Pagini

duminică, 8 ianuarie 2023

MAMA CRESTIN ORTODOXA

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".






   🙏 Bucuria mea, marele nostru poet, Mihai Eminescu, spunea: <<Sfanta Biserica Ortodoxa este "mama" neamului nostru>>. Si de fapt, la nevoie, cand suntem stramtorati, doua nume strigam in viata: "DOAMNE" si "MAMA", exact de unde ne tragem. Fiecare mama, respira cu putere de la Dumnezeu, prin copiii ei. Unii au numit femeia, "fantana vietii". Iata ce zice poetul Vasile Militaru, referitor la cresterea si educarea copiilor: "Pe copil sa-l tii in fraie, De vrei om la toti sa placa, Nu-l lasa orice sa spuna, Nu-l lasa orice sa faca. Nu-l lasa dupa placere, Unde vrea el sa se duca, DIN ACELASI LEMN SE SCOATE, Si ICOANA SI MACIUCA!" Misiunea mamei crestin ortodoxe incepe cu maternitatea naturala si trebuie sa continue in maternitatea supranaturala, pentru ca din fii sai, trebuie sa faca "fii lui Dumnezeu". 

 Pana la varsta de 7 ani copilul trebuie sa-l duca cat mai des sa fie impartasit. Dupa implinirea varstei de 7 ani, trebuie sa-L duca la spovedanie si impartasanie cel putin de patru ori pe an (in cele patru posturi mari), trebuie sa aiba grija sa posteasca, cel putin miercurea si vinerea, trebuie invatat si indemnat sa se roage dimineata, seara, cand se aseaza la masa si cand se scoala de la masa. Intreaga viata a unei mame este un "aposolat al iubirii". Nu este de ajuns ca fiul sau fiica sa ajunga ce-si doresc parintii. Viata mai are si altceva, o bogatie ascunsa, cel mai scump margaritar, CREDINTA CRESTIN ORTODOXA! Amin!

🙏 Doamne, Dumnezeule, asculta-mi rugaciunea si da-ne mame bune, crestine ortodoxe, care sa-si sfatuiasca copii asa:

🙏 "Sa nu uiti copile drag, De-ai sa lasi al casei prag, Ori si unde-ai sa pasesti, Binelui sa ii slujesti!
Perfect, nu-ti pretind sa fii, Nu-s nici eu, doar Domnul ni-i! Insa poti sa lupti, sa speri, Sa fii azi, mai bun ca ieri!
Sa repari, de ai stricat, Sa dezlegi, de ai legat, Iar, de ai promis ceva, Sfanta fie vorba ta!
De-ai sa cazi, sa te ridici! De-ai sa pierzi, sa nu abdici! Dar nimic sa nu regreti, Ca din toate ai sa-nveti!
Raul sa incerci sa-l uiti, Cel ce plange sa-l asculti, Iar un sfat de poti sa dai, Iti faci scara in spre rai!
Si sa te abtii s-aluneci, Patima cuiva s-o judeci, Nu stii tu povara lui, Las-o-n grija Domnului!
Si inainte de-a fi domn, Straduie-te sa fii Om! Ca nu sta domnia-n mapa, Nici prostia nu sta-n sapa!
Iar deplina biruinta, O ai numai prin credinta, Ca pe apa totu-i dus, Daca nu privesti in sus!
Ce spun eu cu drag acum, Poarta in bagaj la drum, Nu-s porunci, dar ia-le seama, Sunt doar sfaturi de la mama...''

🙏 SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

                                                                                                     Amin si Aliluia!
                                                                                                       Preot Ioan 🔔.

Ce putere are apa sfinţită de la Bobotează şi cum o folosim?

Ai păcătuit? Intră în biserică, spune lui Dumnezeu: "Am păcătuit!". Nu-ti cer nimic altceva decât numai aceasta. Dumnezeiasca Scriptură spune: "Spune tu păcatele tale întâi, ca să te îndreptezi”(Isaia 43,26). Spune păcatul, ca să scapi de păcat! Nu-i nevoie pentru asta nici de oboseală, nici de şiruri de cuvinte, nici de cheltuială de bani, nici de altceva de acest fel. Spune un cuvânt, fii sincer fată de păcat şi spune: "Am păcătuit!".





        Aghiasma mare, adică apa sfinţită de la Bobotează, are, într’o măsură cu mult mai mare, puterea sfinţitoare şi tămăduitoare, precum şi darurile minunate, pe care am spus că le are Aghiasma mică. De aceea, ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne tot aşa de proaspătă, de curată şi plăcută la gust ca şi când ar fi atunci scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, într’un vas anume, numit şi aghiasmatar, şi e folosită de preot la o mulţime de slujbe (ierurgii).

Cu această apă sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie exorcizate, curăţite sau sfinţite. Se întrebuinţează, de pildă: la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durere de cap, la rânduiala de curăţire a fântânii spurcate, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la vasul cel spurcat, la ţarinile (holdele), viile şi grădinile bântuite de lăcuste şi gândaci, la sfinţirea crucii şi a troiţei, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor bisericeşti ş. a.

Aghiasma mare se foloseşte de asemenea la sfinţirea bisericii şi a antimiselor, a Sântului Mir şi a altora.
Fiecare creştin sau fiecare casă trebuie să ia din Aghiasma de la Bobotează şi să o păstreze într’un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă dintr’însa pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim. Se obişnuieşte ca credincioşii să bea din Aghiasma mare timp de 8 (opt) zile în şir, începând din ajunul Bobotezei, până la încheierea praznicului, adică până la 14/27 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. Îndeosebi cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiasmă şi apoi anaforă. Când ne împărtăşim, Aghiasma se ia după împărtăşire, fiind mai mică decât Sfânta Împărtăşanie, iar când luăm numai anaforă, Aghiasma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora.

Putem stropi cu Aghiasma cea mare casa, curtea şi grădina, vitele şi chiar ogoarele şi livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Căci apa aceasta, având într’însa darul şi puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri şi de primejdii.