun că noul an trebuie să-i surprindă cu bani în
buzunar, cu o crenguţă de vâsc şi cu lumină, iar la miezul nopţii
îndrăgostiţii să se sărute sub crenguţa de vâsc atârnată la uşă pentru ca
destinele lor să se unească. Dacă noul an îi prinde“ astfel, atunci
dragostea şi lumina le va intra în suflet tot anul.
(Bieţii îndrăgostiţi cum se amăgesc! În primul rând nu există
soartă, destin sau scrisă cum i se mai spune. În acest ritual este
exclus Dumnezeu. Nici unul din cei doi îndrăgostiţi nu se roagă lui
Dumnezeu, nu-I cere cu smerenie şi stăruinţă binecuvântarea Sa.
În schimb se sărută sub creanga de vâsc cu convingerea fermă că
vâscul îi va uni pentru vecie. Deci iată cum vâscul a devenit un
idol în casă. Mai lipseşte doar să se închine lui şi să înalţe
rugăciuni către el. Crenguţa de vâsc nu-i poate ajuta cu nimic, iar
lumina pe care
şi-o doresc o pot avea numai de la Dumnezeu care ne-a spus: „Eu
sunt lumina lumii; cel ce Îmi urmează mie nu va umbla în
întuneric, ci va avea lumina vieţii“ (Ioan 8:12). Dacă vor cu
adevărat ca dragostea să le intre în suflet ar trebui ca la „hotarul
dintre cei doi ani“ să se afle în faţa unei icoane mulţumind lui
Dumnezeu pentru anul ce a trecut, rugându-L să binecuvânteze şi
cununa anului care vine şi să aibă un program de viaţă
duhovnicească, adică, să nu lipsească Duminica de la Sfânta
Liturghie, să ţină sufleteşte şi trupeşte cele 4 posturi ale anului
sau cel puţin Miercurea şi Vinerea, să se roage dimineaţa, seara,
când se aşează la masă, să-şi facă sfeştanie la casa în care locuiesc,
să-şi crească copiii în dragoste şi în frică de Dumnezeu...
După ce şi-au pus nădejdea în idolul vâsc, îndrăgostiţii preferă să
trăiască ani de zile (uneori toată viaţa)
în concubinaj, preferând căsătoria
modernă sau de probă cum se mai
numeşte, lipsindu-se de binecuvântarea
lui Dumnezeu dată prin Sfânta Taină a
Cununiei, amăgindu-se cu plăcerea
trupească ocazională. O parte din cei
care trăiesc necununaţi încearcă să-şi
motiveze păcatul desfrânării în care
trăiesc printr-o altă superstiţie mai
periculoasă decât cea a vâscului,
respectiv aceea că au prieteni care după
ce s-au cununat în Sfânta Biserică
Ortodoxă, la scurtă vreme au divorţat.
În nici un caz pentru divorţul lor nu este
de vină Taina Sfintei Cununii, căci în Biblie, Sfântul Apostol Pavel
ne spune„Pe care Dumnezeu i-a unit, omul să nu-i despartă
(Matei 19:6)Oare câţi dintre cei ce divorţează au postit, s-au rugat, au
mers în fiecare Duminică la Sfânta Liturghie, s-au spovedit, s-au
împărtăşit şi înainte de cununie şi după aceea, câţşi-au făcut sfeştanie
în casa în care locuiesc? De câte ori au înălţat către Dumnezeu
Rugăciunea soţilor unul pentru celălalt?... S-au despărţit pentru că de
cele sfinte nu s-au îngrijit, în schimb au avut grijă să respecte
superstiţiile: să nu calce pragul Bisericii, mireasa să calce ginerele pe
picior în timpul cununiei ca să-l ţină sub papuc toată viaţa, să nu se
vadă miresele una cu alta dacă se întâlnesc la Biserică... Şi după ce l
se naşte un copil (dacă sunt necununaţi - din nelegiuire), continuă cu
superstiţiile: îi pun copilului o brăţată roşie la mână să-i poarte noroc
şi să nu se deoache. Apoi la 3 zile îi pun celui mic ursitorile, un
obicei păgânesc, în loc să respecte rânduiala Sfintei Biserici
Ortodoxe- Sfinţirea apei în prima zi după naştere;
             ► Rugăciunile pe care le rosteşte preotul în casa unde s-a
născut pruncul, pentru mamă şi pentru cei ce au ajutat la
naştere;
             ► Rugăciunile de ocrotire pentru mamă şi pentru prunc
până la botezarea acestuia;
             ► Rugăciunile pe care preotul le rosteşte afară, în
pridvorul Sfintei Biserici, la 40 de zile de la naştere, pentru mamă
şi moaşă, ca ele să aibă acces la cele sfinte;
             ► Rugăciunile de curăţire a femeii care, cu sau fără voia
ei a lepădat prunc.
În loc să cumpăraţi vâsc pentru a-l pune în casă, mai de folos vă
este să vă cumpăraţi o candelă, iar în fiecare cameră să aveţi cel
puţin câte o icoană sfinţită, nu vă puneţi nădejdea în vâsc ci
„Încredeţi-vă în Domnul pururea, căci Domnul Dumnezeu este
stânca veacurilor“ (Isaia 26:4).

BIBLIOGRAFIE: Biblia, E.I.B.M., Bucureşti,1994; Ziarul „Atac“, 30.12.2004; Ziarul
„Dracula“, nr.50 din 22.12.2004; Cătălina Lohan, Superstiţii pentru noaptea de revelion,

Ziarul Libertatea “, 29.12.2004.

sursa

HRANA PENTRU SUFLET: Despre Vâsc:

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA