Pagini

marți, 29 septembrie 2020

INDUMNEZEIREA OMULUI

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".


Bucuria mea, Sfantul Parinte Siluan Athonitul spune asa: "Pentru a cunoaşte pe Dumnezeu, nu este nevoie nici de bani, nici de averi, ci numai de SMERENIE." Sfantul Parinte Atanasie cel Mare spune asa: “Iata mareția minunii: “In mijlocul acestei lumi Dumnezeu s-a facut om, pentru ca omul sa devina Dumnezeu (prin har)”. 

Sfantul Parinte Vasile cel Mare ne-a lasat acest cuvant de invatatura minunat, de neuitat: “Omul care ajunge la desavarsire, se ridica pana la demnitatea ingerilor”. 

Aceasta este indumnezeirea lui. Omul insusi este o minune. El este unic si trebuie sa se bucure de viata, sa progreseze mereu din punct de vedere moral si spiritual. “Invata de la greier, cand singur esti SA CANTI, Invata de la luna, SA NU TE INSPAIMANTI, Invata de la vulturi, cand umerii ti-s grei, Si du-te la furnica si vezi povara ei, Invata de la floare, SA FII GINGAS CA EA, Invata de la oaie, SA AI BLANDETEA SA”

Sfantul Parinte Ioan al Crucii spune asa: “Omul, care ajunge la iubire, vede in creaturi o vasta simfonie, in care fiecare canta lui Dumnezeu cu instrumentul lui, iubirea pe care o simte fiecare fata de Dumnezeu”. 

Cu ajutorul lui Dumnezeu, crestinul ortodox poate face minuni! 

Poate transforma saracia pamantului in belsug, ciulinii si palamida in roade si trandafiri, apa de rand in vin ales, neincrederea in voiosie, nepasarea in bunatate samariteana, fatarnicia in dragoste...

                                                                                                                           Amin si Aliluia!
                                                                                                                                  Preot Ioan 🛎.