joi, 1 septembrie 2022

ZIUA CÂND S-A ÎNCEPUT CREAȚIA LUMII

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


          1 septembrie începe Anul Nou Bisericesc Ortodox - ziua când s-a început creaţia lumii

Spre deosebire de Anul Nou Civil, care începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie, Anul Nou Bisericesc Ortodox începe la 1 septembrie şi se încheie la 31 august.

Potrivit tradiţiei, moştenite din Legea Veche, care reprezenta şi debutul anului civil la evrei, la 1 septembrie s-a început creaţia lumii şi, tot la acea dată, Mântuitorul Iisus a început activitatea sa publică, când a intrat în Sinagoga iudeilor. 

Atunci i s-a dat cartea lui Isaia proorocul, care profeţea despre Sine: "Duhul Domnului este peste Mine, că Domnul M-a uns să binevestesc săracilor, M-a trimis să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor robiţi slobozire şi celor prinşi în război libertate. Să dau de ştire un an de milostivire al Dumnezeului şi o zi de răzbunare a Dumnezeului nostru. Şi să vestesc anul plăcut Domnului" (Luca , 4,18-19).

Istoricul sărbătorii spune că, în centrul istoriei mântuirii noastre şi al activităţii răscumpărătoare a Mântuitorului nostru stă jertfa lui Iisus, Patimile şi moartea Sa pe cruce (crucificat între doi tâlhari), urmate de Învierea Sa din morţi. Totodată, în centrul Anului Nou Bisericesc este rânduit Sfântul Paşte, sărbătoarea Învierii Lui Iisus. Sărbătoarea aceasta a fost rânduită de Sfinţii Părinţi la Primul Sinod de la Niceea.

„După Legea Veche în această zi de 1 septembrie a început creaţia lumii şi tot acum a început activitatea publică a Mântuitorului Iisus. Anului Nou Bisericesc simbolozează o corelare dintre viaţa spirituală şi natura înconjurătoare: Sfârşitul Anului Bisericesc pe 31 august reprezintă perioada de coacere a roadelor pământului, iar de la 1 septembrie, Anul Nou Bisericesc începe cu adunarea roadelor.

 De asemenea, la sfârşitul Anului Bisericesc se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, iar prima sărbătoare din Anul Nou Bisericesc începe cu Naşterea Maicii Domnului
 ( 8 septembrie), cea care L-a adus pe Mântuitorul nostru pe pământ", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti ( B-dul Nicolae Titulescu). 

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA