Pagini

miercuri, 12 iulie 2017

Mănăstirea Suroti

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".

Am Ajuns la manastirea Suroti , nerăbdători să ne inchinăm la mormantul Sf .Paisie Aghioritul...dar era inchis , dar sfantul a mijlocit pentru noi , că am reusit să ne inchinăm...cand am plecat am văzut un autobuz cu copii care era asteptat la manăstire... cand măicutele au văzut autobuzul nostru ne-au deschis portile manastirii crezând că sunt copii...asa am reusit să intrăm...ar au fost drăgute si nu ne-au refuzat...ne-au primit cu apă rece si rahat ...









Mormantul parintelui Paisie Aghioritul se afla in Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din localitatea Suroti, aflata la o distanta de numai 25 de kilometri de Tesalonic, in Grecia. Din orasul Tesalonic, se iese pe autostrada ce porneste spre Halkidiki, pana in dreptul indicatorului spre Tagarades, unde se coteste spre Tagarades, Agia Paraskevi si Suroti.
Manastirea Suroti este inchinata Sfantului Ioan Teologul, ea fiind ocrotita insa si de Sfantul Arsenie Capadocianul, ale carui Sfinte Moaste se afla asezate, cu mare evlavie, in biserica cea mare.
Parintele Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti parinti care au vietuit in Sfantul Munte Athos. El s-a nascut in anul 1924, in localitatea Farasa, langa Capadocia, in Asia Mica, si a trecut la cele vesnice in data de 12 iulie 1994, in manastirea din Suroti, unde a si fost inmormantat.
                                                  Mormantul Parintelui Paisie Aghioritul
Parintele Paisie Aghioritul s-a nascut in data de 25 iulie 1924, in localitatea Farasa, langa Capadocia, in Asia Mica, fiind botezat de insusi Sfantul Arsenie Capadocianul, cu numele Arsenie. Parintii sai, Prodromos si Evloghia, erau foarte credinciosi. In acelasi an, odata cu schimbul de populatie, intre turci si greci, familia sa este mutata in Grecia, stabilindu-se astfel in Konita.

                                    Sfaturi duhovnicesti de la Sfantul Parinte Paisie Aghioritul

Atunci când îi încredinţăm lui Dumnezeu viitorul şi nădejdile noastre, îl obligăm într-un anume fel să ne ajute.
Atunci când omul primeşte cele ce i se întâmplă cu gând de-a dreapta, se ajută, în timp ce, dacă lucrează în partea stângă, se chinuieşte, se topeşte, se zăpăceşte.
– Părinte, mă neliniştesc atât de mult atunci când am de rezolvat o problemă, încât nici nu pot dormi.
– Problema ta sufletească sunt gândurile cele multe.
Dacă nu ai avea aceste gânduri de multe feluri, ai putea da mult mai mult atât în ascultarea ta, cât şi în nevoințele tale duhovniceşti.
Ascultă un mod de a evita gândurile cele multe: Când îți vine în minte o treabă pe care va trebui, de pildă, să o faci mâine, să-i spui gândului: „Treaba aceasta nu este pentru astăzi; mă voi gândi la ea mâine”.
De asemenea, când trebuie să hotărăşti într-o problemă, nu te chinui cu gândul să afli ceea ce este mai bun şi să amâni mereu.
Alege ceva şi mergi înainte, lasă după aceea pe Dumnezeu să Se îngrijească de celelalte.
Sileşte-te să eviţi scolasticismul, ca să nu-ți ameţeşti mintea.
Să faci ceea ce poți, cu mărime de suflet, să te mişti simplu şi cu multă încredere în Dumnezeu.
Atunci când îi încredinţăm lui Dumnezeu viitorul şi nădejdile noastre, îl obligăm într-un anume fel să ne ajute.
Prin gândurile cele multe şi un om sănătos se netrebniceşte.
Unul care suferă, este îndreptăţit să le aibă, atunci când se mâhneşte.
Însă cel care, fiind sănătos, se ameţeşte şi suferă din partea gândurilor de-a stânga, unul ca acesta este bun de legat.