Pagini

luni, 14 septembrie 2015

Inăltarea sfintei cruci

Ai păcătuit? Nu-ţi cer nimic altceva decât aceasta: intră în biserică şi spune-I cu pocăinţă lui Dumnezeu: "Am păcătuit". citat din Sfântul Ioan Gură de Aur


„Cine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să îşi ia crucea şi să-Mi urmeze" (Marcu 8, 34).

CRUCEA lui Hristos este semnul distinctiv, al nostru al crestinilor, ea strajuieste bisericile noastre , străjuieste casele noastre ,punând pe peretii ei sfânta cruce , ne apără pe noi cei ce purtăm  crucea lui Hristos de-a dreapta ,ca simbol ,al bisericii lui Hristos.
Domnul  a fost rastignit pe cruce ,unde  s-a adus pe sine jertfă pentru neamul omenesc , si pentru păcatele noastre .

CRUCEA ,a fost descoperită la Ierusalim din porunca Impărătesei Elena , mama impăratului Constantin cel Mare , care cu toate ca avea  varsta de 80  de ani , in anul 326 , pleacă in pelerinaj ,in Ierusalim, ajunge la pestera din Betleem, caută  mormântele patriarhilor ,merge la stejarul lui Mamvri unde lui Avram i s-au arătat cei trei tineri ,de fapt Dumnezeu si Sfânta  Treime ...In Ierusalim la zeci de metri in pămant ,unde se află si azi un altar ,acolo a fost descoperit mormantul Domnului , locul răstignirii ,  acolo unde impăratul Constantin cel Mare ridică o biserică  ce dăinuie si astăzi , a Sf Mormânt , numită biserica  Invierii Domnului .

Sub ochii impăratesei Elena s-a inceput săparea pe Golgota unde   au fost descoperite cele trei cruci , crucea Domnului si ale celor doi tâlhari , cu toate ca trecuseră 300 de ani , lemnul nu putrezise .

Impăratul Constantin cel Mare zideste la Ierusalim biserica Adormirii Maicii Domnului in Ghetismani , una la  Betleem si incă 18 biserici pe intreg teritoriul Palestinei ,iar la Constantinopol  mai ridică trei cruci pe care este  scris Ni-Ca adică Iisus Hristos biruitor , sau Iisus Hristos e rege...

Crucea a fost descoperită si a facut minuni descoperindu-se ,  de-a lungul vremii pentru toti cei ce s-au rugat si au sperat că este  așa cum spune Troparul si cântarea  bisericii ...Crucea este armă nebiruită impotriva diavolului si a păcatului ...

       Din anul 629 ,in fiecare an la 14 septembrie sărbătorim Inăltarea  sfintei cruci 

Crucea este semnul fiului omului , crucea este semn de biruintă ,crucea este semn de mantuire , este puterea si pecetea lui Dumnezeu , ne nastem cu crucea si murim cu crucea ...semnul sfintei cruci il gasim peste tot , pe biserici , in  casele noastre , ne insemnăm cu semnul sfintei cruci  cand ne sculăm din pat, facem cruce la masă , când binecuvântăm mâncarea pe care ne-a dat-o Dumnezeu .,Cand ne culcăm iarăsi nu ne putem culca fără să ne facem semnul sfintei cruci  ,semnul crucii il punem la mormant pentru ca prin cruce am dobandit viata vesnică, prin cruce am dobândit mântuirea , iertarea si spălarea păcatelor si invierea .

Crucea este "puterea lui Dumnezeu" (I Cor. 1, 18), pentru cei ce voiesc sa se mantuiasca, adica pentru cei ce cred. Cu puterea divina a crucii se lauda Sfantul Apostol Pavel, in slabiciunile sale omenesti si in necazurile si stramtorarile pe care le indura (cf. Gal. 6, 14). Ea este "pecetea divina" de pe fata dreptcredinciosilor, pecete prin care acestia au scapat si scapa de urgiile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
 Crucea nu este un simplu semn, ci un semn insotit de putere, precum s-a dovedit inca din Vechiul Testament, cand Moise se ruga cu mainile ridicate in semnul Sfintei Cruci. 

Sfantul Apostol Pavel zice :

" Cuvantul crucii pentru cei ce pier este nebunie, iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu " ( I Corinteni 1, 18 ). 

Crucea este semnul biruintei, care se va arata pe cer la sfarsitul veacurilor.
" Atunci se va arata pe cer semnul Fiului Omului si vor plange toate neamurile pamantului si vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului in putere si slava multa " ( Matei 24, 30 ).

Sfanta Cruce mai poate avea semnificatia de altar, cel mai sfant altar pe care s-a adus cea mai sfanta jertfa.

  Aceasta este crucea Domnului ,aceasta este crucea noastră , cruce pe care ne-o insusim fiecare dintre noi si o purtăm cu demnitate...
Citeam undeva că atunci când vrem să imbrătisem pe cineva si deschidem mâinile facem fără să vrem semnul sfintei cruci ..

Să ne însemnăm cu Crucea în toate împrejurările vieţii. „Ingrădeşte-te cu Sfânta Cruce ca precum un scut, ne îndeamnă Sfântul Efrem Sirul, pecetluieşte-ţi cu ea mădularele şi inima. Şi nu numai cu mâna să te însemnezi cu semnul crucii, ci şi cu mintea pecetluieşte-ţi cu ea orice îndeletnicire a ta, şi intrarea şi ieşirea din orice vreme, şi şederea şi scularea şi patul şi orice slujire ai face, pecetluieşte-o mai întâi cu semnul crucii."

                                  Sarbatori inchinate Sfintei Cruci

In calendarul ortodox avem si alte zile inchinate Sfintei Cruci:
- "Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei si de viata facatoarei Cruci" sarbatorita pe 1 august - aminteste de eliberarea grecilor din robia saracinilor cu ajutorul Sfintei Cruci;
- "Aratarea semnului Sfintei Cruci Imparatului Constantin” praznuita pe 7 mai - minune care il va face pe Constantin sa insemneze steagurile, coifurile si scuturile soldatilor cu Sfanta Cruce si astfel va iesi invingator in lupta cu Maxentiu;
- Duminica a treia din Postul Pastilor;
- Doua duminici speciale, notate in calendar ca Duminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci si Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci.
- Doua zile pe saptamana - miercurea si vinerea sunt consacrate cinstirii Sfintei Cruci.
Cinstirea Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea icoanelor