miercuri, 14 decembrie 2011

Deznadejdea si nepasarea....În viaţa creştinului



Deznădejdea şi nepăsarea sunt distrugătoare. Pe cel care a căzut în păcat, deznădejdea nu-l lasă să se ridice, iar pe cel care este în picioare, nepăsarea îl face să cadă. Deznădejdea îl lipseşte pe om de bunătăţile pe care le-a dobândit, iar nepăsarea nu-l lasă să scape de relele care îl apasă. Nepăsarea îl coboară din ceruri, pe când deznădejdea îl coboară de tot în prăpastia răutăţii. Iată cât de mare este puterea celor două patimi.

Diavolul a fost la început un înger bun; dar pentru că s-a purtat cu nepăsare, a fost stăpânit de deznădejde şi a căzut într-o asemenea răutate, încât nu se mai poate ridica din ea. Faptul că el era bun la început ni-l arată Domnul: Am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer (Luca 10, 18). Asemănarea diavolului cu un fulger vădeşte lumina pe care o avea el mai înainte şi cât de mare şi puternică a fost căderea lui.

Pavel era hulitor şi prigonitor al lui Hristos. Dar pentru că nu s-a lăsat cuprins de deznădejde, s-a ridicat din păcatul său şi a ajuns să fie egal cu îngerii. Iuda era apostol; dar pentru că a arătat nepăsare, s-a făcut trădător. Tâlharul de pe cruce, cu toate că a făcut atâtea răutăţi, nu a deznădăjduit şi, astfel, a intrat primul în rai. Fariseul, pentru că s-a mândrit, a căzut din înălţimile virtuţii, pe când vameşul, pentru că nu a deznădăjduit, s-a ridicat deasupra virtuţii fariseului.

Cine este drept in fata lui Dumnezeu?





Intr-o veche traditie se pastreaza amintirea cuiva care s-a dus la un intelept si l-a intrebat:

- Inteleptule, am vazut un om zburand. Va fi acesta drept in fata lui Dumnezeu?

- Nu stiu. Sa ma mai gandesc, a raspuns acela.

- Am mai vazut si un om mergand pe apa ca pe uscat. Va fi acesta drept in fata lui Dumnezeu?

- Nu stiu. Sa ma mai gandesc, a raspuns si de data aceasta inteleptul.

- Am vazut si un om ca toti oamenii, unul ca noi, care isi facea datoria cea de toate zilele in fata lui Dumnezeu, dar nu se deosebea cu nimic de ceilalti oameni, nici nu zbura, nici nu mergea pe apa ca pe uscat. Acesta cum o fi?

Inteleptul a raspuns fara ezitare:

- Acesta este drept in fata lui Dumnezeu, pentru ca acesta face cele ale oamenilor. Nu este dat oamenilor nici sa zboare, nici sa mearga pe apa ca pe uscat, dar le este dat oamenilor sa fie oameni cumsecade. Si daca sunt oameni cumsecade, acestia sunt drepti in fata lui Dumnezeu.

De astazi sa incepem sa invatam sa fim buni, caci maine nu stim ce va fi cu noi si cum ne obisnuim sa traim asa vom si muri ! Fara Mantuitorul Hristos nu avem nadejde de mantuire, caci sufletul ne e pustiu de iubirea Lui smerita, delicata....Sa ne pregatim sufletul de sarbatoarea coborarii lui Dumnezeu in trup la noi cei flamanzi si insetati de El. Dumnezeu vine la noi ca Mantuitor, dar cum ne gaseste inimile in care vrea sa locuiasca, inchise sau deschise iubirii Lui ? 

Arhivă blog

"Celui sarac ii lipsesc multe,celui lacom ii lipsesc toate."(Seneca)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Postări populare

CITATUL ZILEI

PSALTIREA